ΚΟΣΜΟΣ

Το Brexit στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της ΕΕ

Το ζήτημα του Brexit θα βρεθεί στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά αύριο το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Αν και μία εβδομάδα πριν από τη συμφωνημένη ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η έκβαση του Brexit παραμένει αβέβαιη. «Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν έχω καμία καινούργια πληροφορία να σας μεταφέρω», έλεγε σήμερα το πρωί ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Λίγο αργότερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι έστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ επιστολή με την οποία ζητούσε παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ο Τουσκ, με δηλώσεις του στον Τύπο, σημείωσε ότι μια μικρή παράταση στο Brexit θα μπορούσε να γίνει δεκτή υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη εβδομάδα. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, «δεν θα διστάσει» να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο. Ωστόσο, διατήρησε τις επιφυλάξεις του κατά πόσο η ημερομηνία της 30ης Ιουνίου θα μπορούσε να λειτουργήσει, λόγω «νομικών κωλυμάτων».

Το ζήτημα αυτό θα συζητήσουν αύριο οι 27 αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, αφού πρώτα ακούσουν την Μέι, η οποία θα παρουσιάσει τη θέση της Βρετανίας.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της στις 4 ώρα Ελλάδας και η συζήτηση για το Brexit προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί στις 8 ώρα Ελλάδας, οπότε και θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ντ. Τουσκ.

Αμέσως μετά, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, οι «28» αναμένεται να ασχοληθούν με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων και οι σχέσεις με την Κίνα, ενόψει της συνόδου ΕΕ-Κίνας στις αρχές Απριλίου.

Την Παρασκευή το πρωί οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με τους πρωθυπουργούς της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την ίδρυση του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου.

Τέλος, θα υιοθετήσουν συμπεράσματα για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα, την κλιματική αλλαγή και την παραπληροφόρηση.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ολοκληρωθεί περί τις 14.00 ώρα Ελλάδας με τη δεύτερη συνέντευξη Τύπου, των Ζ.Κ. Γιούνκερ και Ντ. Τουσκ.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις