ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στο Κατάρ

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι συναντήθηκαν με αμερικανική αντιπροσωπεία στο Κατάρ, όπου το κίνημά τους λειτουργεί ένα «πολιτικό γραφείο», στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που έχει ως στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, σε μήνυμα που έστειλε μέσω του WhatsApp, ανέφερε ότι ξεκίνησαν οι συνομιλίες στην Ντόχα αφού οι Αμερικανοί «αποδέχτηκαν την ημερήσια διάταξη», στην οποία περιλαμβανόταν ο τερματισμός της εισβολής στο Αφγανιστάν και η δέσμευσή τους να μην χρησιμοποιηθεί το έδαφός του εναντίον τρίτων χωρών στο μέλλον.

«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο» Τρίτη, πρόσθεσε.

Μέρι στιγμής, οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτή τη συνάντηση. Η τελευταία επιβεβαιωμένη συνάντηση των δύο πλευρών έγινε στο Άμπου Ντάμπι στα τέλη του 2018.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για την ειρήνη στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ολοκλήρωσε το Σαββατοκύριακο στο Πακιστάν μια περιοδεία του σε πολλές χώρες –μεταξύ των οποίων ήταν η Ινδία και η Κίνα– σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος σε έναν πόλεμο που διαρκεί 17 χρόνια. «Οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, με νέες πρωτοβουλίες από την πλευρά του Πακιστάν που θα φέρουν καρπούς», διαβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής.

Οι Ταλιμπάν απειλούσαν για ένα διάστημα ότι θα διέκοπταν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι «απομακρύνεται από το πρόγραμμα» που είχε συμφωνηθεί στο Άμπου Ντάμπι και «προσθέτει μονομερώς νέα θέματα» προς συζήτηση.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους θέλουν να ξεκινήσουν οι Ταλιμπάν συζητήσεις με την αφγανική κυβέρνηση, κάτι που αρνούνται οι ακραίοι ισλαμιστές με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση αυτή δεν είναι παρά μια «μαριονέτα» των Αμερικανών.

Τον Δεκέμβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι πρόθεσή του είναι να αποσύρει τους μισούς από τους 14.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν σήμερα στο Αφγανιστάν.

Πηγή: zougla.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις