ΕΛΛΑΔΑ

“Παγίδες” για τα αυθαίρετα το Κτηματολόγιο και το Περιουσιολόγιο

Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς για τους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν από τις αρχές να μην έχουν εμφανίσει περιουσιακά στοιχεία. Απειλούνται με πρόστιμα ενώ ό,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται.

Μέσα στο έτος πρόκειται να μπει σε εφαρμογή το Περιουσιολόγιο , με το οποίο θα γίνει από το υπουργείο οικονομικών η διασταύρωση των στοιχείων της περιουσιακής και εισοδηματικής κατάστασης όλων των φορολογουμένων.

Έτσι, σε πρώτη φάση, το Περιουσιολόγιο θα αντλήσει στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών. Θα είναι συνδεδεμένο με τη βάση δεδομένων από το Κτηματολόγιο ώστε να εντοπίζει τα αδήλωτα ακίνητα ή αυτά που έχουν πλαστά στοιχεία. Το 2019 θα είναι το έτος που όλα τα αυθαίρετα θα μπουν στη διαδικασία νομιμοποίησης ή κατεδάφισης. Το υπουργείο περιβάλλοντος έχει δώσει καταληκτική ημερομηνία για την υπαγωγή αυθαιρέτων την 8η Νοεμβρίου, οπότε λήγουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των πολλών δόσεων και των χαμηλών προστίμων. Αυτήν τη στιγμή, ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο. Οι αυθαιρεσίες μέσα σε ιδιοκτησίες δε, είναι περισσότερες από 7,5 εκατομμύρια.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι θέλουν να διασφαλίσουν την περιουσία τους πρέπει να κάνουν όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις