ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν η Λάρισα γίνεται πύλη για κόσμους φαντασίας – Η ανοδική πορεία του Dungeons and Dragons (φωτο)

Στη σειρά βιβλίων «Τα χρονικά της Νάρνια» του Κλάιβ Στέιπλς Λιούις, τέσσερα μικρά παιδιά βρίσκουν μια ντουλάπα και μπαίνοντας μέσα σε αυτήν μεταφέρονται σε έναν μαγικό κόσμο. Τέτοια ντουλάπα στον πραγματικό κόσμο φυσικά δεν υπάρχει. Ακόμη και αν υπήρχε θα αποτελούσε προνόμιο λίγων.

Παρόλα αυτά η Λάρισα ως πόλη παρουσιάζει μια παρόμοια λειτουργία για τους οπαδούς της φαντασίας και όχι μόνο, καθώς αποτελεί το μέρος όπου εκατοντάδες άτομα απολαμβάνουν μια μικρή έξοδο από την πραγματικότητα μεταφέροντας τους εαυτούς τους σε μυθικά βασίλεια, στο ρόλο φυσικά του ήρωα της ιστορίας.

Dungeons and Dragons – Επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων

Το Dungeons and Dragons είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων, που ανήκει στην κατηγορία Pen and Paper, στο οποίο ένας αφηγητής εξιστορεί μία επική συνήθως ιστορία, στην οποία ο κάθε παίκτης μέσω του χαρακτήρα του εκπληρώνει τους σκοπούς του. Σύμφωνα με τον Ζήση Αποστολίδη, ιδρυτή του πολιτιστικού συλλόγου Owls Society, που ασχολείται τα τελευταία 17 χρόνια με το DnD, αυτός θα ήταν οι ακριβέστερος ορισμός γι’ αυτό.

Για να παίξει κανείς το μόνο που χρειάζεται είναι τον αφηγητή ο οποίος ορίζει την ιστορία, την ίδια ώρα που οι παίκτες έχοντας δημιουργήσει ένα χαρακτήρα σε ένα χαρτί, εξ ου και ο όρος Pen and Paper (στυλό και χαρτί), αποτελούν τους πρωταγωνιστές της. Αυτά ορίζονται από συγκεκριμένους κανόνες.

Μυθικά τέρατα, μαγευτικά βασίλεια, πονηροί μάγοι, πριγκίπισσες, μπουντρούμια και τοποθεσίες τις οποίες μόνο ο ανθρώπινος νους μπορεί να σκαρφιστεί καλούν τον επίδοξο ήρωα να τις εξερευνήσει, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τα άπειρα μυστήριά τους. Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι να αφήσει το μυαλό του ελεύθερο και να παραδοθεί στη φαντασία του. 

Οι Λαρισαίοι στηρίζουν

Όπως μας εξηγεί, τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο επιτραπέζιο ρόλων απολαμβάνει μεγάλη διασημότητα στους κύκλους των οπαδών της φαντασίας και μη. «Είναι δύσκολο να μετρήσεις το πόσοι ασχολούνται γιατί συνεχώς γνωρίζεις καινούριο κόσμο ο οποίος δεν ήξερες πως έπαιζε. Το κοινό στη Λάρισα σε σχέση με παλιά έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί. Πλέον έχει απλωθεί και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι τόσο μυημένοι στον κόσμο των επιτραπεζίων», συμπληρώνει ο Ζήσης μιλώντας για το πως βλέπουν οι Λαρισαίοι αυτόν τον διαφορετικό τρόπο διασκέδασης.

«Τα τελευταία χρόνια μάλιστα το DnD έχει διαφημιστεί και από αστέρες του Hollywood όπως ο Vin Diesel φέρνοντας μέσα πολλούς καινούριους παίκτες. Βέβαια τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι. Κάποτε το Dungeons and Dragons ήταν να παίζει ο καθένας στο σπίτι του με την παρέα του και δεν το λες παραέξω γιατί σε κοροϊδεύουν που ασχολείσαι με αυτό», συμπληρώνει.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Dungeons and Dragons, είναι το μηδαμινό κόστος που χρειάζεται κανείς για να παίξει, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να κερδίσει δεκάδες ώρες διασκέδασης.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα του LA Comics Festival που διοργανώθηκε στη Λάρισα, το λαρισινό κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον κόσμο του Dungeons and Dragons, με την ανταπόκρισή του να είναι μεγάλη.

Είναι απλά μια πρόσφατη μόδα ή ήρθε για να μείνει; Το μόνο σίγουρο είναι πως το DnD μπαίνει δυναμικά στη ζωή των Λαρισαίων. Το μόνο που χρειάζεται για να πειστείτε είναι μία δοκιμή…

Μαρίνος Τζώτζης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες