ΛΑΡΙΣΑ

Έκοψε πίτα ο συνδυασμός «Συνεργασία για πορεία ανάπτυξης» του Δημάρχου Τεμπών Κώστα Κολλάτου

Συγκέντρωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που αποτέλεσε ουσιαστική ευκαιρία για ζωντανό διάλογο, πραγματοποίησαν την Παρασκευή το βράδυ σε γνωστό cafe στον Πυργετό τα μέλη του συνδυασμού «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης» του Δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου, εκεί όπου από νωρίς το απόγευμα συγκεντρώθηκαν μέλη και φίλοι του συνδυασμού. Την πίτα ευλόγησε ο ιερέας του χωριού πατέρας Αλέξανδρος Ρούσος .
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Τεμπών και επικεφαλής του συνδυασμού κ. Κώστας Κολλάτος τους καλωσόρισε στην εκδήλωση του συνδυασμού «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης» και τους ευχήθηκε χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγεία, δύναμη, ευτυχία, ευημερία, αισιοδοξία, δημιουργικότητα και αποφασιστικότητα.

Η ομιλία του κ. Κολλατου:

«Κληθήκαμε λοιπόν πριν 9 χρόνια, άνθρωποι από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, οι περισσότεροι άγνωστοι μεταξύ μας, να πορευτούμε στα νέα δεδομένα, στο νέο θεσμό ενός καλλικρατικού δήμου, όπου θα έπρεπε να επιδείξουμε ενιαία αυτοδιοικητική συνείδηση. 

Κληθήκαμε να συνυπάρξουμε και τα καταφέραμε επιτυχώς, παραμερίζοντας τοπικιστικές αντιλήψεις, συνήθειες, και μάλιστα σε ένα πρωτόγνωρα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πληγεί βάναυσα τα τελευταία 9 χρόνια. Σε κανέναν άλλο φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, δεν έχουν μειωθεί κατά 70% οι τακτικές επιχορηγήσεις.

Οι δήμοι είναι ίσως ο μοναδικός θεσμός που βρίσκεται κοντά στον πολίτη και μάλιστα οι ΟΤΑ τα χρόνια της κρίσης, είναι ο μόνος φορέας που παράγει πλεονάσματα. Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και στους τρεις τομείς της παραγωγικής διαδικασίας.

  • Πετύχαμε την έγκαιρη προσαρμογή του δήμου στα νέα πλαίσια του Καλλικράτη και νυν Κλεισθένη.
  • Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του δήμου και μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα, στον τομέα των λειτουργικών δαπανών ανά κάτοικο, ( δλδ ποιές λειτουργικές δαπάνες βαρύνουν τον δημότη), βρισκόμαστε στην 5η καλύτερη θέση πανελλαδικά, ενώ στην εκτέλεση του Π/Υ βρισκόμαστε στην 10η καλύτερη θέση πανελλαδικά επίσης.
  • Αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνέργεια με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και η εύρυθμη λειτουργία του δήμου υπήρξε το μεγάλο μας στοίχημα. Προτάξαμε το ΕΜΕΙΣ πάνω από το ΕΓΩ, δίνοντας καθημερινά μάχη για να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο την αποκομιδή των απορριμμάτων, την ύδρευση, την άρδευση, τους χώρους πρασίνου, τα οδικά δίκτυα, την εσωτερική οδοποιία, τον ηλεκτροφωτισμό κτλ.

Ως Δημοτική Αρχή και ως στάση ζωής γενικότερα, δεν ανήκουμε σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική ασφυξία με την επιβολή νέων τελών. Αντίθετα ανήκουμε σε εκείνους που πιστεύουν στην δημιουργία εσόδων από την προσέλκυση επενδύσεων στο δήμο μας, από την ενεργειακή αναβάθμιση, την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Η οικονομική συγκυρία και η περικοπή των πόρων έστρεψε το ενδιαφέρον μας στην μοναδική χρηματοδοτική πηγή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Όλα αυτά τα χρόνια με υπομονή, επιμονή και με άριστο ανθρώπινο τεχνικό δυναμικό, καταφέραμε να ωριμάσουμε, επικαιροποιήσουμε μελέτες που αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 60 εκ.ευρώ.

Σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνονται έργα οδοποιίας, άρδευσης, αποχέτευσης, ύδρευσης, φραγμάτων, έργα αναπλάσεων, εξωραϊσμοί, ενεργειακή εξοικονόμηση και αναβάθμιση, ανάδειξη θρησκευτικού, αρχαιολογικού, ιστορικού τουρισμού, ανάδειξη της φυσικής της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρήσαμε σε βελτιώσεις επαρχιακών οδών, αθλητικών έργων, καθαρισμούς ρεμάτων, αντικαταστάσεις υδρευτικών δικτύων, δημοτικών κτιρίων που αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 11 εκ. Ευρώ. Από το πρόγραμμα  «Φιλόδημος  Ι και ΙΙ» εξασφαλίσαμε πιστώσεις που αγγίζουν τα 13,5 εκ.ευρώ. 

Χρειάζεται όμως – και εδώ είναι το παράπονο όλων των αυτοδιοικητικών- μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση προγραμμάτων και έργων. Χρειάζεται λιγότερη γραφειοκρατία, μικρότερη επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών, λιγότερες εν γένει παθογένειες.

Από τα βάθη της καρδιάς μου θέλω να σας πω ότι είμαι υπερήφανος για τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα όλων σας (όχι μόνο των εκλεγμένων δημοτικών και τοπικών συμβούλων).

Είμαι υπερήφανος που σας γνώρισα. Αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια της αγαστής συνεργασίας, μια «χημεία» που μας επιτρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά, με ξεκάθαρη στόχευση την επίλυση των προβλημάτων.

Η επίλυση των προβλημάτων και η υλοποίηση των δεσμεύσεων μας είναι κοινά.

Και βέβαια δεν ξεχνώ την απλοϊκή ρήση των γονιών μου, την οποία και προσπαθώ να μεταφέρω και στα παιδιά μου, η οποία λέει:

”Ποτέ μην ξεχνάς τους ανθρώπους που σε βοήθησαν να πετύχεις”… και αυτοί οι άνθρωποι είστε όλοι εσείς

Να σας ευχαριστήσω για την αποψινή σας παρουσία, να σας ευχηθώ υγεία σε σας και τις οικογένειες σας και η νέα χρονιά που διανύουμε, το 2019 να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και πιο δημιουργική!»

Η τυχερή για το έτος 2019 που βρήκε το φλουρί ήταν η πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ. Ξανθή Ζησάκη όπου παρέλαβε από τον Δήμαρχο Τέμπων κ. Κώστα Κολλάτο το αναμνηστικό δώρο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις