ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ηλίας Παλαιοχωρλίδης: Όσοι έχουμε «τιμηθεί» από την πόλη, θα πρέπει να επιστρέψουμε κάτι πίσω σ αυτήν…

Ο Ηλίας Παλαιοχωρλίδης είναι ένα πρόσωπο που συνδέεται με την σύγχρονη ιστορία της Λάρισας.  Χειρουργός Ορθοπεδικός, κάτοχος του Τίτλου Ειδικότητας της Ορθοπεδικής Χειρουργικής και Τραυματιολογίας από το 2006 και Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2010. Με πολυετή εμπειρία, έχει καταξιωθεί ως ειδικός στη χειρουργική μεγάλων αρθρώσεων, στη χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας, στην αθλιατρική και αρθροσκοπική χειρουργική. Συνεργάτης του Καθηγητή Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής Λάρισας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Καραχάλιου Θεόφιλου, έχουν δημιουργήσει ολοκληρωμένη χειρουργική ομάδα, που πλαισιώνεται από άρτια εκπαιδευμένους και επιστημονικά καταρτισμένους συνεργάτες.

Εμφανίζει πλούσιο συγγραφικό έργο, συμμετέχοντας ως πρώτος συγγραφέας στη συγγραφή αρκετών επιστημονικών άρθρων σε διεθνούς φήμης Ορθοπεδικά περιοδικά και κεφαλαίων σε ξενόγλωσσα βιβλία Ορθοπεδικού ενδιαφέροντος. Επίσης αρθρογραφεί για διάφορα θέματα κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος στον έντυπο κα ηλεκτρονικό τύπο. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ρουμανικά και Τουρκικά.

Αγαπά ιδιαίτερα τον αθλητισμό ενώ διετέλεσε Α Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ από το 2016 – 2018. Είναι αντιπρόεδρος του πολιτιστικού Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων «η καθ’ ημάς Ανατολή» και συμμετέχει στη χορωδία και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου. Λατρεύει την ενασχόληση με το μικρομοντελισμό, την καλλιγραφία, την κατασκευή κοσμημάτων και την εραλδική.

Πρόσφατα το όνομα του δημιούργησε αίσθηση καθώς ανακοινώθηκε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό της κας Ρένας Καραλαριώτου. Με αφορμή λοιπόν αυτή ακριβώς την ανακοίνωση θέλησα να κάνω μαζί του μια πρώτη κουβέντα για τους λόγους που δέχθηκε να μπει σε αυτά τα άγνωστα γήπεδα…

Συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαστεργίου

Μπορώ πλέον να προσφέρω στην πόλη μου, χωρίς να περιμένω κάτι να κερδίσω

Γιατί υποψήφιος τώρα και όχι παλαιότερα ή στο μέλλον;

Επειδή τώρα είμαι έτοιμος σαν άνθρωπος. Σαν προσωπικότητα. Έχοντας σε απόλυτη ισορροπία τόσο τα επαγγελματικά μου, όσο και τα οικογενειακά μου, μπορώ πλέον να προσφέρω στην πόλη μου, χωρίς να περιμένω κάτι να κερδίσω.

Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά;

Πιστεύω πως είναι. Πρέπει κάποιος να είναι υποψήφιος όταν έχει φτάσει σε μια ηλικία που μπορεί να δώσει πολλά, τόσο από βιολογικής άποψης, όσο και συναισθηματικής, υπό την έννοια πως η προσωπικότητα του είναι δομημένη με τα χαρακτηριστικά της εμπειρίας, της γνώσης, της ωριμότητας. Εννοείται, δε, πως τα επαγγελματικά του πρέπει να είναι λυμένα.

Επίσης πιστεύω πως όλοι όσοι ευεργετηθήκαμε από την αγάπη και τη στήριξη των ανθρώπων της πόλης αυτής, θα πρέπει να επιστρέφουμε πίσω κάποια πράγματα. Η πίστη μου αυτή, με οδήγησε μετά από βαθύτατο προβληματισμό, ώριμη σκέψη και παροτρύνσεις πολλών συνδημοτών μου, να δηλώσω «παρών» στις εκλογές αυτές. Χρειάζονται νέα πρόσωπα, καινούριοι άνθρωποι, τεχνοκράτες με καινοτόμες ιδέες και κυρίως όρεξη και μεράκι να προσφέρουν. Η Λάρισα πρέπει να ξαναβρεί τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε πάντα και να ξεφύγει από την οπισθοδρόμηση των τελευταίων πέντε ετών.

Μια «Λάρισα- μητρόπολη» στην Ελλάδα, μια πόλη που μπορεί να γίνει μαγνήτης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας μας

Γιατί με τη Ρένα Καραλαριώτου και όχι με κάποιον άλλον υποψήφιο;

Επειδή πιστεύω πολύ στην προσωπικότητά της. Η Ρένα αξίζει να δοκιμαστεί κρατώντας η ίδια τα ηνία της πόλης στα χέρια της, παίρνοντας όλες τις αποφάσεις εκείνες που θα καθορίσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Έχει τις ικανότητες, την εμπειρία, την όρεξη, το όραμα και δικαιούται της ευκαιρίας να αλλάξει όλα τα κακώς κείμενα. Με την ευκαιρία θα ήθελα να την ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνει να βοηθήσω κι εγώ στην προσπάθεια να γίνει η πόλη που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε κι αγαπήσαμε ελκυστική, ανταγωνιστική και σύγχρονη μητρόπολη.

Όταν λέτε «Μητρόπολη»;

Ναι, αυτό είναι το δικό μου, προσωπικό, όραμα που μοιράζομαι με τη Ρένα Καραλαριώτου και στο συνδυασμό μας. Μια «Λάρισα- μητρόπολη» στην Ελλάδα, μια πόλη που μπορεί να γίνει μαγνήτης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας μας. Μια πόλη, με απλά λόγια που να «ηγείται» σε όλους τους τομείς.

Τι χρειάζεται για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Κανένας τόπος δεν έχει αύριο αν δεν μάθει το χτες του. Για να δημιουργήσεις πολιτισμό πρέπει να μάθεις πολύ καλά το πολιτισμό του χτες. Για να αρχίσεις να ζεις το σήμερα πρέπει να ξέρεις ποιος είσαι. Για να μπορείς να σχεδιάζεις και να ονειρεύεσαι στο αύριο πρέπει να ξέρεις το χτες. Ίσως δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα από την γνώση του χτες. Με αυτήν προχωράς και πας παραπέρα. Αυτό θα σου έλεγα πως είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση. Όλα τα υπόλοιπα έπονται.

Αν τα παιδιά μας μάθαιναν για τη πόλη μας πιστεύω ότι θα την αγαπούσαν περισσότερο και θα την προστάτευαν περισσότερο. Θα σέβονταν τις ”πέτρες” της.

Τι άλλο χρειάζεται να γίνει προς την κατεύθυνση αυτή;

Συνεργασία, ενθουσιασμός, δουλειά. Πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας που πραγματικά διψούν να προσφέρουν και θέλουν να προσφέρουν. Αν τα παιδιά μας μάθαιναν για τη πόλη μας πιστεύω ότι θα την αγαπούσαν περισσότερο και θα την προστάτευαν περισσότερο. Θα σέβονταν τις ”πέτρες” της.

Πως θα θέλατε εσείς να είναι η Λάρισα;

Θέλω μια Λάρισα που να σέβεται τους πολίτες της. Μια Λάρισα με πολίτες που αγωνιούν και πονάνε για αυτήν.  Θέλω μια πόλη που να παρέχει ασφάλεια στους ανθρώπους της, με γειτονιές που να είναι ζωντανές, με πεζόδρομους μόνο για πεζούς, με σεβασμό στον πεζό και στον ποδηλάτη, με δρόμους και όχι με «κατσικόδρομους» γεμάτους από λακκούβες και τρύπες. Θέλω μια Λάρισα ανθρώπινη στην οποία να μεγαλώνουν τα παιδιά μας όμορφα, με χαρά και ασφάλεια. Μια πόλη που να σέβεται το χτες και τις μνήμες της αλλά και να μπορεί να εμπνέει τους νέους για ένα αισιόδοξο και δημιουργικό αύριο. Θέλω μια Λάρισα που να σταματήσει να μιμείται ότι άλλο υπάρχει σε άλλες πόλεις και να μπορεί να καινοτομεί στον σχεδιασμό έργων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, Μια Λάρισα  που να ανήκει στους πολίτες της και όχι σε κάθε λογής συμφέροντα, νοικοκυρεμένη στα οικονομικά της και με απόλυτη διαφάνεια. Μια πόλη με πολύ πράσινο, την πόλη των γονιών μας, την πόλη των παιδιών μας, τη δικιά μας Λάρισα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες