ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Ποιοι και γιατί απειλούν το ελληνικό γιαούρτι;

Στο επίκεντρο μιας φοβερής εμπορικής «μάχης» βρίσκεται το ελληνικό γιαούρτι

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος μεταξύ των εταιρειών γαλακτοκομικών προϊόντων για το ποιος θα καταφέρει να εκθρονίσει το ελληνικό γιαούρτι από την πρώτη θέση της λίστας με τα πιο ευπώλητα γιαούρτια.

Αν και οι Αμερικανοί γενικώς δεν προτιμούν το γιαούρτι, στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν κυριολεκτικά αμέτρητες επιλογές, που δεν περιορίζονται μόνο στην περιεκτικότητά ως προς τα λιπαρά, αλλά μπορεί κανείς να επιλέξει από αιγοπρόβειο μέχρι και γάλα καρύδας ως βάση. Για να μην αναφέρουμε και τα λεγόμενα επιδόρπια γιαουρτιού, όπου εκεί πια το πλήθος των επιλογών κυριολεκτικά προκαλεί πονοκέφαλο στον καταναλωτή.

Ένα μέσο αμερικανικό σούπερ μάρκετ έχει περίπου 300 με 350 διαφορετικά προϊόντα γιαουρτιού.

Danone, Chobani και General Mills είναι οι εταιρείες με τα μεγαλύτερα εμπορικά μερίδια στην αγορά του γιαουρτιού, καθώς το 2018 συγκέντρωσαν το 70% του συνόλου των πωλήσεων, σύμφωνα με το Euromonitor International, ενώ οι συνολικές πωλήσεις έφτασαν τα 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το ελληνικό γιαούρτι είναι το καλύτερο για την υγεία μας

Τα προαναφερόμενα νούμερα προκαλούν εντύπωση αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι και το 2007 που για πρώτη φορά στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ η εταιρεία Chobani έφερε το ελληνικό γιαούρτι, οι Αμερικανοί ελάχιστα το γνώριζαν ως προϊόν.

Σήμερα, όμως, έχει φτάσει πλέον να είναι το προϊόν με το μισό μερίδιο του όγκου γιαουρτιού που πωλείται στις ΗΠΑ.

Το 2016 το ελληνικό γιαούρτι της Chobani εκτόπισε λοιπόν από την πρώτη θέση το Yoplait της General Mills.

Σύμφωνα με το Euromonitor, το 2018 το Yoplait αναλογούσε στο 15,6% της αγοράς, ενώ το ελληνικό γιαούρτι Chobani, είχε μερίδιο 20,6%, με τα άλλα προϊόντα της Danone να συγκεντρώνουν όλα μαζί μερίδιο 32,5%.

Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός διότι η ευρύτητα των επιλογών κρύβει κάτι πολύ σημαντικό: οι Αμερικανοί, συγκριτικά με άλλους λαούς, τρώνε ελάχιστο γιαούρτι.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ οι πωλήσεις ανέβηκαν κατά 2,4% σε αξία τα τελευταία πέντε χρόνια, σε ότι αφορά στον όγκο η κατανάλωση έπεσε κατά 7,6% το ίδιο διάστημα.

Ο Peter McGuinness, επικεφαλής Μάρκετινγκ της Chobani, δηλώνει αισιόδοξος σημειώνοντας ότι «επειδή οι Αμερικανοί τρώνε λιγότερο γιαούρτι, πάντα υπάρχει χώρος για ανάπτυξη».

Το 2017 οι Αμερικανοί κατανάλωναν κατά μέσο όρο σχεδόν 6,2 κιλά γιαούρτι, ενώ οι Καναδοί 10,3 κιλά και οι Γάλλοι 30 κιλά.

Ο McGuinness πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί για τους ανταγωνιστές αφού θεωρεί ότι στερούνται καινοτομίας, περιορίζονται στην αντιγραφή και βασίζονται σε εκπτώσεις επί των προϊόντων τους για να προσελκύσουν τον καταναλωτή.

Παραδέχεται όμως ότι οι πωλήσεις του ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, αλλά λέει επίσης ότι τρία νέα προϊόντα είναι πλέον στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ: για παιδιά, με λιγότερο σάκχαρα και χωρίς γάλα.

Να σημειωθεί ότι η Danone πρόσφατα εξαγόρασε σειρά προϊόντων γιαουρτιού με βάση το γάλα αμυγδάλου.

H General Mills απ’ την άλλη που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, μόλις το 2018 άρχισε να ανακάμπτει χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει κάτι το αξιοσημείωτο στις πωλήσεις γιαουρτιού.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις