ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γιούνκερ προειδοποιεί τη Μέι: Πρέπει να κάνετε ευρωεκλογές αν θέλετε αναβολή του Brexit

Αναβολή του Brexit έως τις 30 Ιουνίου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Κομισιόν.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων: «Έγραψα σήμερα το πρωί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να τον πληροφορήσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει παράταση του άρθρου 50 έως τις 30 Ιουνίου», δήλωσε, ενώ το Brexit αναμενόταν θεωρητικά έως τις 29 Μαρτίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Κομισιόν που έχει στην κατοχή του το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αντίθετη με μία παράταση έως τις 30 Ιουνίου.

Σε σημείωμα με θέμα τη διαδικασία του Brexit που συζητήθηκε από την Κομισιόν κατά την εβδομαδιαία συνάντηση, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γράφουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν με τη Μέι κατά τη σύνοδο κορυφής της 21ης Μαρτίου αντιμετωπίζουν τη διπλή επιλογή μίας βραχείας παράτασης από τις 29 Μαρτίου έως τις 23 Μαΐου ή μίας μακράς παράτασης έως τουλάχιστον το τέλος του έτους, με τη Βρετανία σε αυτήν την περίπτωση να είναι υποχρεωμένη να διεξάγει εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στις 23 Μαΐου.

«Οποιαδήποτε παράταση προσφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να διαρκέσει έως τις 23 Μαΐου 2019 ή θα είναι αρκετά μακρύτερη και θα απαιτήσει τη διεξαγωγή ευρωεκλογών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί η λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ικανότητάς τους στη λήψη αποφάσεων» φέρεται να επισημαίνεται στο σημείωμα.

Στο σημείωμα επίσης αναφέρεται ότι σε περίπτωση επέκτασης της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ένωση, το Λονδίνο θα πρέπει «στο πλαίσιο πνεύματος ευπειθούς συνεργασίας να δεσμευθεί σε εποικοδομητική αποχή» στην λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα όπως ο προϋπολογισμός και η πλήρωση σημαντικών ευρωπαϊκών πόστων μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες, ο ανταποκριτής του Real.gr Θάνος Αθανασίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έλαβε το πρωί ένα τηλεφώνημα από την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι,

Οι δυο τους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Brexit και η Μέι τον συμβουλεύθηκε για το πώς θα έπρεπε να προσεγγίσει το θέμα κατά τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Επικεφαλής Εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο κ. Σχοινάς δήλωσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit ενημέρωσε το Κολέγιο των Επιτρόπων για τις διαπραγματεύσεις και ο Γενικός Γραμματέας της Κομισιόν για τη νομοθετική και κανονιστική προετοιμασία για το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία, σημειώνοντας ότι όλες οι προτάσεις έχουν εγκριθεί, πλην δύο οι οποίες θα προχωρήσουν τις επόμενες ώρες.

Ο Γιούνκερ προειδοποίησε τη Μέι

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ προειδοποίησε την Τερέζα Μέι κατά κάθε πιθανού αιτήματος μετάθεσης του Brexit μετά την 23η Μάιου κατά το τηλεφώνημά που είχανε το πρωί της Τετάρτης, επιβεβαίωσε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις