Most ViewedΛΑΡΙΣΑ

Κι όμως… υπάρχουν στη Λάρισα καφετέριες που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα – Τι λένε οι ιδιοκτήτες τους

Ο αντικαπνιστικός νόμος αποτελεί «πονεμένη» ιστορία στη χώρα μας. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2002 χωρίς όμως να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το 2009 όπου τέθηκε σε ισχύ αυστηρότερος νόμος τα πράγματα φάνηκε πως θα αλλάξουν. Κάτι τέτοιο εν τέλει δεν έγινε και ουκ ολίγες καφετέριες στη Λάρισα συνεχίζουν κάνουν τα «στραβά μάτια» και να επιτρέπουν στους πελάτες τους να καπνίζουν παρά την ύπαρξή του. Οι δε έλεγχοι είναι ελάχιστοι…

Υπάρχουν όμως και καφετέριες οι οποίες κάνουν πλήρη εφαρμογή του νόμου απαγορεύοντας ρητά το κάπνισμα στους εσωτερικούς τους χώρους. Το onlarissa συνομίλησε με ιδιοκτήτες δύο εξ αυτών.

Ο Αχιλλέας Παπαχατζής είναι ιδιοκτήτης της καφετέριας «Las Ramblas» και όπως είπε ο αντικαπνιστικός νόμος τέθηκε εξαρχής σε λειτουργία στην καφετέρια. «Είναι θέμα πολιτισμού», συμπλήρωσε και τόνισε πως υπάρχουν χώρες τις οποίες οι Έλληνες θεωρούμε λιγότερες ανεπτυγμένες από εμάς, οι οποίες όμως έχουν ήδη προβεί στην αυστηρή επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου, με ένα παράδειγμα να αποτελούν τα γειτονικά Σκόπια, τα οποία όπως είπε έχουν περάσει και εφαρμόσει αντίστοιχη νομοθεσία ήδη από τη δεκαετία του ’90.

Αναφερόμενος στο πως επηρεάστηκε η πελατεία του, δήλωσε πως ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται στην καφετέρια μετά την εφαρμογή του νόμου. Τόνισε πως υπάρχουν πελάτες που είναι φανατικοί καπνιστές και βγαίνουν από την καφετέρια όταν θέλουν να καπνίσουν, σεβόμενοι τους κανονισμούς του μαγαζιού. Στο ερώτημα του αν αλλάζει η νοοτροπία των Λαρισαίων σχετικά με το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, δήλωσε πως η αλλαγή είναι μικρή αλλά υπαρκτή.

Η Έλενα Απρίλη είναι ιδιοκτήτρια του Cafe και ζαχαροπλαστείου Mama & Papa και τόνισε πως ήταν επιλογή πριν ακόμη από την λειτουργία της επιχείρησης, ότι η εφαρμογή του νόμου θα ήταν ρητή. Όπως συμπλήρωσε, η επιλογή αυτή δεν ήταν ήταν τόσο επιζήμια για την επιχείρησή της καθώς ναι μεν έχασε ως πελάτες τους καπνιστές, αλλά κέρδισε άλλους, καθώς όπως δήλωσε τον τελευταίο χρόνο υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον από καταναλωτές για άκαπνα μαγαζιά.

Μπορεί βέβαια η στάση των καταναλωτών να αλλάζει έστω και με δειλά βήματα, η αντίστοιχη στάση των καταστηματαρχών παραμένει σταθερή για την ίδια, σύμφωνα με αυτά που βλέπει να συμβαίνουν στην αγορά της Λάρισας.

Υπάρχει βέβαια και το επιχείρημα «αν δεν τους επιτρέψουν το κάπνισμα σε μία καφετέρια, οι καπνιστές απλά θα πάνε σε άλλη καφετέρια που θα τους επιτραπεί», το οποίο κρύβει και την ουσία του προβλήματος. Εφόσον η απαγόρευση του νόμου δεν είναι καθολική, εφόσον η κουλτούρα του Λαρισαίου (και του Έλληνα γενικότερα) δεν έχει αλλάξει εξ ολοκλήρου στο συγκεκριμένο ζήτημα, τότε ο καταστηματάρχης βλέποντας πως οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι δε θα μπει στη διαδικασία να χάσει την πελατεία του…

Μαρίνος Τζώτζης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις