ΛΑΡΙΣΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας  από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Ν. Λάρισας

Παρέμβαση στην αποκεντρωμένη διοίκηση της  Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας  έκαναν σήμερα πρωτοβάθμια σωματεία Νομού Λάρισας με αφορμή την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βουλή. Τα πρωτοβάθμια σωματεία συντονίζοντας την δράση τους με 140 και πλέον συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα κατέθεσαν υπόμνημα στον Κωνσταντίνο Παππά γενικό διευθυντή της αποκεντρωμένης με το οποίο ζητούν την μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο δημόσιο, την άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης και την συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην μόνιμη και σταθερή εργασία

Στις παρεμβάσεις τους στο γενικό διευθυντή, οι πρόεδροι των σωματείων πήραν το λόγο και αναφέρθηκαν στα προβλήματα που προκύπτουν από την εργασιακή τους ομηρία και αντιμετωπίζουν στον κλάδο τους οι συμβασιούχοι.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος πρόεδρος του Συνδικάτου  Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λάρισας αναφέρθηκε στα ζητήματα των εργαζομένων με συμβάσεις στους δήμους καθώς η τελευταία προκήρυξη θέσεων εργασίας στους δήμους όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα καθώς οι προσλήψεις ήταν μικρότερες από τις ανάγκες που υπάρχουν κυρίως στην καθαριότητα, αλλά οδήγησε και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους που ανανεωνόταν οι συμβάσεις τους τα τελευταία χρόνια. Ενώ  το 60% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι (8μηνα, προγράμματα ΟΑΕΔ, ΕΣΠΑ, ΚΔΑΠ)

Η Μαρία Τέλιου πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Βοηθητικού & Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας επισήμανε ότι: «οι εργαζόμενοι στην Ειδική αγωγή κανούν αίτηση κάθε χρόνο και περιμένουν να ξαναδουλέψουν την επόμενη σχολική χρονιά,  ενώ πολλές φορές καλούνται για εργασία τον Νοέμβριο ή ακόμα και τον Δεκέμβριο όταν η σχολική χρόνια έχει ήδη ξεκινήσει. Σε κάθε περίπτωση η προσλήψεις στην ειδική αγωγή που ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν και δεν διασφαλίζουν την συνέχιση της εργασίας των χιλιάδων εργαζομένων στην ειδική αγωγή. Σήμερα από τους 320 εκπαιδευτικούς μέλη του σωματείου οι 260 και πλέον είναι αναπληρωτές, με συνέπεια να αλλάζουν κάθε χρόνο και είναι γνωστό, ότι η συνεχής εναλλαγή εκπαιδευτικού δε βοηθάει τα παιδιά ,ιδιαίτερα αυτά της Ειδικής Αγωγής.

Ο Χρήστος Καλούσης πρόεδρος του σωματείου καθαριστών –καθαριστριών Ν. Λάρισας μιλώντας για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δημοσίων σχολειών είπε ότι: « Οι συμβάσεις έργου είναι μεσαιωνικές και παράνομες,  για τους 200 εργαζόμενους με συμβάσεις στο νομό Λάρισας, δεν αποτελούν συμβάσεις εργασίας άλλα δουλείας. Οι δεκάμηνες συμβάσεις έργου, αρχίζουν και τελειώνουν μαζί με τη σχολική χρονιά και οι άθλιοι μισθοί βρίσκονται στην πλειοψηφία τους κάτω από 300 ευρώ, καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων. Ενώ  η εργασία τους μετά και από την  εφαρμογή του Καλλικράτη, εξαρτάται κάθε φορά από την εκάστοτε κυβέρνηση, τον  δήμαρχο, πρόεδρο της σχολικής επιτροπής, μέχρι και κάθε άλλο «παράγοντα» του δήμου.»

Ο Νίκος Νταφούλης πρόεδρος της Ένωσης  Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Λάρισας αναφέρθηκε στις ελλείψεις και σε ανθρώπινο δυναμικό που αντιμετωπίζει το γενικό νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας και δεν καλύπτεται με  επικουρικούς γιατρούς  και υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται με 8μηνές συμβάσεις, ζητώντας την άμεση μονιμοποίηση τους.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της αποκεντρωμένης διοίκησης μας ανέφερε ότι θα προωθήσει το αίτημα μας στην πολιτική ηγεσία, καθώς υπερβαίνει  τα πλαίσια αρμοδιοτήτων της αποκεντρωμένης , το ζήτημα των συμβασιούχων είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

“Τα σωματεία μας καλούν τους συμβασιούχους με αφορμή τη Συνταγματική αναθεώρηση και την πρόταση που κατέθεσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για την στάση των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ, Ένωση Κεντρώων που πήραν θέση κατά της μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Καθώς και για την στάση των 65 βουλευτών πρώην συνδικαλιστών – δημόσιων υπάλληλών (44 του ΣΥΡΙΖΑ, 11 της ΝΔ, 10 του ΚΙΝΑΛ), που καταψηφίζουν την μονιμοποίηση των πρώην συναδέλφων τους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την απόλυσή τους. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς ως αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, είχαν καταθέσει κι ερωτήσεις στη Βουλή για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων (μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου).

Δηλώνουμε  ότι ο αγώνας για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων δεν είναι σημερινός που ολοκληρώνετε με την συνταγματική αναθεώρηση, είναι αγώνας για να μην απολύονται οι συμβασιούχοι, είναι αγώνας για αξιοπρέπεια και ζωή με δικαιώματα”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις