ΛΑΡΙΣΑ

Βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν εξηγήσεις για τη δομή στο Κυψελοχώρι

Ερώτηση στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα θέτουν ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Λαμπρούλης, καθώς και οι βουλευτές Διαμάντω Μανωλάκου και Κώστας Στεργίου. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν τον χώρο ακατάλληλο. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η απόφαση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει το στρατόπεδο Ζιώγα στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών, ως χώρο εγκατάστασης τουλάχιστον 700 προσφύγων, είναι απαράδεκτη. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ακατάλληλος για τη διαβίωση προσφύγων. Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα που είχε λειτουργήσει, εγκαταλείφθηκε μαζικά απ’ τους ίδιους του διαμένοντες πρόσφυγες, που μετακινήθηκαν σε άλλες δομές, μη μπορώντας να αντέξουν τις συνθήκες διαβίωσης και την εκπλήρωση βασικών καθημερινών αναγκών.

Η απόφαση αυτή έρχεται σαν συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε., και της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, που οδηγεί στον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα σε συνθήκες απαράδεκτες, στερώντας τους το δικαίωμα να μεταβούν στη χώρα πραγματικού προορισμού τους.

Όσοι γλίτωσαν απ’ τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., τους δουλεμπόρους, όσοι δεν πνίγηκαν στο Αιγαίο, επιχειρείται να στοιβαχτούν σε δομές τύπου στρατοπέδου Ζιώγα στο Κυψελοχώρι, που θα εξελίσσονται σε γκέτο.

Πιο συγκεκριμένα ο χώρος βρίσκεται μακριά από αστική δομή, χωρίς συγκοινωνιακή σύνδεση, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να διανύονται αποστάσεις 2 χιλιομέτρων με τα πόδια για τα πιο κοντινά χωριά (Συκούριο, Μακρυχώρι), προκειμένου να καλυφθούν βασικές καθημερινές ανάγκες τροφοδοσίας, επικοινωνίας, κ.λπ..

Το στρατόπεδο βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε στρατιωτικές αποθήκες πυρομαχικών, με ότι κινδύνους αυτό εγκυμονεί.

Ο Δήμος Τεμπών επισημαίνει την αδυναμία του να εξασφαλίσει μια σειρά υποδομών και υπηρεσιών. Υπάρχει έλλειψη επάρκειας πόσιμου νερού, αποχετευτικής υποδομής, υπηρεσιών καθαριότητας, κ.ά.

Οι πιο κοντινές δομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι τα νοσοκομεία στη Λάρισα, όπως και σχολικές υποδομές που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες προσχολικής και σχολικής αγωγής των παιδιών μιας τόσο μεγάλου μεγέθους δομής.

Η μορφολογία του στρατοπέδου είναι τέτοια που υπάρχουν κίνδυνοι από έντονη βροχόπτωση, όπως έχει συμβεί και προηγούμενα όταν πλημμύρισαν τα αντίσκηνα, ενώ εξίσου σοβαροί κίνδυνοι μπορούν να υπάρξουν και σε περιπτώσεις πυρκαγιάς.

Γενικότερα ο συγκεκριμένος χώρος είναι παντελώς ακατάλληλος, γιατί δεν μπορεί να διασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

– Πώς θα διασφαλίσει ότι η δομή δε θα λειτουργήσει, οι πρόσφυγες που προορίζονται για τη συγκεκριμένη δομή να φιλοξενηθούν αλλού, σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες;

– Ποια μέτρα θα πάρει ώστε οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους, να μην εγκλωβιστούν μόνιμα στην Ελλάδα και να μπορέσουν να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες