ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΛΑΡΙΣΑ

Βασίλης Παπαδημητρίου: Η Λάρισα θα βγάλει ξανά πρωταθλητές!

Συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαστεργίου

Ο Βασίλης Παπαδημητρίου είναι ο μοναδικός, αυτή τη στιγμή, Λαρισαίος προπονητής σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Μέσα στα γήπεδα του βόλεϊ, δεν προετοιμάζει απλά τις επόμενες πρωταθλήτριες, αλλά, πρωτίστως, «ανιχνεύει» τα επόμενα ταλέντα.

Φοράει το εθνόσημο στο πέτο και αισθάνεται «την μέγιστη τιμή». Έχει δουλέψει μέχρι σήμερα με 500 περίπου παιδιά, και νιώθει ευτυχής για όλα όσα έχει εισπράξει από την διαπροσωπική αυτή σχέση. Τον καλώ σε μια κουβέντα, θέλοντας να αντιληφθώ ποια η σχέση του αθλητισμού με την κοινωνία και ποιος ο δρόμος που θα πρέπει να διανύσει ένα μικρό παιδί μέχρι την κορυφή. Ζητάω να μάθω ποιο το αθλητικό επίπεδο της Λάρισας και ποια λάθη κάνουμε ως χώρα. Χωρίς κανέναν δισταγμό ο Λαρισαίος ομοσπονδιακός τεχνικός μου ανοίγει την καρδιά του και ξεκινάμε μαζί από την αρχή, μια διαδρομή που αφορά όλους μας: παιδιά, γονείς και κοινωνία…

Ο μοναδικός Λαρισαίος προπονητής εθνικής ομάδας στη χώρα. Δεν κάνω λάθος…

Όχι

Ποιος ο ρόλος σου στην εθνική μας στο βόλεϊ;

Είμαι για δεύτερη χρονιά, ο δεύτερος προπονητής στην Εθνική Παγκορασίδων, στην πιο μικρή δηλαδή, ηλικιακά, ομάδα της χώρας μας. Ταυτόχρονα, είμαι ο συντονιστής της Εθνικής ομάδας βόλεϊ για την Κεντρική Ελλάδα. Έχω «χρεωθεί» τα κορίτσια που έχουν γεννηθεί το 2004-2005 και «ανιχνεύω» αυτά που είναι γεννημένα το 2006-2007. Δηλαδή τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα του 2020.

Από αυτά που μου λες, «συντονιστής», «ανίχνευση», και βάθος χρόνου, οφείλω να σου πω ότι εντυπωσιάζομαι γιατί αυτό αποδεικνύει πως η Ομοσπονδία δουλεύει με πρόγραμμα, μάλλον κάτι ασυνήθιστο για τη χώρα μας…

Αυτό είναι αλήθεια. Γίνεται μια σοβαρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως κατακτήσαμε την τρίτη θέση στα Βαλκάνια.

Πως ξεκίνησες την περιπέτεια αυτή;

Από 14 ετών ασχολούμαι με το βόλεϊ, αφού φυσικά ασχολήθηκα και με τα υπόλοιπα αθλήματα. Το χρωστάω στον Άρη Συράκη, ο οποίος ήταν ο μέντοράς μου. Κατόπιν σπούδασα στην Γυμναστική Ακαδημία και πήρα ειδικότητα στο βόλεϊ. Προπόνησα όλες τις ομάδες της Λάρισας, με μεγάλη θητεία στον Φιλαθλητικό, με τις κορασίδες του οποίου, το 2005 πήραμε την πρώτη θέση στο πρωταθλημα.

Ποια τα στοιχεία που θα πρέπει να συνθέτουν την ιδιότητα του προπονητή;

Πολύ διάβασμα, σκληρή δουλειά και σκυμμένο το κεφάλι.

Ποια η μεγαλύτερη τιμή που σου έχει γίνει;

Αναμφισβήτητα η συμμετοχή μου στο προπονητικό τιμ της Εθνικής. Το να φοράω το εθνόσημο στο πέτο. Είναι κάτι που δεν ανταλλάσσεται ούτε με χρήματα, ούτε με τίποτα άλλο.

Τι είναι ο προπονητής;

Ο προπονητής είναι ο δεύτερος γονιός. Επίσης είναι γιατρός, ψυχολόγος, φίλος, coach. Πάνω απ’ όλα είναι η ψυχή της ομάδας.

Έχεις έρθει σε επαφή τόσα χρόνια με πολλά παιδιά. Αλήθεια με πόσα;

Με 400-500 παιδιά

Τι έχεις αποκομίσει από αυτή την συναναστροφή σου με τα παιδιά αυτά;

Την γνήσια ανθρώπινη επαφή. Αισθάνομαι υπέροχα όταν με σταματούν στο δρόμο, μετά από τόσα χρόνια, για να με χαιρετήσουν και να μου θυμίσουν ιστορίες που έχω ξεχάσει.

Τι είναι αυτό που θέλεις να δίνεις στα παιδιά και τι παίρνεις από αυτά;

Μια αθλητική ομάδα είναι μικρογραφία της κοινωνίας μας. Μέσα στην ομάδα αυτή θα δεις τον καλό, τον κακό, τον αδιάφορο, τον εργατικό, τον τεμπέλη. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις τον τρόπο να τους ταιριάξεις όλους αυτούς τους χαρακτήρες, με στόχο να πάρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πάντοτε πορεύομαι με το κομμάτι της αγωγής στην άκρη της επαγγελματικής μου πυραμίδας. Τα παιδιά χρειάζονται πρωτίστως παιδαγωγό. Στην αρχή δεν ξέρουν τι θέλουν.

Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από άλλους δασκάλους, αν υποθέσουμε πως κι εκείνοι είναι «προπονητές»;

Ο αθλητισμός, πέραν των γνωστών ευεργετικών για την υγεία πλεονεκτημάτων, μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε αν ένα παιδί μπορεί να προχωρήσει και μαθησιακά. Κανονικά στο σχολείο οι γονείς, όταν θέλουν να ρωτήσουν για την πρόοδο του παιδιού τους, θα πρέπει, πρώτα, να απευθύνονται στους γυμναστές.

Ταλέντο ή δουλειά;

Σίγουρα και τα δυο. Ταλέντο 40% και σκληρή δουλειά 60%. Το ένα συνεπικουρεί το άλλο, αλλά χωρίς δουλειά δεν γίνεται τίποτα.

Ποιο το επίπεδο της Λάρισας στον αθλητισμό;

Η Λάρισα ήταν ανέκαθεν σε υψηλό επίπεδο στον αθλητισμό. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβος βόλεϊ… Σίγουρα η οικονομική κρίση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την πορεία των αθλημάτων. Ωστόσο σαν πόλη έχουμε δώσει δείγματα γραφής και είμαι σίγουρος πως η Λάρισα θα βγάλει και νέους πρωταθλητές.

Τι χρειάζεται να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Το απαραίτητο είναι η στήριξη της πολιτείας. Δεν υπάρχει μεγάλος Έλληνας πρωταθλητής που στην διάκρισή του να μην δηλώσει ότι δεν είχε την στήριξη της πολιτείας. Τελευταίο παράδειγμα ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Κατόπιν, θα πρέπει οι προσπάθειες να στηρίζονται από τους συλλόγους και από τους γονείς. Ο καθένας όμως αυστηρά στα δικά του πλαίσια ευθυνών.

Ποιος θα γίνει πρωταθλητής και δεν θα παραμείνει αθλητής;

Αυτός που διαθέτει ταλέντο, ψυχικά αποθέματα, μεθοδικότητα, υπομονή, επιμονή και πίστη. Αυτός που θα δουλέψει πολύ σκληρά και θα στηριχθεί ποιοτικά από τους γονείς του, τους προπονητές του και τον Σύλλογό του.

Τι λάθος κάνουμε σαν χώρα;

Ως λαός δεν έχουμε μεθοδικότητα και όλοι γνωρίζουμε τα πάντα. Ας κάνει ο καθένας αυτά που του αναλογούν. Μπορούμε να πάμε πολύ ψηλά, αρκεί να κάνουμε τα απλά και τα αυτονόητα.

Ποιο το όνειρό σου;

Να συνεχίσω να φέρνω μικρά παιδιά μέσα στα γήπεδα. Επίσης, να συνεχίσω να κάνω αυτό που ζω καθημερινά: να εισπράττω δηλαδή μέσω των διαπροσωπικών σχέσεων.

Ευχαριστώ πολύ

Εγώ ευχαριστώ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις