Ηρακλής Γερογιώκας

Η υποψηφιότητα του καρεκλά

Στη Λάρισα της νιότης μας, υπήρχαν εκείνα τα καυτά μεσημέρια του καλοκαιριού που μια φωνή τάραζε την ησυχία που με κόπο επέβαλλαν οι μανάδες «μέχρι να ξυπνήσει ο μπαμπάς». Από την αρχή της οδού Ιάσονος ακούγαμε με την αδερφή μου την φωνή του και βγαίναμε κρυφά στην αυλή να τον δούμε επί τω έργω. «Ο καρεκλάααας» φώναζε κάπου κάπου ενώ με απίστευτη ευκολία έπλεκε τα καλάμια, διαφορετικού μεγέθους, μήκους, χρώματος στις παλιές ψάθινες καρέκλες , δίνοντας τους ζωή και λόγο για να ζουν. Δίχως αυτόν, ήταν πεθαμένα κομμάτια ξύλου, που δεν θα χρησίμευαν ούτε στις γριές που καθόταν στην γωνία της Τσιμισκή για κουτσομπολιό.

Τα χρόνια πέρασαν και ο καρεκλάς της παλιάς Λάρισας χάθηκε. Νικήθηκε από το άσπρο πλαστικό. Ακόμη και το αντικείμενο της δουλειάς του, παραπέμπει πλέον σε άλλου είδους καρέκλες.

Στη Λάρισα υπάρχει πια ένας καινούργιος καρεκλάς. Δεν είναι γνωστός στις γειτονιές.  Από την Ιάσονος δεν πέρασε ποτέ. Αν ζούσαν ακόμη, δεν θα τον  ήξεραν ούτε καν οι γριές κουτσομπόλες που κάθε απόγευμα έστηναν καραούλι στην γωνία της Τσιμισκή. Δεν τον φωνάζουν για να σταματήσει, τέσσερα χρόνια τώρα δεν τον χρειάστηκε κανείς,  δεν έκανε αισθητή την παρουσία του. «Είμαι χαμηλών τόνων»  διατείνεται ο καρεκλάς  μας. Χείριστη δικαιολογία ανυπαρξίας.

Ο καρεκλάς θέλει να παραμείνει στη θέση του και δεν του μένει παρά μία οδός διαφυγής. Η μόνη όταν δεν έχεις προσφέρει. Να υποσχεθεί καρέκλες σε καθένα που θα πεισθεί να τον βοηθήσει. Αυτός θα αναλάβει να συνθέσει.  Όπως ο παλιός αυθεντικός καρεκλάς ταίριαζε τα καλάμια πάνω στο ξύλο ανεξάρτητα από μεγέθη και χρώμα. Ο δικός μας καρεκλάς φιλοδοξεί να δώσει από μια καρέκλα σε ένα συνονθύλευμα ανθρώπων που θα τον ακολουθήσει. Ο κατά τύχη αντιδήμαρχος, ο διαπλεκόμενος επιχειρηματίας, ο φαντασμένος πολιτευτής, ο αποτυχημένος εκδότης, θα γίνουν στα χέρια του εύκαμπτα καλάμια για παραγωγή καρεκλών.

Φθάνουν όλοι αυτοί για να παραμείνει στη θέση του; Με τίποτα. Γι αυτό θα ακολουθήσει και αυτός τη μοίρα του άλλου, του παλιού καρεκλά της πόλης. Στην αφάνεια. Και αν ποτέ περάσει από την Ιάσονος, κανείς δεν θα τον φωνάξει. Κανένα παιδί δεν θα ξεμυτίσει κρυφά από τη μητέρα του για να τον δει. Εχθρός μεγάλος της υστεροφημίας η ανυπαρξία.

Ηρακλής Γερογιώκας – Εκπαιδευτικός / Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις