ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μέλανδρος Γκανάς: Αν «ξεκολλήσει το μυαλό» της Λάρισας, θα γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας

Δεν έχω ακούσει πολλούς δημοσίους υπαλλήλους που να αφήνουν το «σίγουρο» για να ξεκινήσουν μια περιπέτεια ζωής. Ο καλλιτέχνης που έχω απέναντι μου είναι μια από αυτές, τις σπάνιες, περιπτώσεις. Ο Μέλανδρος Γκανάς άφησε την καριέρα του στον Στρατό για να ασχοληθεί με την μεγάλη του αγάπη, που δεν είναι άλλη από τα κόμικς. Τα κόμικς, όχι απλά ως συλλογή, αλλά και ως δημιουργία.

Ο Γκανάς ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του 1ου Φεστιβάλ Κόμικς που έγινε στη Λάρισα. Τον κάλεσα σε μια κουβέντα, με στόχο να μάθω όλα αυτά που κουβαλάει μέσα του, όλα εκείνα που συνθέτουν την ένατη τέχνη. Δέχθηκε την πρόταση μου με χαρά, και ένα ανοιξιάτικο μεσημέρι στον Μύλο του Παππά, άρχισε να μου διηγείται την δική του ιστορία…

Συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαστεργίου

Πως ξεκίνησε ο έρωτας για τα κόμικς;

Από μικρός είχα διάσπαση προσοχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργώ θέματα στους γονείς μου, ειδικά τα μεσημέρια του καλοκαιριού. Μέχρι που ένα τέτοιο μεσημέρι, έπιασα στα χέρια μου ένα κόμικς της εποχής, το οποίο με απορρόφησε απόλυτα. Ο πατέρας μου διαπιστώνοντας πως με τον τρόπο αυτό καθόμουν ήσυχος, άρχισε να μου αγοράζει ολοένα και περισσότερα. Έβλεπε επίσης πως τα φρόντιζα, τα τακτοποιούσα και έτσι συνέχισε να με ενθαρρύνει. Για να μην στα πολυλογώ μέχρι τα 15 μου είχα μια συλλογή με 4-5.000 κόμικς, πολύ πριν δηλαδή αυτά γίνουν της μόδας.

Δεν έγινε απλά της μόδας, μα τέχνη…

Η ένατη τέχνη. Κάπως έτσι ξημέρωσα κι εγώ, μέσα σε μια μέρα, από συλλέκτης ή για κάποιους «δακτυλοδεικτούμενος» να μετατραπώ σε καλλιτέχνη!

Ποια είναι η διαφορά της τέχνης αυτής με τις υπόλοιπες;

Είναι μια τέχνη για παιδιά, με την οποία όλοι έχουν ασχοληθεί, έστω και για μια φορά στη ζωή τους.

Όχι των ενηλίκων; Ποια η διαφορά ανάμεσα στον ενήλικα και στο παιδί;

Ο ενήλικας «διαβάζει» διαφορετικά το κόμικς. Η διαφορά έγκειται στο ό,τι μεγαλώνοντας, ξεχνάμε να είμαστε παιδιά. Υπερισχύουν οι κανόνες και τα «πρέπει»

Δεν παρέμεινες απλός συλλέκτης…

Γράφω ασταμάτητα κείμενα. Γνωρίζω τα πάντα για τα ελληνικά κόμικς. Παραιτήθηκα μετά από καριέρα 22 ετών στον Ελληνικό Στρατό, χωρίς να έχω εξασφαλίσει σύνταξη, για να συνεχίσω την ασχολία μου με τα κόμικς σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τι είναι τα κόμικς;

Είναι ζωή. Σίγουρα, η δική μου ζωή.

Τι είναι αυτό που σου προσφέρουν;

Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω σαν ένας κανονικός άνθρωπος. Οπτικοποιώ αυτά που σκέφτομαι. Μιλάω με εικόνες. Βλέπω και σκέφτομαι με εικόνες. Αν εσύ δεν μπορέσεις να πάρεις από τις εικόνες μου αυτό που σου δίνω, δεν θα έπαιρνες τίποτα και από τον λόγο μου.

Η έμπνευσή σου;

Υπάρχουν πολλές εμπνεύσεις. Πολιτικές ή μέσα από την καθημερινότητα και τη ζωή. Όπως υπάρχουν και κάποιες διαφορετικές, εξίσου όμως βγαλμένες από τη ζωή. Λίγο horror, για παράδειγμα, ή κάνναβη ή σεξ.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει;

Μου αρέσει η μοναξιά μου

Και τι είναι αυτό που δεν σου αρέσει;

Πολλά. Θα ήθελα όμως να σου πω ότι δεν μπορώ τις παραγγελίες έργων. Νιώθω να καταπιέζεται το μυαλό μου.

Τι αγαπάς;

Τα ζώα

Τι σιχαίνεσαι;

Τον φασισμό και τον ρατσισμό

Ποιο είναι τι αντίδοτο γι’ αυτές τις ανθρώπινες μάστιγες;

Η συζήτηση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο των ανθρώπων.

Δηλώνεις Λαρισαίος;

Φυσικά. Δηλώνω Λαρισαίος του κάμπου. Βρέθηκα πολύ μικρός στη Λάρισα, λόγω μετάθεσης του πατέρα μου εδώ και έμεινα τελικά 25 χρόνια. Επειδή όμως το χωριό του πατέρα μου είναι στα Τρίκαλα, έτσι προκύπτει αυτό που σου είπα «Λαρισαίος του κάμπου». Τα βιώματα είναι ίδια.

Ποια η γνώμη σου για την Λάρισα, στο επίπεδο του πολιτισμού;

Αν η Λάρισα καταφέρει να «ξεκολλήσει το μυαλό της», ανοιχτεί σε συνεργασίες και ρίξει τον εγωισμό της, τότε σε δέκα χρόνια θα είναι μια πραγματική πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Να κάνω ένα μουσείο των κόμικς, εκεί όπου θα φιλοξενηθεί το τεράστιο υλικό μου. Φαντάζομαι έναν πολυχώρο, με εκθέσεις, βιβλία, θερινό σινεμά…

Ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα

Εγώ ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες