Most ViewedΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Gus Drax: Ο Λαρισαίος κιθαρίστας που «τα σπάει» σε Ελλάδα και εξωτερικό

Ο Κώστας Δραχαλίβας ή όπως είναι γνωστός στους μουσικούς κύκλους, Gus Drax, αποτελεί ένα από τα πιο επιφανή παραδείγματα Λαρισαίου μουσικού ο οποίος ξεπέρασε τα τοπικά σύνορα και έχει εμφανιστεί μπροστά από εκατοντάδες διαφορετικά κοινά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Γεννήθηκε το 1987 στη Λάρισα, παίζει κιθάρα από το 2002 και έκτοτε δεν «ξεκολλάει» από πάνω της. Ο ίδιος είναι κιθαρίστας της Metal μουσικής, έχει κυκλοφορήσει ένα σόλο δίσκο με κομμάτια κιθάρας, αυτόν τον καιρό παίζει σε τρεις διαφορετικές Metal μπάντες (Sunburst, Black Fate και Suicidal Angels), ενώ παράλληλα διδάσκει νέους επίδοξους κιθαρίστες.

Παίρνοντας λίγο χρόνο από το πρόγραμμά του απάντησε σε μερικές από τις ερωτήσεις μας.

Συνέντευξη στον Μαρίνο Τζώτζη.

Ήθελες πάντα να γίνεις επαγγελματίας ή ήταν μια επιλογή που ήρθε στην πορεία; 

Η απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική ήταν σχεδόν άμεση. Από την πρώτη στιγμή που έπιασα την κιθάρα στα χέρια μου ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ. Βέβαια αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλα τα παιδιά που ξεκινάνε να παίζουν. Από τα αρχικά στάδια της ενασχόλησής μου όμως αφιέρωνα πολλές ώρες στη μελέτη, κάτι που για πολλούς θα μπορούσε να φανεί ως θυσία. Για μένα δεν ήταν κάτι τέτοιο, απολάμβανα να παίζω.

Από τους πρώτους μήνες οι δάσκαλοί μου, μου έδιναν να καταλάβω πως είχα μια πολύ καλή πρόοδο στη μουσική και από εκεί ξεκίνησα να θέλω να παίξω επαγγελματικά.

Πότε ξεκίνησες να παίζεις επαγγελματικά;

Παρά την αγάπη μου για την κιθάρα, όταν ήμουν στο Λύκειο σκεφτόμουν ναι μεν όλα ωραία και καλά με τη μουσική και την κιθάρα, αλλά χρειάζεται να έχω και ένα back-up plan. Πέρασα στο Τμήμα Νοσηλευτικής στη Λάρισα και παράλληλα συνέχιζα να παίζω. Τα χρόνια της σχολής ήταν και αυτά που έκανα την μεγαλύτερη πρόοδό μου στη μουσική.

Στις 17 Αυγούστου του 2007, μια μέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ – ήταν δύο η ώρα το βράδυ μάλιστα-  είχα την πρώτη μου επαγγελματική πρόταση από τους Biomechanical, μία Metal μπάντα από την Αγγλία. Εκεί ήταν που αποφάσισα πως αν κρατάω για ασφάλεια τη σχολή θα έχω πάντα κάτι να με κρατάει πίσω. Πήρα την μεγάλη απόφαση, άφησα τη σχολή και αφιερώθηκα 100% στη μουσική.



Ποια ήταν η μετέπειτα πορεία του Gus Drax;

Μετά τους Biomechanical οι οποίοι σταμάτησαν να υπάρχουν έπειτα από απόφαση του αρχηγού της μπάντας, κυκλοφόρησα το 2010 το πρώτο μου προσωπικό album με τίτλο In Search οf Perfection. Παράλληλα, όσο τελείωνα τη σύνθεσή του ξεκίνησα να δημιουργώ και τους Sunburst σιγά-σιγά. Κάπου εκεί προέκυψε και η συνεργασία μου με τους Black Fate, οι οποίοι αρχικά μου ζήτησαν να παίξω για αυτούς σε ένα live. Στη συνέχεια δέσαμε και κυκλοφορήσαμε τον δίσκο ”Between Visions and Lies” και τώρα ετοιμάζουμε το επόμενό μας άλμπουμ.

Από τον Δεκέμβριο του 2015 είμαι και μέλος των Suicidal Angels μία Αθηναϊκή Metal μπάντα που εδρεύει στο εξωτερικό, με την οποία έχω κάνει πολλές περιοδείες.

Σε ποιες χώρες του εξωτερικού έχεις παίξει;  

Έχω παίξει σχεδόν σε όλες τις ηπείρους με εξαίρεση την Αφρική και την Ωκεανία. Έχω παίξει παρά πολλές φορές στην Ευρώπη, δεν νομίζω πως υπάρχει χώρας της στην οποία δεν έχω παίξει.

Ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη που επισκέφθηκα κατά τη διάρκεια των περιοδειών ήταν η Ιαπωνία και συγκεκριμένα το Τόκιο, όπου παίξαμε και θα ήθελα να ξαναπάω. Εσχάτως πήγα και στη Αμερική και θα ήθελα να ξαναπάω και εκεί.

Οπότε ζεις το όνειρό σου; 

Κοίταξε, η μουσική είναι η ζωή μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να είναι. Δεν με βλέπω να κάνω κάτι άλλο. Δεν έχω μετανιώσει την απόφασή που πήρα να ασχοληθώ αποκλειστικά με την μουσική. Όσο για «ζω το όνειρό μου», πολλές φορές η αλήθεια είναι πως το πρόγραμμα είναι τόσο γεμάτο στις περιοδείες που δεν έχω χρόνο να καταλάβω πόσο ωραίο ήταν αυτό που έκανα. Μόνο αφού κάτσω και χαλαρώσω έχω την επίγνωση πως αυτό που έκανα ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ.

Στα τοπικά τώρα. Πως βλέπεις την Metal σκηνή της Λάρισας;

Η Λάρισα θεωρώ είχε ανέκαθεν ταλέντο στη μουσική γενικότερα αλλά και στο Metal ειδικότερα. Υπάρχουν καλές μπάντες, αν και τον τελευταίο καιρό υπάρχουν λιγότερες από ότι παλιά. Μέσα σε αυτές υπάρχουν και εκείνες που παίζουν στο εξωτερικό, όπως είναι για παράδειγμα οι Hidden in the Basement. Δεν θεωρώ επίσης πως μία μπάντα ”παίζει στο εξωτερικό” αν δεν έχει παίξει πολλές φορές έξω και όχι μεμονωμένα. Με τους Sunburst έχουμε ίσως κάνει περισσότερες συναυλίες στο εξωτερικό από ότι μέσα στην Ελλάδα.

Η Λάρισα έχει επίσης μουσικούς – μονάδες που παίζουν πολύ καλά αλλά τα χαλάμε λίγο στα ομαδικά. Θεωρώ πάντως πως η πόλη μας πάντοτε είχε και θα έχει καλούς μουσικούς και στο είδος της Metal αλλά και στα υπόλοιπα είδη.

Πως βλέπεις τον εαυτό σου συνθετικά σε σχέση με παλιά; 

Βλέπω κάποια κοινά στοιχεία στον ήχο με τον εαυτό μου σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. Έχω αλλάξει βέβαια μουσικά αλλά και σαν άνθρωπος. Έχω μελετήσει πολύ, έχω συνθέσει πολλά κομμάτια και θεωρώ πως κάθε κομμάτι που συνθέτεις σε κάνει λίγο καλύτερο και σε συνθετικό αλλά και σε τεχνικό επίπεδο.

Με ποια μπάντα θα ήθελες να συνεργαστείς ή να «ανοίξεις» για αυτούς;

Η απάντηση είναι πάρα πάρα πολύ εύκολη. Θα ήθελα πάρα πολύ να ανοίξω για τους Dreamtheater, είναι η αγαπημένη μου μπάντα.

Σε ευχαριστώ πολύ!

Εγώ σε ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες