ΛΑΡΙΣΑ

Η ομιλία του Ρίζου Μαρούδα στην επέτειο εξέγερσης των αγροτών στο Κιλελέρ

Συνάδελφοι αγρότες, εργαζόμενοι αυτοαπασχολούμενοι.

Τιμάμε αγωνιστικά εδώ, στο χώρο της θυσίας στο Κιλελέρ, την μεγάλη εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων, που έβαλε ανεξίτηλη την σφραγίδα της στην ιστορία του αγροτικού και, γενικότερα, του λαϊκού κινήματος, στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Είμαστε σήμερα εδώ για ν’ αποτίσουμε φόρο τιμής στους ηρωικούς προγόνους μας. Να δώσουμε όρκο πίστης, τιμής κι ευθύνης ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση εκείνης της θυσίας…

Τιμάμε τον Μαρίνο Αντύπα τον πρωτεργάτη της αγροτικής ιδέας, τους νεκρούς κολίγους σε αυτό εδώ το σημείο αλλά και στο πρωτοφανές για εκείνη την περίοδο συλλαλητήριο που έγινε την ίδια μέρα στην Λάρισα.

Το Κιλελέρ για μας, δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει μουσειακή επέτειος, γιορτή, παρέλαση κουστουμαρισμένων υποτακτικών και υποστηρικτών των πολιτικών που μας ξεκληρίζουν.  Συμβολίζει το ανυπότακτο πνεύμα και αγώνα για το δίκιο του λαού μας μέρος του οποίου είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, εμπνέει τα νέα βλαστάρια της αγροτιάς, αποτελεί φάρο και οδηγό για τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες.

Το Κιλελέρ αποτελεί σημείο – σταθμό στο αγροτικό κίνημα που παραδειγματίζει στους αγώνες τού σήμερα γιατί:

— Οργανώθηκε από τους πρώτους “πεδινούς γεωργικούς συλλόγους” που συγκροτήθηκαν  σε πόλεις και χωριά της Θεσσαλίας κυρίως από τον σπόρο που έριξε ο Αντύπας και μετέπειτα τον θάνατο του. Η εξέγερση των κολίγων δεν έγινε από την μια στιγμή στην άλλη ούτε έγινε μόνο κάτω από την πίεση και όξυνση των προβλημάτων, έγινε και ήταν επιτυχημένη γιατί οργανώθηκε από το κίνημα της εποχής. Προβάλλει την αναγκαιότητα για συσπείρωση σε δραστήριους, μαζικούς Αγροτικούς Συλλόγους που να λειτουργούν ουσιαστικά, να ενημερώνουν έγκαιρα τους αγρότες και κτηνοτρόφους, να τους κινητοποιούν για την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων, παλεύουμε για  τη συγκρότηση πολύ περισσότερων. Σήμερα, μόνο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είναι ο σταθερός και συνεπής εκφραστής των συμφερόντων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

— Η εξέγερση των κολίγων στηρίχθηκε στη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων της εποχής τις μέρες του ξεσηκωμού. Από τα πρώτα βήματα του το οργανωμένο αγροτικό κίνημα συναντήθηκε με το εργατικό σε μια φωνή και μια γροθιά Σήμερα, ενισχύεται η κοινή δράση, η συμμαχία με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους ενάντια στον κοινό αντίπαλο και μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας για αξιοποίηση των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος του λαού μας.

— Απέδειξε ότι κανένας αγώνας και καμία θυσία δεν πάνε χαμένα. Ο,τι κερδίσαμε είναι αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων μας, τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Το Κιλελέρ ήταν αρχή της  νίκης και των αιτημάτων που ικανοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν μετά από πολλά χρόνια αγώνων. Καλούμε όλους τους αγρότες να σκεφτούν βαθύτερα τι σημαίνει αγώνας, ποια είναι τα στοιχεία που καθορίζουν αν ένας αγώνας είναι κερδισμένος. Οι αγώνες δεν μετριούνται μόνο με το τι παίρνεις στο χέρι κάθε φορά. Μετριούνται και με την επίθεση που σταματάς ή ανακόπτεις, από τα μέτρα που έχει έτοιμα η εκάστοτε κυβέρνηση αλλά δεν τα παίρνει κάτω από την πίεση των αγώνων. Μετριέται από τα βήματα στην ενότητα που κάνεις στο κίνημα, ενότητα που πρέπει να στηρίζεται κυρίως στην συμφωνία και με το πλαίσιο αιτημάτων και στον προσανατολισμό του κινήματος. Να έχει διεκδικητικό χαρακτήρα και όχι συνδιαλλαγής με την εκάστοτε κυβέρνηση στην βάση προσωπικών σκοπιμοτήτων και εξυπηρετήσεων. Μετριέται με την συγκρότηση και λειτουργία οργανωμένου αγροτικού κινήματος και πόσο δυναμώνει. Με το γεγονός ότι κερδίζεις χρόνο ώστε να προετοιμάσεις τον επόμενο αγώνα, κινητοποίηση, μπλόκο να είναι πιο δυνατό άρα και πιο αποτελεσματική η πάλη.

Το σημερινό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποτελεί τη συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων που κράτησαν 20 μερόνυχτα με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, σε περισσότερα από 20 μπλόκα σε όλη την χώρα.

Σήμερα, εδώ στο Κιλελέρ, συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα και σαλπίζουμε την έναρξη του νέου κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Στέλνουμε  μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η απόφασή της να μην ικανοποιήσει ούτε ένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας, όχι μόνο δεν μας οδηγεί στην αγωνιστική υποχώρηση αλλά, αντίθετα, μας πεισμώνει περισσότερο κι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την πάλη μας.

Είμαστε περήφανοι για τον αγώνα μας, για τα μπλόκα, χαιρετίζουμε για μια ακόμη φορά όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν αψηφώντας εκβιασμούς και πιέσεις και  απλώνουμε το χέρι σε αυτούς που ήταν διστακτικοί να κάνουν αυτό το βήμα και τους καλούμε να συμπαραταχθούν  στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Τα μπλόκα είναι μια μορφή πάλης η οποία πιέζει την κυβέρνηση και δημιουργεί αγωνιστικές διαθέσεις όχι μόνο στους αγρότες αλλά και στα άλλα τμήματα του λαού και για αυτό πολεμήθηκαν ως μορφή κινητοποίησης είτε από την κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν και στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές, τα μνημόνια, την πολιτική της Ε.Ε αλλά και από πολλά ΜΜΕ. Μέσα σε αυτούς κάποιοι κατ όνομα συνδικαλιστές που με διάφορα τοπικά συντονιστικά που έχουν δημιουργήσει προσπαθούν να γίνουν αρεστοί και να είναι οι προνομιακοί συνομιλητές της εκάστοτε κυβέρνησης.  με πρόσχημα «ότι θα ταλαιπωρηθεί ο κόσμος».

Ο κόσμος, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας «ταλαιπωρείται» και στενάζει από τα αντιλαϊκά μέτρα, από τις αποφάσεις που παίρνονται στην Βουλή, από τα μνημόνια διαρκείας, τις συνεχείς θυσίες χωρίς αντίκρισμα και ιδιαίτερα στον δρόμο ταλαιπωρείται από τα πανάκριβα χαράτσια των διοδίων των επιχειρηματιών που πληρώνει καθημερινά και τα οποία παλεύουμε να καταργηθούν. Δεν ταλαιπωρείται από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ίσα-ίσα στηρίζει τον αγώνα μας και για αυτό το λόγο οι φιλότιμες προσπάθειες να δημιουργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό να στρέψει τον κόσμο ενάντια στους αγρότες των μπλόκων απέτυχε παταγωδώς.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσοι στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια, η ΝΔ που ως αντιπολίτευση ευελπιστεί να γίνει η επόμενη κυβέρνηση και ξέρει ότι θα εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα δεν θέλουν ένα δυνατό οργανωμένο αγροτικό κίνημα και προσπάθησαν να το αποδυναμώσουν στρέφοντας τα βέλη τους εκεί που ξέρουν ότι υπάρχουν οι συνεπείς δυνάμεις που δεν θα προδώσουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους και θα ηγηθούν των κινητοποιήσεων. Την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τις Ενωτικές Αγωνιστικές Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους.

Για αυτό ακούσαμε για υποκινούμενες κομματικές κινητοποιήσεις και αγώνες από την πλευρά της κυβέρνησης, δια στόματος της υφυπουργού κ. Τελιγιορίδου. Για αυτό συνεχίζεται και εξελίσσεται η επίθεση  ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα για δήθεν ξεπούλημα των αγώνων.

Όλοι μα όλοι προσπάθησαν και προσπαθούν να μας πείσουν ότι με τους αγώνες δεν γίνεται τίποτα, δεν αλλάζει τίποτα, δεν κερδίζουμε τίποτα. Μας καλούν να κάτσουμε στα «αυγά» μας και να αποδεχτούμε τον αφανισμό μας, την μείωση του εισοδήματος μας. Σπέρνουν την ηττοπάθεια, την απογοήτευση και την μοιρολατρία. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν κατακτήσεις με τους αγώνες μας, μπορεί να μην μας ικανοποιούν ή να μην ανακόπτουν την πορεία ξεκληρίσματος και συγκέντρωσης παραγωγής και γης,  όμως οι κατακτήσεις ως αποτέλεσμα των αγώνων ειναι δεδομένες. Όποιος αγρότης πιστεύει ότι δεν κερδίσαμε τίποτα τότε ας μην κάνει χρήση των κατακτήσεων που κερδίζουν στο δρόμο και τα μπλόκα, κάτω από αντίξοες συνθήκες οι αγρότες που συμμετέχουν.  Το ίδιο να κάνει και όποιος αγρότης πιστεύει ότι πουλήθηκαν οι αγώνες. Η κριτική του καναπέ, του καφενέ, του facebook, από τους απόντες των αγώνων, μας αφήνει παγερά αδιάφορους.

Βγήκαμε στον αγώνα να παλέψουμε για μια ακόμη φορά για την επιβίωση μας.   Για να παραμείνουμε στα χωριά μας να μπορούμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε, να μην προστεθούμε στην ουρά των ανέργων. Τα αιτήματα που προβάλλουμε με τον αγώνα μας είναι ζωτικής σημασίας, αφορούν την ίδια την ύπαρξή μας. Είναι αιτήματα δίκαια. Αγωνιζόμαστε για να μη μας πάρουν και τις λίγες πενταροδεκάρες που μας απομένουν στην τσέπη, μετά από σκληρή δουλειά.

Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί σε όλη την έκταση της η επίθεση που γίνεται στους αγρότες. Βασικός στόχος είναι με εργαλεία την ΚΑΠ της Ε.Ε, η οποία βαδίζει σε νέα χειρότερη αναθεώρηση, την άγρια φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές-χαράτσια του ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, τα κάθε είδους χαράτσια, να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή, να δημιουργηθούν τα νέα σύγχρονα τσιφλίκια-επιχειρήσεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας που θα βρίσκονται στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών. Για να γίνει πιο γρήγορα η συγκέντρωση της παραγωγής επιβάλλεται η επιτάχυνση του βαθμού ξεκληρίσματος μικρών και μεσαίων αγροτών. Κανένας μικρομεσαίος αγρότης δεν πρέπει να νιώθει ασφαλής, κανείς δεν πρέπει να συσκοτίζει τον πραγματικό του αντίπαλο, κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το ποιους έχει απέναντι του.

Το κράτος και τις κυβερνήσεις του που αδειάζει τις τσέπες μας με τους βαρείς φόρους, τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές, τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια. Όλες οι κυβερνήσεις και φυσικά η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκαν εχθρικές απέναντι στους αγώνες μας αλλά και με εχθρικές πολιτικές επειδή βρίσκονταν και θα βρίσκονται πάντα από την πλευρά των αντιπάλων μας, των εμποροβιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών.  Για αυτό τον λόγο δίνουν πακτωλό χρημάτων και προνομίων σε αυτούς αλλά όταν η κουβέντα φτάνει στην ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, των δίκαιων αιτημάτων του ευρύτερου λαικού κινήματος τότε βρίσκουν σαν πρόφαση τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας για να μην ικανοποιήσουν κανένα αίτημα. Βρήκαν 1 δις 100 εκατ. € να δώσουν για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, ξενοδόχους, ιδιωτικές κλινικές, αεροπορικές εταιρείες όμως απέρριψαν και απορρίπτουν δεκάδες χρόνια το αίτημα μας για αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγροτοκτηνοτρόφους. Δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ για το πετρέλαιο που παραμένει στο 1,40€/λίτρο.

Η κ. Παπανάτσιου στην συνάντηση που κάναμε είπε ότι στους ξενοδόχους δίνουν γιατί έχουν καυστήρες και καίνε πετρέλαιο λες και τρακτέρ κινούνται χωρίς καύσιμα. Είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως μια μέρα μετά την συνάντηση μαζί μας και την απόρριψη των αιτημάτων μας αναλάμβανε να πληρώνει το 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για να αυξήσει και άλλο την κερδοφορία του κεφαλαίου και τον τεράστια πλούτο που συγκεντρώνουν συνεχώς στα χέρια τους ενώ την ίδια στιγμή άνθρωποι τρώνε από τα σκουπίδια, κοιμούνται στον δρόμο, έχουν κομμένα ηλεκτρικό και νερό, είναι άνεργοι, πεθαίνουν αβοήθητοι αν αρρωστήσουν. Και αυτό το βαφτίζουν τέλος των μνημονίων, έξοδο στις αγορές, ανάπτυξη. Είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που στα μπλόκα του 17 δεσμεύτηκε για μη ενεργοποίηση του χαρατσιού του περιβαλλοντολογικού τέλους και φέτος το επέβαλε τελικά επειδή το επιτάσσει η οδηγία 60/2000 της Ε.Ε ώστε το νερό από φυσικό κοινωνικό αγαθό να μετατρέπεται σε εμπόρευμα και να γεμίζουν οι τσέπες όσων θα το διαχειρίζονται. Ούτε τις  πιο απλές και ανέξοδες υποσχέσεις της δεν τηρεί αλλά τι να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε με την υπόσχεση να σκίσει τα μνημόνια και ψήφισε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο μαζί με τα άλλα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και εκατοντάδες αντιλαικούς νόμους.

Είναι η κυβέρνηση που βάζει πλάτη στην κερδοφορία των μεγάλων ομίλων στο βαμβάκι, στο γάλα, συνολικά σε όλα τα προϊόντα με την γενίκευση των ανοιχτών και εξευτελιστικών τιμών στον παραγωγό αλλά φτάνουν τα ίδια προϊόντα 5-6 φορές ακριβότερα στην λαϊκή κατανάλωση, κερδοσκοπούν σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Αναγκαστήκαμε να πάμε εμείς αντιπροσωπεία της ΠΕΜ στην επιτροπή ανταγωνισμού και να καταγγείλλουμε την ύπαρξη καρτέλ στο βαμβάκι με εξευτελιστικές τιμές για τον βαμβακοπαραγωγό, ίδιες σε όλη την χώρα ανεξάρτητα από ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και την εμπορική διεθνή χρηματιστηριακή τιμή. Καταγγελία που έπρεπε να κάνει το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συνολικά η κυβέρνηση όμως πως να την κάνουν αφού έχουν λερωμένη την φωλιά τους και πιάστηκαν στα πράσα να καλύπτουν την κερδοσκοπία μιας χούφτας εκκοκκιστών ενάντια στους παραγωγούς. Ο υπουργός κ. Αραχωβίτης δήλωσε στην πρώτη μας συνάντηση ότι αγνοεί πως υπάρχουν ανοιχτές τιμές,  και μετά μας εξήγγειλαν ότι θα πάρουν μέτρα για την εμπορία και περιέγραψαν ως μέτρα αυτά που ήδη έχουν ψηφιστεί με νόμο από τις 11 Οκτωβρίου 2016 για το πως πρέπει να γίνεται η εμπορία του βαμβακιού και να πληρώνονται οι παραγωγοί σε ένα μήνα και δεν εφαρμόσθηκε ποτέ αυτός ο νόμος με ευθύνη της κυβέρνησης.

Φυσικά και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες με διάφορα προσχήματα αποφεύγουν και αρνούνται ακόμη και να συζητήσουν το αίτημα μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες να θρέψουν τις οικογένειες τους. Επειδή αυτό το αίτημα βάζει φρένο στην κερδοσκοπία αυτών που υποστηρίζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από όποιο χρώμα ή κόμμα και να αποτελούνται. Είναι η ίδια κυβέρνηση που έχει τεράστια πολιτική ευθύνη για τον κλιμακούμενο αυταρχισμό, την ποινικοποίηση των αγώνων μας, τα αγροτοδικεία για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα μας. Είναι τεράστια η ευθύνη της για την πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού ενάντια σε συνδικαλιστές των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας που συμμετέχουν στο μπλόκο Νίκαιας που τους οδήγησε την δεύτερη κιόλας μέρα της κινητοποίησης σε κλήτευση σε δίκη για ηθική αυτουργία χωρίς καν το δικαίωμα να απολογηθούν πριν το δικαστήριο. Μια δίκη που κράτησε δυο ημέρες, δόθηκε μια σκληρή πολιτική και συνδικαλιστική μάχη στην οποία κατέπεσε το κατηγορητήριο της ηθικής αυτουργίας  και αθωώθηκαν οι συνάδελφοι μας κάτω και από την πίεση της μεγάλης συμπαράστασης και αλληλεγγύης από αγρότες-κτηνοτρόφους αλλά και φορείς του μαζικού κινήματος. Δεν μας τρομάζουν οι απειλές, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία.

Ακούστε το καλά σημερινοί και αυριανοί επίδοξοι κυβερνώντες, 25 χρόνια τα αγροτοδικεία σας δεν σταμάτησαν ούτε ανέκοψαν τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα και ούτε ποτέ θα το καταφέρουν. Γιατί τους αγώνες μας τους γεννάει η αναγκαιότητα για επιβίωση. Σταματήστε το αίσχος των αγροτοδικείων τώρα! Σταματήστε επιπλέον τις κατάπτυστες διώξεις για ηθική αυτουργία απέναντι στους συνδικαλιστές-στελέχη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος που προσβάλει την ίδια την συγκρότηση και λειτουργία του κινήματος, των αγροτών που συμμετέχουν στους αγώνες και τα μπλόκα και έχουν ένα και μοναδικό στόχο να χτυπηθεί το συνδικαλιστικό δικαίωμα και η συνδικαλιστική οργάνωση του κινήματος. Ο μόνος ηθικός αυτουργός των κινητοποιήσεων μας είναι οι δικές σας πολιτικές και οι δικοί σας νόμοι, που οξύνουν τα προβλήματα και μας βγάζουν στους δρόμους.

  • Η Ε.Ε και η ΚΑΠ που σε κάθε αναθεώρηση γίνεται χειρότερη με μείωση των ενισχύσεων στους αγροτοκτηνοτρόφους και πακέτα προς τις επιχειρήσεις, τους μεταποιητές, τους εμπόρους.
  • Οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, πουλώντας πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια κι αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας.
  • Οι τραπεζίτες που μας καταχρεώνουν με τα υψηλά επιτόκια και τα πανωτόκια και απειλούν με κατασχέσεις των σπιτιών και των χωραφιών μας.
  • Οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν σαν τις ύαινες ν’ αρπάξουν τα χωράφια και το βίος των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Δεν υποστέλλουμε την σημαία του αγώνα! Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα όξυνση των προβλημάτων και μόνο εμείς, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους μπορούμε να οργανώσουμε την αντίσταση σε νέα και παλιά μέτρα. Μπροστά μας έχουμε πέρα από τα οξυμμένα προβλήματα που αντιπαλέψαμε στα μπλόκα νέα ζητήματα ή σε εκκρεμότητα όπως τους δασικούς χάρτες, την λειψή δακοκτονία με ευθύνη του κράτους και των περιφερειών που έχουν την ευθύνη να την πραγματοποιήσουν και που φέτος οδήγησε σε δραματική μείωση της παραγωγής και χασούρα περίπου 500 εκατ. €, την συνεχή μείωση στην τιμή του γάλατος που σε δυο χρόνια έχει μειωθεί από 27% και πάνω επειδή οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες ανάμεσα στα άλλα φέρνουν εισαγόμενο γάλα στο οποίο δεν γίνεται έλεγχος για το ισοζύγιο του και έτσι μειώνουν την τιμή του ντόπιου γάλατος.

Μαζί με την μείωση της τιμής και του κρέατος οδηγούν σε αδιέξοδο και στην καταστροφή χιλιάδες κτηνοτρόφους. Προβλήματα με τον ΕΛΓΑ με ζημιές που δεν αποζημιώνονται είτε στην παραγωγή είτε στο κεφάλαιο και είναι επιτακτική η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους και την παραγωγή και το κεφάλαιο.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Ομοσπονδίες και οι ΑΣ που συσπειρώνονται με το πλαίσιο της θα σταθούν ξανά στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης του αγώνα και των διεκδικήσεων. Ο δικός μας αγώνας δεν αρχίζει και σταματάει μόνο την περίοδο των μπλόκων αλλά συνεχίζεται με πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις όλο τον χρόνο. Δεν είμαστε κομήτες που εμφανιζόμαστε περιστασιακά στην περίοδο των μπλόκων στήνοντας μπλόκα που είτε εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, είτε άλλα κομματικά συμφέροντα με ελεγχόμενο πλαίσιο δράσης και αγώνα.

Και από εδώ σήμερα θέλουμε να χαιρετήσουμε και να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς που συμπαραστάθηκαν στο δίκαιο αγώνα μας και εξέφρασαν την στήριξη και αλληλεγγύη τους στα αιτήματα του αγώνα μας.  Στον αγώνα που κάνουμε στους δρόμους είδαμε και καταλάβαμε ποιοι είναι οι εχθροί μας και ποιοι οι πραγματικοί φίλοι μας. Κοντά μας, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκαν εργάτες, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτοπασχολούμενοι, νέοι των σπουδών, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Αυτή η κοινωνική συμμαχία που  βασανιστικά δημιουργείται είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Γιατί, εμείς οι αγρότες έχουμε καταλάβει από την πείρα μας ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να πετύχουμε και να νικήσουμε. Όλοι μαζί, όμως, σε συμμαχία με τους εργατουπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Εμείς λέμε: Μαζί είμαστε δυνατοί, χώρια είμαστε αδύναμοι. Αυτή είναι μία ακόμη κατάκτηση των αγώνων μας. Ο αγώνας που δίνουμε θα τραβήξει πολύ.

Είναι αγώνας με μάκρος και προοπτική. Παλεύουμε για διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ολόπλευρη αξιοποίηση των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας προς όφελος του λαού μας και της ευημερίας του. Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να καλύψει με επάρκεια, φθηνά και ποιοτικά προϊόντα όλες τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, να παράγει πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να κάνει και εξαγωγές τέτοιων προϊόντων. Έχουμε ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, επαρκή μηχανοποίηση της παραγωγής, ο έλληνας αγρότης έχει μεράκι και τεχνογνωσία όμως εξαιτίας της ΚΑΠ, των περιορισμών στην παραγωγή που επέβαλε, των πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων γίναμε χώρας εισαγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Πουλάμε πάμφθηνα τα προϊόντα και φτάνουν πανάκριβα στην λαϊκή κατανάλωση, αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, ποιος κερδίζει από την παραγωγή μας, ποιος κερδοσκοπεί σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών.

Επιμένουμε και δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για την οργάνωση του αγροτικού κινήματος, το δυνάμωμα των Α.Σ. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποτελεί κατάκτηση του κινήματος, δείγμα της ωρίμανσης του, ενισχύουμε την δράση της παντού. Απαιτούμε να Περήφανα βαδίζουμε αυτό τον δρόμο του αγώνα. Είμαστε πιο έμπειροι, καλύτερα συντονισμένοι, πιο αποφασισμένοι να οργανώσουμε ένα αγροτικό κίνημα αντάξιο των προσδοκιών και των απαιτήσεων που θα συμβάλει στο δυνάμωμα της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, την νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Θα φρενάρει και θα ανατρέψει στην πορεία τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν.

Αντάξιο της θυσίας των κολίγων στο Κιλελέρ και των ηρωικών πολυήμερων αγροτικών μπλόκων.

Κολίγοι στα νέα “τσιφλίκια”, στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων δεν θα γίνουμε. Το σύνθημα “τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ” που φωνάζουμε στις κινητοποιήσεις μας, το εννοούμε κι αν χρειαστεί θα το κάνουμε πράξη.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες