ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικές διαδηλώσεις στη Σερβία εναντίον του προέδρου Βούτσιτς

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου για δωδέκατο συναπτό Σάββατο και διαδήλωσαν εναντίον του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην κεφαλή της πορείας υπήρχε ένα πανό με το σύνθημα «1of5million», «μια κινητοποίηση πέντε εκατομμυρίων», ειρωνική αναφορά σε μια δήλωση που είχε κάνει ο Βούτσιτς για τις κινητοποιήσεις τον Δεκέμβριο — είπε πως δεν θα ικανοποιούσε το παραμικρό αίτημα της αντιπολίτευσης ακόμα κι αν μαζεύονταν «5 εκατομμύρια» μέλη της.

Οι οργανωτές των κινητοποιήσεων λένε μέχρι σήμερα πως το κίνημα παραμένει ακηδεμόνευτο από πολιτικά κόμματα, πάντως πριν από μία εβδομάδα αποδέχθηκαν το κοινωνικό «συμβόλαιο» που πρότειναν πολιτικοί της αντιπολίτευσης, μια σειρά μεταρρυθμίσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης άρχισαν να απέχουν από τις εργασίας της σερβικής Βουλής αλλά και των τοπικών κοινοβουλίων, σε ένδειξη υποστήριξης προς το κίνημα.

Πολλοί από τους διαδηλωτές είχαν επίσης συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τη δεκαετία του 1990 και τονίζουν πως τους αγανακτεί το γεγονός ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει, 18 χρόνια και πλέον αφότου έχασε την εξουσία.

Ο Βούτσιτς ήταν κυβερνητικός εταίρος του Μιλόσεβιτς την περίοδο 1998-2000 και υπουργός Πληροφοριών την περίοδο της σκληρής καταστολής της ελευθερίας των ΜΜΕ, υπενθυμίζουν με πικρία αρκετοί από τους ηλικιακά μεγαλύτερους διαδηλωτές.

Ωστόσο, αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και την αντιπολίτευση, αφού κρίνουν πως τα στελέχη της ελάχιστα έπραξαν για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, τα προβλήματα της οικονομίας, η ανέχεια.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του Βούτσιτς επαναλαμβάνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις.

Η πρώτη κινητοποίηση του είδους οργανώθηκε την 8η Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων και με την υποστήριξη της λεγόμενης Συμμαχίας για τη Σερβία, ενός μάλλον ετερόκλιτου συνασπισμού κομμάτων της αντιπολίτευσης από όλο το σερβικό πολιτικό φάσμα — από την αριστερά ως την άκρα δεξιά. Σπίθα ήταν η επίθεση εναντίον του Μπόρκο Στεφάνοβιτς, ηγέτη ενός μικρού κόμματος της σερβικής αριστεράς, τον Νοέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις