ΛΑΡΙΣΑ

Ερώτηση Κέλλα σε Αραχωβίτη και Σταθάκη: Πάρτε πίσω το χαράτσι άρδευσης για τους αγρότες της Θεσσαλίας

Να ανακαλέσουν την απόφαση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, για επιβολή περιβαλλοντικού τέλους άρδευσης στους παραγωγούς της Θεσσαλίας, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με ερώτησή του, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, επισημαίνει στουςκκ. Στ. Αραχωβίτη και Γ. Σταθάκη, πως «η εν λόγω απόφαση επιβαρύνει επιπλέον το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής για τους αγρότες της Θεσσαλίας, θέτοντας εν αμφιβόλλω τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους, ενώ δημιουργεί και ζήτημα ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, «εγκρίνεται περιβαλλοντικό κόστος και κόστος πόρου στις λεκάνες απορροής ποταμών (ΛΑΠ) Πηνειού και ρεμάτων Αλμυρού-Πηλίου του υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (ΥΔΘ), ανά κυβικό μέτρο και ανά χρήση ύδατος, για το έτος 2019».

Στην παραπάνω απόφαση αποτυπώνεται το περιβαλλοντικό τέλος, που αντιστοιχεί στο περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου, το οποίο θα εισπράττεται από τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος, δηλαδή τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους άρδευσης επιβαρύνει επιπλέον το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής για τους αγρότες της Θεσσαλίας, θέτοντας εν αμφιβόλλω τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους, τη στιγμή που ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ήταν η μείωση του κόστους παραγωγής.

Δημιουργεί, μάλιστα, ζήτημα ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

Είναι στις προθέσεις σας να ανακαλέσετε την απόφαση για επιβολή περιβαλλοντικού τέλους άρδευσης στους παραγωγούς της Θεσσαλίας και αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις