ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε να εφαρμοστεί η νέα πολιτική του Τραμπ για τους διεμφυλικούς

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε σήμερα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει την πολιτική του, αναφορικά με την απαγόρευση σε διεμφυλικά άτομα να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις καθώς οι δικαστές ανέστειλαν τις αποφάσεις που είχαν λάβει κατώτερα δικαστήρια, τα οποία είχαν ακυρώσει την απαγόρευση με το σκεπτικό ότι παραβίαζε το σύνταγμα.
Οι πέντε συντηρητικοί δικαστές ενέκριναν το αίτημα της κυβέρνησης να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν εκδοθεί από ομοσπονδιακά δικαστήρια, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Οι φιλελεύθεροι δικαστές (Ρουθ Μπέιντε Γκίνσμπεργκ, Στίβεν Μπρέιερ, Έλενα Κάγκαν και Σόνια Σοτομαγιόρ) ανέφεραν ότι θα διατηρούσαν τα μέτρα αυτά.
Εναντίον της νέας πολιτικής του Τραμπ είχαν προσφύγει το 2017 οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των διεμφυλικών, εκ μέρους διεμφυλικών στρατιωτών – ορισμένοι από αυτούς υπηρετούν στο εξωτερικό και έχουν εμπειρία δεκαετιών στις ένοπλες δυνάμεις – αλλά και προσώπων που επιθυμούσαν να καταταγούν.
Για να απαγορεύσει τη στράτευσή τους ο πρόεδρος Τραμπ επικαλέστηκε το «υπερβολικά υψηλό ιατρικό κόστος» που συνεπάγεται η παρουσία τους στις ένοπλες δυνάμεις. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνιστά νίκη για την κυβέρνηση Τραμπ, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια αφού η δικαστική μάχη ενδέχεται να είναι μακρά.
Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί έχουν δηλώσει στο Κογκρέσο ότι δεν έχουν αντιμετωπίσει κανένα σοβαρό πρόβλημα με τους διεμφυλικούς στρατιώτες. Όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να ανατρέψουν αυτήν τη νέα πολιτική υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει το αντίθετο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις