ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα Αρχεία Λάρισας διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν – Η τοπική ιστορία μέσα από παιδικές ζωγραφιές και ιστορίες

Γιατί τα Αρχεία Ν. Λάρισας φυλάσσουν τον τιμοκατάλογο ενός κέντρου διασκέδασης;  Ή τα τιμολόγια ενός εμπορικού καταστήματος και το πρόγραμμα της Γιορτής Κρασιού του Αμπελώνα; Μα επειδή αποτελούν αποδείξεις της λειτουργίας του κέντρου διασκέδασης και του καταστήματος και επομένως της ζωής στην περιοχή μας. Γιατί είναι και αυτά αρχεία πολύτιμα για την τοπική ιστορία, δίπλα στα συμβόλαια του 1881 και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Καλούμε φέτος τους μαθητές να ανακαλύψουν αυτές τις πτυχές της τοπικής ιστορίας και να μας τις παρουσιάσουν με τα δικά τους λόγια και χρώματα. Ο 1ος  μαθητικός διαγωνισμός «Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν» θα μας προσφέρει συγγραφικά και καλλιτεχνικά έργα εμπνευσμένα από το «Τεκμήριο του μήνα». Πρόκειται για επιλογή από το αρχειακό υλικό της υπηρεσίας που δημοσιεύεται κάθε μήνα για να ενισχύσει τη μνήμη και να γνωστοποιήσει ιστορικά στοιχεία.

Φέτος καλούμε τους μαθητές να αναζητήσουν αυτά τα τεκμήρια,  να εμπνευστούν από την ιστορική πηγή και να την παρουσιάσουν με όποιο τρόπο επιθυμούν. Είμαστε σίγουροι ότι θα εκπλαγούν από τις δυνατότητες που προσφέρει η τοπική ιστορία, θα ενισχυθεί η κριτική τους σκέψη και το ενδιαφέρον για τον τόπο μας  και οι δημιουργίες τους θα είναι εντυπωσιακές.

Το «Τεκμήριο του μήνα» δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας (http://gak.lar.sch.gr/) και τη σελίδα στο Facebook (Γενικά Αρχεία Κράτους-Αρχεία Ν. Λάρισας).  Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να ενημερώσουν τους μαθητές και να τους παρακινήσουν να συμμετάσχουν.

Η πρόσκληση του διαγωνισμού με τις οδηγίες συμμετοχής έχει αποσταλεί στα σχολεία και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να την αναζητήσουν στο διαδίκτυο. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν στο mail@gak.lar.sch ή στο 2410 281425 για διευκρινίσεις.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις