ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τα πολιτικά μηνύματα του Καλογιάννη και η τακτική στο δρόμο των εκλογών

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Μπορεί η εκδήλωση της Πέμπτης να αφορούσε τον δημόσιο απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής, ωστόσο ο Απόστολος Καλογιάννης, μέσω της ομιλίας του, ανέδειξε ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα, τα οποία δομούν το πλαίσιο της αντιπαράθεσης του με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, στο δρόμο των εκλογών του ερχόμενου Μάη.

«Η απουσία του πολίτη από τη δημόσια σφαίρα, για την οποία βεβαίως ευθύνεται και το ίδιο το πολιτικό σύστημα – επιτρέψτε μου να πω, ευθυνόμαστε όλοι όσοι το υπηρετούμε – δεν επιτρέπει μόνο να αποφασίζουν οι λίγοι στο όνομα των πολλών. Η μεγαλύτερη ζημιά είναι πως αφήνει χώρο στο λαϊκισμό και την «ευκολία» των απόψεων. Και τι είναι ο λαϊκισμός; Είναι η απόπειρα κάποιων να δίνουν απλές απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα», επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Καλογιάννης, υποδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό, πως θα πρέπει, πλέον, αν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική «συμμετοχική δημοκρατία» και έλεγχο, τότε όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, οφείλουν να ενεργοποιήσουν τους πολίτες. Από την άλλη όμως, καταφαίνεται, ξεκάθαρα, και η ατομική ευθύνη κάθε πολίτη, να σταθεί ενεργά στη δημόσια σφαίρα όλων όσων αφορούν τη ζωή και το μέλλον τους.

 «Η ζωή μας έχει αλλάξει. Ο κόσμος γύρω μας έχει αλλάξει. Οι εποχές που έρχονται θα είναι δύσκολες κι επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ακούγονται πολλά και εύκολα, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η ευκολία με την οποία όλοι μας αντιμετωπίζαμε στο δημόσιο λόγο τις προκλήσεις του μέλλοντος, πλέον δεν υπάρχει. Και μάλλον δεν υπήρξε ποτέ.

Ο μόνος δρόμος είναι ο δύσκολος δρόμος της δουλειάς. Της συμμετοχής. Της καθημερινής προσπάθειας. Θέλω λοιπόν να σας καλέσω να δεχθούμε ΜΑΖΙ αυτή την πρόκληση. Να απαντήσουμε στην αβεβαιότητα που φέρνει το μέλλον με σύνεση και αποφασιστικότητα. Με αλληλεγγύη και σοβαρότητα. Με υπευθυνότητα και ανιδιοτέλεια. Με μελετημένες και συγκροτημένες προτάσεις που κάνουν το όραμα μας εφικτό. Να συγκρουστούμε με την «ευκολία» και το λαϊκισμό», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Όποιος παρακολουθεί στενά την πολιτική στάση του κ. Καλογιάννη το τελευταίο διάστημα, μπορεί να καταγράψει την πολιτική του «αγωνία», ώστε η προεκλογική περίοδος να μην κυλήσει σε επίπεδα που δεν θα τιμούν την πόλη και την πολιτική. Είναι πολλές οι φορές που το τελευταίο διάστημα επαναλαμβάνει μονότονα, πως ο ίδιος θα συμπεριφερθεί ως «δήμαρχος της πόλης», που δεν θα παρασυρθεί σε «ακρότητες και λαϊκισμούς», γιατί κάτι τέτοιο είναι «ξένο» προς τον χαρακτήρα του.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Καλογιάννης από τη μια προσπαθεί να «θωρακίσει» την υποψηφιότητα του απέναντι στις όποιες κατηγορίες έχει αρχίσει να δέχεται από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης, και από την άλλη, «δείχνει» με έξυπνο τρόπο, πως δεν ακολουθεί τις ίδιες τακτικές με τους υπόλοιπους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου. Επιχειρεί δηλαδή με άλλα λόγια, να ενισχύσει ένα προφίλ «σοβαρό και μετρημένο», θεωρώντας πως στον δεύτερο γύρο θα είναι αυτό που θα του επιτρέψει να κόψει πρώτος το νήμα.

Έχοντας στο νου του πως ο ίδιος θα «κατηγορηθεί» ως «κομματική υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ» επιχειρεί να ομογενοποιήσει το πολιτικό σύστημα ως ένα ενιαίο σύνολο, διαφορετικό με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, την ίδια στιγμή που επιτίθεται εναντίον της Ρένας Καραλαριώτου, «χρεώνοντας» την στη ΝΔ.

Ταυτόχρονα, η πολιτική πίεση που θα δεχθεί από τον συνδυασμό του νέου υποψηφίου δημάρχου Παναγιώτη Γούλα, θα τον «αναγκάσει» να μιλήσει περισσότερο για το έργο που «έρχεται» στην πόλη, αφήνοντας στην άκρη την πολιτική κόντρα με αυτή την πολιτική δεξαμενή.

Γι’ αυτό τον λόγο επιθυμεί η προεκλογική κουβέντα να στραφεί γύρω από τις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί και που αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να αλλάξουν την πόλη ριζικά, όταν θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους. «Εμείς είμαστε αυτοί που σχεδιάσαμε μια εντελώς διαφορετική Λάρισα, είναι κρίμα να μην είμαστε εμείς αυτοί που θα υλοποιήσουμε το σχέδιο», πρόκειται να είναι ο άξονας πάνω στον οποίον θα κινηθεί ο ίδιος και η ομάδα του προεκλογικά.

Η προεκλογική εκστρατεία είναι φανερό πως έχει ήδη ξεκινήσει…

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες