ΑΡΘΡΑ

«Ημέρα της Γυναίκας»: Έχουμε πολλούς λόγους να την γιορτάζουμε

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται κυρίως ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα της γυναίκας. Σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα.

Από την εποχή που για πρώτη φορά οι γυναίκες κατέκτησαν το δικαίωμα της ψήφου πολλά πράγματα έχουν αλλάξει αλλά και πολλά ακόμη χρειάζονται βελτίωση.

Μπορεί οι περισσότερες γυναίκες ανά τον κόσμο να έχουν κατακτήσει το δικαίωμα της μόρφωσης, της επαγγελματικής καταξίωσης όμως ακόμα και σήμερα πολλές γυναίκες ζουν κάτω από καθεστώτα βίας και καταπίεσης, πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό τους χώρο και εγκλωβίζονται σε στερεότυπους ρόλους που η κοινωνία τους επιβάλει.

Και ενώ τα δικαιώματα της γυναίκας είναι εξασφαλισμένα, επίσημες μελέτες δείχνουν ότι και σήμερα η γυναίκα δεν κατέχει την κοινωνική θέση που της αξίζει.

Στην πολιτική η συμμετοχή των γυναικών σε κυβερνητικές θέσεις κυμαίνεται στο 15%.

Μόνο το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών καταλαμβάνονται από γυναίκες και υπάρχουν μόνο 19 αρχηγοί κρατών γένους θηλυκού.

Στην Ευρώπη το 40% του εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες οι οποίες έχουν μέσο εισόδημα 60% μικρότερο από το εισόδημα των ανδρών.

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει στο θέμα της γυναικείας κακοποίησης. Με βάση έγκυρα στοιχεία 120 εκ. γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Περισσότερο από το 1/3 των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία σε κάποια φάση της ζωής τους.

Η γυναίκα στην σύγχρονη κοινωνία προσπαθεί να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, ως σύζυγος, μητέρα, γυναίκα καριέρας και νοικοκυράς.Προσπαθεί να κρατήσει λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται ανάμεσα στις υποχρεώσεις και συν τοις άλλοις δεν ξεχνά το ρόλο της ως γυναίκα.

Στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί στο μοντέλο της σύγχρονης γυναίκας νιώθει άγχος, τύψεις και ενοχές όταν σε κάποιον τομέα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει όπως πρέπει.

Η σύγχρονη γυναίκα δεν υπολείπεται των ανδρών, ξέρει να αγωνίζεται για το δίκιο, την ισονομία, το ηθικό, την ισότητα, την αξιοπρέπεια. Συμμετέχει στην πολιτική κατάσταση της χώρας και διεκδικεί να αναλάβει θέσεις ευθύνης.

Έχουμε πολλούς λόγους να γιορτάζουμε την ημέρα των γυναικών. Γιορτάζουμε για τη δύναμη, το ηθικό, για τις γυναίκες που όχι μόνο επιβιώνουν αλλά και προοδεύουν. Γιορτάζουμε για τον όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανδρών που κατανοούν ότι η ισότητα είναι ωφέλιμη τόσο για τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Μέκρα Βάσω – Αναπληρώτρια ΓραμματέαςΟικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις