ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Καλογιάννης: Πρότυπο επιχείρησης η ΔΕΥΑΛ – Υλοποίησε επενδύσεις ύψους 52,6 εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία τετραετία

Απολογισμό έργου για την ΔΕΥΑΛ κατά τη διάρκεια της δικής του δημαρχιακής θητείας πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Τετάρτης, στις εγκαταστάσεις της.

Ειδικότερα ο κ. Καλογιάννης έκανε λόγο για έργα συνολικού ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας. Στην παρούσα φάση υλοποιούνται έργα με συνολικό κόστος 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί και η δημοπράτηση ορισμένων ακόμα μέσα στο 2019.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων τόνισε ακόμη πως αυτή τη στιγμή έχει αντικατασταθεί το παλιό δίκτυο ύδρευσης της πόλης κατά ένα ποσοστό της τάξης του 60% (120 χιλιόμετρα δικτύου) το οποίο δεν ανταποκρινόταν στις σύγχρονες προδιαγραφές. Το υπόλοιπο δίκτυο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, για το σύστημα αποχέτευσης έχουν γίνει από το 2014 μέχρι σήμερα έργα ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στη στροφή της ΔΕΥΑΛ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 500 τ.μ., αλλά και την αξιοποίηση βιοαερίου ώστε να μειωθούν τα έξοδα συντήρησής της. Σε ερώτηση για το τι γίνεται με τις ενεργειακές κοινότητες στη Λάρισα απάντησε πως μέσα στους δύο επόμενους μήνες θα υπάρχει αντίστοιχη μελέτη για ρευματοδότηση δομών του Δήμου, αλλά και σε πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Μιλώντας για τα προβλήματα των απωλειών υδάτων αλλά και της υπερκατανάλωσης υδάτινων πόρων, τόνισε πως και τα δύο βρίσκονται σε δρόμο επίλυσης. Οι απώλειες ανέρχονται στο ποσοστό του 21%, κάτι που όπως ανέφερε ο κ. Καλογιάννης αναμένεται να μειωθεί με την τοποθέτηση συστημάτων τηλεμετρίας.

Όσον αφορά την υπερκατανάλωση των υδάτων τόνισε πως υπήρξαν εξαιρετικά αποτελέσματα από το πιλοτικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΛ, με τις 19 γεωτρήσεις και την ταυτόχρονη κατασκευή 13 χιλιομέτρων ιδιωτικού δικτύου στην κοινότητα της Κοιλάδας, το οποίο υπερδιπλασίασε τις αρδεύσιμες εκτάσεις.

Υπογράμμισε πως παρά τις απώλειες εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια της κρίσης, κατάφερε να βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη συνοικιών της πόλης όπως η Χαραυγή, οι Άγιοι Σαράντα, η περιοχή του ΟΣΕ, οι Αμπελόκηποι και η κοινότητα Συκουρίου, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν έργα και στη Νέα Σμύρνη, στους Λαχανόκηπους, στη Φιλιππούπολη και στην Ανθούπολη. Για την καλύτερη περαίωση των υποθέσεών της έχει στελεχωθεί και με 50 νέους μόνιμους υπαλλήλους.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Καλογιάννης χαρακτήρισε τη ΔΕΥΑΛ ως πρότυπο επιχείρησης, καθώς είναι υγιής οικονομικά, με τα χρηματικά αποθέματα να πηγαίνουν σε νέες επενδύσεις. Μάλιστα σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λαρισαίων στις 31/12/2014 η ΔΕΥΑΛ καλούταν να αποπληρώσει 10 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, ποσό που στις 31/12/2018 ανερχόταν στα 2,4 εκατομμύρια. Τέλος, σημαντική χαρακτήρισε και τη θέσπιση του Κοινωνικού Τιμολογίου το 2015.

Μαρίνος Τζώτζης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες