Λευτέρης Παπαστεργίου

Στέφανος Τσιτσιπάς

Η Ελλάδα, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος, υποκλίνεται στον 20χρονο Στέφανο Τσιτσιπά. Η καταπληκτική του πορεία στο Australian Open και ειδικά η νίκη του απέναντι στον «Βασιλιά» Ρότζερ Φέντερερ, έστρεψε, δικαίως, όλους τους προβολείς πάνω του. Η εξομολόγηση του, πριν πολλά χρόνια, για το δέος και τον θαυμασμό που του προκαλούσε το «ίνδαλμα» του, ο ηττηθείς, πλέον, Φέντερερ, έχει γίνει viral στο διαδίκτυο. Οι Έλληνες ξενυχτάνε μπροστά στις τηλεοράσεις για να δουν τον επόμενο αγώνα του.

«Στο ξεκίνημα υπερισχύει η δίψα, αλλά αργότερα έρχεται η στέρηση. Ο πρωταθλητισμός κάνει το μυαλό να μπουχτίζει. Υπάρχουν πράγματα που θέλω να κάνω για τον εαυτό μου. Να παίξω μπάσκετ, να δω τους δικούς μου ανθρώπους. Να ζήσω μία φυσιολογική ζωή», είχε δηλώσει ο ίδιος σε μια συνέντευξη του, πέρυσι, ερωτηθείς για το πώς είναι να κάνεις πρωταθλητισμό. Η απάντησή του κοινή για όλους σχεδόν τους ανθρώπους που ξεχωρίζουν στον επαγγελματικό τους στίβο: πειθαρχία, στοχοπροσύλωση και σκληρή δουλειά κάθε μέρα.

Ο Έλληνας πρωταθλητής έχει στο πλευρό του, γυρνώντας ολόκληρο τον κόσμο, τον πατέρα του, προπονητή του τένις. Αυτό σημαίνει πως τα υπόλοιπα τρία αδέρφια του, στερούνται της παρουσίας του πατέρα, όπως επίσης και ο ίδιος την παρουσία των αδερφών. Η μητέρα του, μεγάλο ταλέντο του τένις στη Ρωσία, «νούμερο 1» στον κόσμο, στην εφηβική κατηγορία εκείνη την εποχή, δεν μπόρεσε να συνεχίσει καθώς τα σύνορα της ΕΣΣΔ ήταν κλειστά. Αυτό που δεν μπόρεσε να πετύχει εκείνη, το πετυχαίνει ο γιος της, κάνοντας την υπερήφανη, όπως και ολόκληρη την χώρα.

Γιατί όμως η χώρα μας να είναι περήφανη;

Ο Τσιτσιπάς για να καταφέρει να εκπληρώσει τον στόχο του, αναγκάζεται να επιλέξει την προπόνηση στο εξωτερικό. Αναγκάζεται, επίσης, να γραφεί σε σχολείο στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, που του επιτρέπει να φοιτά εξ αποστάσεως και να δίνει εξετάσεις μέσω Skype, για να πάρει απολυτήριο Λυκείου, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις περιπτώσεις ταλέντων που δεν μπορούν να δίνουν καθημερινά το «παρών» στις αίθουσες του σχολείου. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Έλληνας πρωταθλητής κινδύνεψε αρκετές φορές να μείνει από απουσίες στο Γυμνάσιο, ενώ όπως ο ίδιος αποκάλυψε, επειδή οι συμμαθητές του δεν μπορούσαν να καταλάβουν την καθημερινότητά του, έπεσε αρκετές φορές θύμα bullying. Ο Τσιτσιπάς, επίσης, δεν θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, αν δεν βρισκόταν μια θεία του να χρηματοδοτήσει την προσπάθειά του. «Το τένις είναι από τα πιο ακριβά, μαζί με το γκολφ. Από την κατηγορία juniors ακόμα, οι δαπάνες για κάποιον που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό είναι τεράστιες. Τα πληρώνεις όλα από την τσέπη σου. Αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, φαγητά, εξοπλισμό, όλα. Όχι μόνο για τον εαυτό σου, αλλά και για τον προπονητή σου. Αγοράζεις σπίτι με αυτά τα λεφτά! Όταν, όμως, έρθει η ανταμοιβή, το τένις σου τα ξεπληρώνει με τα παραπάνω», λέει ο ίδιος, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, στη θεία του ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Με λίγα λόγια, η χώρα μας, δεν τον βοήθησε οικονομικά, δεν τον βοήθησε με τις υποδομές της, δεν τον βοήθησε στα μαθήματα του σχολείου του.

Ο ίδιος, όπως δήλωσε πρόσφατα σε μια συνέντευξή του στους New York Times αναφέρθηκε στην έλλειψη πειθαρχίας που χαρακτηρίζει τη νεοελληνική κουλτούρα. «Στην Ελλάδα μάς αρέσει να απολαμβάνουμε τη ζωή και δεν βγαίνουμε εύκολα από τη ζώνη ασφάλειάς μας (σ.σ.: χρησιμοποιεί την αγγλική φράση, «comfort zone»), δεν παίρνουμε ρίσκα».

Το πρόγραμμά του «ξυπνάει, τρώει, κάνει προπόνηση στο γήπεδο, ακολουθεί πρόγραμμα fitness, τρώει ξανά, μετά πάλι προπόνηση και ύστερα ύπνος. Διαλείμματα επί της ουσίας δεν υπάρχουν, αφού τα τουρνουά διαδέχονται το ένα το άλλο», δεν είναι πρόγραμμα «ελληνικό». Ίσως, τελικά, να είχε δίκιο ο Ανδρέας Γιουρμετάκης, που σχολίαζε, χιουμοριστικά το πρωί: «Ο Τσιτσιπάς δεν πρέπει είναι Έλληνας. Αν ήταν, θα ευχαριστούσε τον Θεό της Ελλάδας, το DNA του Έλληνα, το ελληνικό φιλότιμο, την εκκλησία… Δεν θα δήλωνε πως όλα επιτυγχάνονται μόνο με την σκληρή δουλειά…» 

 

Λευτέρης Παπαστεργίου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις