ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η κυρία που λυπάται» παρουσιάστηκε στη Λάρισα (φωτο – βίντεο)

«Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο του Πέτρου Τατσόπουλο, διαβάζει τόσα εξωφρενικά πράγματα, μα στο τέλος συνειδητοποιεί πως το εξωφρενικό τελικά είναι το ό,τι όλα αυτά μας φαίνονται φυσιολογικά γιατί τα έχουμε ζήσει και έχουμε εξοικειωθεί μαζί τους». Με τα λόγια αυτά ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης έδωσε το στίγμα της νέας συγγραφικής δουλειάς του Πέτρου Τατσόπουλου, η οποία παρουσιάστηκε απόψε στο Χατζηγιάννειο.

Το βιβλίο του Πέτρου Τατσόπουλου «Η κυρία που λυπάται» αποτελεί μια «αξονική τομογραφία των όσων έχουν συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», επεσήμανε ο κ. Γιουρμετάκης, ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας δήλωσε συγκινημένος από την τελευταία του δουλειά, αφού είναι το εικοστό βιβλίο του στα σαράντα χρόνια που κλείνει φέτος στον χώρο των γραμμάτων.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Άγγελος Πετρουλάκης, παρουσιάζοντας το βίβλίο σημείωσε: “Με το «Η κυρία που λυπάται» ήρθε η σειρά τής τηλεόρασης. Κλειδί για ν’ ανοίξει την πόρτα της, η επινόηση ενός ψυχολόγου – συγγραφέα, που του δίνει το όνομα Ισίδωρος Ζουγανέλης. Η ιδιαίτερη γραφή του, που αγγίζει τον ωμό ρεαλισμό – αλλά χαριτωμένα, θα έλεγα – έχει, λοιπόν, για κύριο άξονα μια καρικατούρα ψυχολόγου, ο οποίος βρίσκεται στη δύση τής τηλεοπτικής του καριέρας, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον συγγραφέα να κινηθεί στον υπόγειο κόσμο των τηλεοπτικών πλατό, των τηλεστάρ και όλων των συναφών στοιχείων, που τροφοδοτούν με το τίποτα την καθημερινότητα πολλών τηλεθεατών. Ο Πέτρος Τατσόπουλος επανήλθε μ’ ένα μυθιστόρημα που απαιτεί από τον αναγνώστη να ψάχνει πίσω από τις λέξεις του, κάτω από την επιφάνεια. Με το δικό του ύφος, που κινείται από την ειρωνεία στον σαρκασμό και από το χιούμορ στον αυτοσαρκασμό, φωτογραφίζει μια πραγματικότητα που υπάρχει στον εφησυχασμό μας, αλλά και που συχνά δυναστεύει, εθελούσια πάντα, την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, και που βρίσκουν νόημα για την ανιαρή ζωή τους στη Μεγάλη… Αδελφή, που δεν είναι άλλη από την τηλεόραση”.

«Το «Η κυρία που λυπάται», πέρα από το επιφανειακό χιούμορ του, είναι ένα σκληρό βιβλίο, ένα βιβλίο που αποκαλύπτει στον έμπειρο αναγνώστη (και θιασώτη τού Τατσόπουλου), πολλά άλλα. Τον κοινωνικό εκφυλισμό, πρώτιστα. Αλλά είναι και ένα βιβλίο με λεπτές πολιτικές αποχρώσεις. «Δεν υπάρχει πιο παραγωγικό εργαστήρι ορθού λόγου από μια καλή θεωρία συνωμοσίας», γράφει ο Τατσόπουλος. Να μια φράση που μπορεί να στήσει ένα ολόκληρο εργαστήρι συζήτησης, με τον διανοούμενο πολιτικό Πέτρο Τατσόπουλο, που πάντα ξέρει πώς να ξεσηκώνει τρικυμίες στο πολιτικό σκηνικό, γιατί αποδεδειγμένα ο ίδιος, ενώ παράγει ορθό λόγο, δεν βρίσκεται πίσω από καμιά θεωρία συνωμοσίας και το έχει αποδείξει αυτό», κατέληξε ο Άγγελος Πετρουλάκης.

Δείτε τις δηλώσεις Πέτρου Τατσόπουλου σε βίντεο: 

Λ.Π.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις