Βασίλης Ραούλης

Η σιωπή για την αρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου Λαρισαίων…

Τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων μπαίνουν στο στόχαστρο για δεύτερη φορά, με νέα απόφαση της κυβέρνησης (οικ.2/6748/ΔΛΓΚ/ 21-01-2019 ΥΑ), που αφορά όλους τους φορείς γενικής κυβέρνησης και τους ΟΤΑ και ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (ΦΕΚ Β΄ 104/24-01-2019). Ανάμεσα τους και αυτά του Δήμου Λαρισαίων.

Η απόφαση προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ από τους δήμους μέσα σε τριάντα μέρες από τη δημοσίευσή της (έως 21-02-2019) και τη μεταφορά των πλεονάζοντων διαθεσίμων στον λογαριασμό αυτόν, ενώ και «τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που κατανέμονται στους ΟΤΑ αποδίδονται από 01/03/2019, υποχρεωτικά στον λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης, που τηρούν οι εν λόγω φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Οι φορείς θα κινούνται με ορίζοντα δεκαπενθημέρου!

Με βάση την απόφαση, το μέγιστο όριο ρευστότητας που οι Φορείς επιτρέπεται να διατηρούν σε λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός Τράπεζας της Ελλάδας, υπολογίζεται σε καθημερινή βάση και ισούται με τις εκτιμώμενες καθαρές ταμειακές ανάγκες του Φορέα (εισπράξεις μείον πληρωμές) για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Το δεκαπενθήμερο νοείται σε ημερολογιακούς όρους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Φορέα με το αρχικό ή το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα μεταφοράς πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων, το ΓΛΚ θα επιβάλλει κυρώσεις (τόσο δημοκρατικά!!!), οι οποίες είναι:

1. καθαίρεση των μελών του Δ.Σ. του φορέα, των εκτελεστικών του οργάνων και του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών

2. μείωση του ύψους της ετήσιας επιχορήγησης του φορέα από τον Τακτικό Προϋπολογισμό

Λογικό είναι να αναρωτηθεί κάποιος γιατί επαναλαμβάνεται η «ιστορία» που ακολούθησε την «περήφανη διαπραγμάτευση» του 2015…, τότε που η σημερινή Κυβέρνηση είχε ξανασκουπήσει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ και όχι μόνο.

Για τον απλούστατο λόγο ότι για να αντλήσει η κυβέρνηση 1,5 δις από το ομόλογο πενταετούς διάρκειας, οι αγορές θέλουν εγγυήσεις. Και η εγγύηση της κυβέρνησης δεν είναι η καλή πορεία της οικονομίας, που δεν υπάρχει, αλλά η αρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων.

Είναι προφανές ότι η… αρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων δήμων και φορέων του δημοσίου, δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση των οικονομικών τους, αλλά και στην υλοποίηση έργων και δράσεων. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση στερεί τη ρευστότητα και από την αγορά και την πραγματική οικονομία.

Είναι επίσης προφανές ότι η, δια του Συντάγματος, κατοχυρωμένη οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. παραβιάζεται βάναυσα, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια οι περικοπές στα χρήματα της Αυτοδιοίκησης ξεπερνούν το 60%, κάτι που το σύνολο των αυτοδιοικητικών έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους με εξαίρεση …τους φίλα προσκείμενους στην Κυβέρνηση…

Τα προφανή όμως αγγίζουν τη Δημοτική Αρχή της πόλης;

Δεν θα έπρεπε να αντιδράσει;

Η μέχρι σήμερα, εκκωφαντική της, σιωπή προβληματίζει.

Πολύ περισσότερο δε όταν ο σημερινός Δήμαρχος δεν αρνήθηκε να δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2015, την υποστήριξη του στις προσπάθειες της «Κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας» (δικός του ο χαρακτηρισμός για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη , που οδήγησε τελικά στο πιο σκληρό μνημόνιο και στο δημιούργημα του, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20-4-2015, με την οποία ξεκίνησαν οι αλλεπάλληλες προσπάθειες αιχμαλωσίας των ταμιακών διαθεσίμων των ΟΤΑ.

«Θεωρούμε πως είναι χρέος κάθε Έλληνα πατριώτη, κάθε δημοκρατικού πολίτη να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και συνολικά η κυβέρνηση» έλεγε ο κ. Καλογιάννης, προσθέτοντας πως «η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων, θα είναι παρούσα στις εκδηλώσεις στήριξης που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας»…

Και αν για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Δημοτική Αρχή η σιωπή είναι αναμενόμενη, οι υπόλοιποι δεν νοιώθουν την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν;

Να εκφράσουν τη διαφωνία τους;

Να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοδιοίκησης να μη γίνει παραμάγαζο του Γενικού Λογιστηρίου;

Πόσος συμβιβασμός μπορεί να χωρέσει σε μία … συνδιοίκηση;

Βασίλης Ραούλης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες