ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ποιοί θα δώσουν τη μάχη για τις βουλευτικές εκλογές στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα

Τι κι αν το σύνολο των δημοσκοπήσεων, ακόμη κι αυτές σε “φιλικά” προς την κυβέρνηση μέσα, δείχνουν σαφές προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία για τις επικείμενες εκλογές, στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, το ενδιαφέρον όχι μόνον δεν έχει περιοριστεί από ενδιαφερόμενους, αλλά ήδη έχει δημιουργηθεί μία μακρά λίστα με πρόσωπα που αναζητούν μία θέση στο κοινοβούλιο.

Τούτο καθώς πολιτικές συνθήκες δε δείχνουν τόσο ισχυρές ώστε να αλλάξουν τις αριθμητικές ισορροπίες στην οκταεδρική περιφέρεια της Λάρισας, όπου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το κυβερνόν κόμμα θα εξασφαλίσει εκ νέου δύο έδρες.

Έτσι, ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που συγκαταλέγονται στο γαϊτανάκι της παραφιλολογίας, με τη νομαρχιακή επιτροπή πάντως να σπεύδει με κάθε αφορμή, να διαψεύδει οποιαδήποτε υποψηφιότητα, υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν διαδικασίες στο κόμμα.

Η αλήθεια είναι πως η ίδια η νομαρχιακή θεωρητικά έχει τεράστια ισχύ σε ότι αφορά την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, καθώς προβλέπεται πως από εκείνη θα αναδειχθεί το 70% των υποψηφίων, ενώ μόλις το 30% θα προέρχονται από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιχνηλατώντας τις “ισχυρότερες” ενδείξεις πάντως, φαίνεται πως ήδη ένας μεγάλος αριθμός της ενδεκάδας είναι ήδη οριστικοποιημένος, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ξεκινώντας από τους εν ενεργεία βουλευτές, η Άννα Βαγενά έκανε στροφή 180 μοιρών και μετά τη δήλωσή της ότι δε θα είναι υποψήφια ξανά, ετοιμάζεται να διεκδικήσει μία ακόμη θητεία.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος, αν και εκλεγμένος στις δεύτερες εκλογές – με λίστα – του Σεπτεμβρίου του ’15, είναι ουσιαστικά ο μοναδικός κοινοβουλευτικός που σηκώνει το βάρος των υποχρεώσεων στην περιοχή της Λάρισας – απούσας μονίμως της κ. Βαγενά από την περιοχή – και σαφώς θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο.

Από τους υποψηφίους του 2015 επίσης, “δεδομένες” θεωρούνται οι υποψηφιότητες του εκπαιδευτικού Βασίλη Ζωγράφου και του ιατρού από την Ελασσόνα Γιάννη Καρυπίδη, όντες τα δύο μέλη της νομαρχιακής που (μαζί με τον γραμματέα Πέτρο Παπαγεωργίου), ουσιαστικά αποτελούν την “εμπροσθοφυλακή” του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα.

Μαζί με τους δύο προαναφερθέντες εκτιμάται πως θα βρίσκεται εκ νέου ο Τυρναβίτης χημικός – οινολόγος Αστέριος Παπράς.

Από την έκβαση των αυτοδιοικητικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, αλλά και το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, θα εξαρτηθούν τουλάχιστον τρεις υποψηφιότητες: Η πρώτη έχει να κάνει με τον οικονομολόγο και πρώην αντιδήμαρχο Παναγιώτη Νταή ο οποίος ανακοινώθηκε πρόσφατα ως εκ νέου υποψήφιος στη “Συμπαράταξη Λαρισαίων”. Αν οι βουλευτικές κάλπες στηθούν μετά το καλοκαίρι, τότε η υποψηφιότητά του θεωρείται δεδομένη. Όμοια περίπτωση κι εκείνη της ψηφιδογράφου και εν ενεργεία ανβτιδημάρχου Λαρισαίων κ. Άννυς Ψάρρα, ενώ αν το αποτέλεσμα της κάλπης δεν είναι το αναμενόμενο για τον πολυνίκη δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, τότε ίσως και να αποκτήσουν ισχυρή βάση τα όσα γράφονται γι’ αυτόν τα τελευταία χρόνια.

Με την ίδια συνθήκη θα λάβει αποφάσεις και ο οικονομολόγος από τα Φάρσαλα Βαγγέλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος αν και υποψήφιος στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο του ’15, αυτή την περίοδο ετοιμάζεται να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Μέσα στις επιλογές του ψηφοδελτίου βρίσκεται πάντα και η υποψήφια το ’15, απόφοιτη του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών, Νάνσυ Σπετσιώτη, ενώ από το χώρο των τεχνών και του θεάματος ακούγεται το τελευταίο διάστημα έντονα το όνομα της γνωστής σεναριογράφου με καταγωγή από τον Τύρναβο, Άννας Χατζησοφιά.

Ιδιάζουσα τέλος είναι η περίπτωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος μετά τις πρόσφατες πολιτικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την ανεξαρτητοποίησή του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θεωρείται βέβαιο πως θα “συμπορευτεί” με τον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα με τη φόρμουλα του “συνεργαζόμενου”.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μάχη αυτή τη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εξόχως ενδιαφέρουσα, αφού όπως σημείωνε στο onlarissa.gr έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος στη Λάρισα, “ο κόσμος διαθέτει πλέον διαφορετικό επίπεδο ωριμότητας κι εκείνη που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να επιλέξουν ξανά στα τυφλά”.  Κι ο νοών νοείτω…

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες