ΕΛΛΑΔΑ

Διάλογοι φωτιά για το κύκλωμα με τα πλαστά διπλώματα: Με 2.500 ευρώ έδιναν άδεια οδήγησης λεωφορείου!

Διάλογοι που καταδεικνύουν το εύρος της παράνομης δράσης του κυκλώματος που χορηγούσε πλαστά διπλώματα οδήγησης ακόμη και σε οδηγούς λεωφορείων (!), περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται στα χέρια ανακριτή, ενώπιον του οποίου επρόκειτο να απολογηθούν αύριο τα εννέα άτομα που διώκονται ποινικά, κατά περίσταση, για τα εξής αδικήματα: Δωροδοκία, δωροληψία, ψευδή βεβαίωση, σύσταση συμμορίας, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και ψευδή ιατρική βεβαίωση.

Οι κατηγορούμενοι – επτά υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής και δυο ιδιώτες, ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης, φέρονται να πραγματοποιούσαν εικονικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών σε …άδειες αίθουσες της Διεύθυνσης Μεταφορών. Στη συνέχεια συμπλήρωναν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τα «επιτυχή» αποτελέσματα των υποψηφίων οδηγών, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ εμφανιστεί για να δώσουν εξετάσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., το αντίτιμο για δίπλωμα φορτηγού ξεκινούσε από 2.000 ευρώ, ενώ για δίπλωμα λεωφορείου έφτανε τα 2.500 ευρώ. Ίδια «ταρίφα» είχαν τα μέλη του του κυκλώματος και για την έκδοση διπλώματος για συρόμενο φορτηγό, ενώ για βανάκι εννέα θέσεων το ποσό έπεφτε στα 1.500 ευρώ.

Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται όμως να έκαναν και …αβάντα σε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να δώσουν τόσα χρήματα. Στην κατηγορία αυτή των «υποψηφίων οδηγών», οι κατηγορούμενοι προσέφεραν τη δυνατότητα να εμφανιστούν στην αίθουσα, αλλά να μην έχει σημασία τι θα γράψουν. Εκεί οι «ταρίφες» κυμαίνονταν από 550 έως 1500 ευρώ, ανάλογα με τη κατηγορία του οχήματος.

Ο διευθυντής

Από τους διαλόγους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, προκύπτει όμως και πως ο διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης πείσθηκε έναντι έναντι αντιτίμου, να καλύψει τη δράση του μελών του κυκλώματος.

Συγκεκριμένα, στις 12 Δεκεμβρίου τρεις εκ των κατηγορουμένων πλησίασαν το διευθυντή, επίσης κατηγορούμενο πλέον στην υπόθεση, και αφού του εξήγησαν τι συμβαίνει με τις «στημένες αίθουσες» στη συνέχεια συζήτησαν μαζί του για το ποσοστό που έπρεπε να του δώσουν ώστε όχι μόνο να τους καλύψει αλλά και να τον εντάξουν στο κύκλωμα.

Στο συγκεκριμένο διευθυντικό στέλεχος, σύμφωνα με τη δικογραφία, καταβλήθηκαν περί τα 12.000 ευρώ (κάθε μέλος του κυκλώματος φέρεται να δίνει στο διευθυντή 1.500 ευρώ). Ωστόσο, εκείνος εμφανίζεται να ζητεί και άλλα 600 ευρώ για να πληρώσει το service του οχήματός του και τα τα τέλη κυκλοφορίας. Επιπλέον, φέρεται να έχει ζητήσει αλλά 1.000 ευρώ από κάθε υπάλληλο που εμπλέκεται στις «στημένες αίθουσες».

Στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνεται διάλογος μεταξύ δυο κατηγορουμένων για τα χρήματα που πρέπει να πάρει ο διευθυντής προκειμένου να τους καλύψει. Στο διάλογο η πρώτη υπάλληλος που συνομιλεί φέρεται να είναι η αρχηγός του κυκλώματος και ο δεύτερος διαχειριστής των «στημένων αιθουσών».

Υπάλληλος: Δεν θα σε ρωτήσει πιθανότατα (…) πρέπει αύριο να μαζέψουμε 1,5 ο καθένας …

Υπάλληλος : Εντάξει

Υπάλληλος: Γιατί είπαμε να του το δώσουμε για τα Χριστούγεννα και καλά και για όλο αυτό αλλά να μην το δώσουμε , να του τα δώσουμε αύριο αλλά να τα δώσει ο Γ. και καλά ότι το κάνει αυτός αλλά είναι περίεργο να του δώσουν τόσα λεφτά από μόνοι τους …γιατί από μέσα έχει γίνει η μ@@@@@@ και είπαμε να μαζέψει ο καθένας 1,5 .

Υπάλληλος: Ω ρε γαμ@@@ …

Υπάλληλος: Για να κλείσει αυτό είναι πολλά που πρέπει να σκεφτούμε και πως να τα χειραγωγήσουμε . Είναι πάρα πολλά. Γιατί πλέον ο άλλος πάνω έχει δυο επί 25 επί 30 επί 40 πόσο είναι. Και αν πάμε μια κάτω, γιατί το σκεφτόμουνα γιατί, που έλεγες κάτι άλλο και αυτά αν γίνει. Αν κάτι γίνει και τσεκάρει κάτι, τελειώσαμε. Θα πει πάρτε το καπελάκι σας και φύγετε μόνοι σας. Θα μας το πει. Δηλαδή είναι λίγο, γιατί το σκεφτόμουνα και δίπλα εντάξει υπάρχουν επιλογές του λέω αλλά πρέπει και είναι και ο άλλος ρε φίλε γιατί είναι δύσκολο. Μου λέει και αν πει όχι; Του λέω άστο υπάρχουν επιλογές και μετά λέω θα κλείσουν όλα.

Υπάλληλος: Ναι

Υπάλληλος: Όντως θα κλείσουν όλα του λέω και τώρα που το σκέφτομαι πιο ώριμα δεν γίνεται χωρίς αυτόν.

«Θα βάλουμε μπράβο στο μαγαζί μας;»

Άλλοι διάλογοι των κατηγορουμένων που εμπεριέχεται στη δικογραφία με αντικείμενο τον χρηματισμό του κατηγορούμενου διευθυντή έχουν ως εξής:

Υπάλληλος: Δεν γίνεται αλλιώς γιατί δεν είναι. Δεν υπάρχει βρύση κάνουλα αφού εγώ φταίω και παίρνω, εσύ δεν φταις. Δεν γίνεται αυτό να το αφήσουμε έτσι αυτό της το είπα. Το ξεκαθάρισα …

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: Πώς θα γίνει; Θα βάλουμε μ@@@@@ τώρα μπράβο στο μαγαζί μας ;

Σε άλλο σημείο ο εκ των κατηγορουμένων ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης συνομιλεί με άλλη υπάλληλο για τον …αχόρταγο διευθυντή και ο διάλογος τους έχει ως εξής:

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: Κάτι την φώναξε πάνω λέει και ζήτησε και σε αυτή κάτι ρε.

Υπάλληλος: Πλάκα μου κάνεις, εντάξει δεν γίνεται αυτό ρε, μιλάμε θράσος και δεν πέρασε ούτε μήνας έτσι;

(…)

Υπάλληλος: Ποιος μήνας παιδί μου πριν τις γιορτές, ξέρεις πώς νιώθω; Τι να σου πως τώρα ρε σαν να μπήκαν στο μαγαζί μου τώρα και να μου είπαν ρε μ@@@@ φέρτα… Ναι, ναι μου λέει όχι από εσάς , από εμάς μου λέει. Κατάλαβες τα χωρίζει κιόλας.

Υπάλληλος: Βέβαια, αφού εσάς σας έχει ξεζουμίσει ούτως ή άλλως … Αφού σας τα παίρνει να λίγο αυτό , να λίγο το service, να λίγο στον άλλον του άλλου κυλάει τα παιδιά .

(…)

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: Tους ζήτησε από ένα ρε σε όλους (…) Ξέρεις κάτι λέει γιατί έχω κάτι με τη μάνα μου, ξέρω εγώ, κάτι παλιά άλλα δάνεια και τέτοια λέει. …

Υπάλληλος: Πλάκα μου κάνεις;

Ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης: Τι τα πέρασες, του λέει, τι τα πέρασες τα χιλιάρικα μαρούλια; Όχι πώς να τους το ζητήσω του λέει αυτό; Εντάξει, λέει , αν του σπας από δυο, τρία λέει εντάξει χειρίσου το όπως θέλεις.

«Θα τα πούμε από κοντά»

Σε άλλο διάλογο ο ένας εκ’ των κατηγορουμένων ιδιοκτητών σχολής οδήγησης, εμφανίζεται να συνομιλεί με διάφορα άτομα από την Ελλάδα άλλα και από χώρες του εξωτερικού. Οι υποψήφιοι οδηγοί καλούσαν τον κατηγορούμενο και τον ρωτούσαν αν μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα χωρίς εξετάσεις χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως: «με τη διαδικασία τη δύσκολη» ή «έτσι με λεφτά». Μάλιστα, κάθε φορά που κάποιος συνομιλητής του αναφέρονταν σε αυτόν τον τρόπο έκδοσης διπλώματος εκείνος απαντούσε: «Θα τα πούμε από κοντά”.

Ενδεικτικός είναι ο εξής διάλογος:

Πελάτης: Από τη Γερμανία, καλημέρα από κρύο ρε. Είναι εδώ στη δουλειά δυο παιδιά από την Ουγγαρία τα οποία θέλουν επιβατικό να τα φέρω ;

Ιδιοκτήτης: Από την Ουγγαρία ;

Πελάτης: Ναι ρε ΕΕ .

Ιδιοκτήτης: Θέλουν άδεια παραμονής έξι μήνες στην Ελλάδα.

Πελάτης : Ουγγαρία, είναι στην Ευρώπη αυτοί ρε.

Ιδιοκτήτης: Δεν έχει σημασία θέλουν άδεια παραμονής (…) πρέπει να έρθουν να γραφτούν στην Ελλάδα να κάνουν άδεια παραμονής έξι μήνες .

Πελάτης: Τους γράφω εγώ ότι μένουν σε εμένα όπως κάναμε με τη γυναίκα του Μ. μετά εντάξει προχωράει;

Ιδιοκτήτης: Ναι θέλει την άδεια όμως να υπάρχει (…)

Πελάτης: Για να μην εμφανιστούν καθόλου να έρθουν… Τι… Πώς τέλος πάντων ….

Ιδιοκτήτης: θα μιλήσουμε θα τα πούμε γιατί είμαι στο υπουργείο.

Τέλος, όπως προκύπτει από τη δικογραφία στις αρχές έφθασαν τέσσερις καταγγελίες για τη δράση του κυκλώματος, με την πρώτη εξ αυτών να έχει γίνει τον Ιούλιο του 2018.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις