ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Η επόμενη μέρα του Βασίλη Κόκκαλη: Τα σενάρια, οι προβλέψεις και οι αποφάσεις του Λαρισαίου που άναψε φωτιές

Του Λευτέρη Παπαστέργιου

Ήταν λίγες μέρες πριν την κρίσιμη και θυελλώδη ψηφοφορία στη βουλή, για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, όταν σε μαγαζί της πόλης, με άπλετη θέα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την πλατεία που, σύμφωνα με τη γνωστή ρήση, «όποιος την γεμίζει γίνεται Πρωθυπουργός», το επιτελείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη, διοργάνωσε μια μικρή γιορτή, με αφορμή την ονομαστική του εορτή που είχε προηγηθεί.  Για να του ευχηθούν –και επίσημα- λοιπόν, του αγόρασαν ένα δώρο, που ήταν μια επώνυμη γραβάτα, χρώματος «μπλε». Επειδή όμως οι μέρες ήταν πονηρές, για να είναι σίγουροι οι συνεργάτες του Λαρισαίου πολιτικού, στην κάρτα που συνόδευε το δώρο, έγραψαν, περίπου, πως «αν είναι να πάρεις άλλες αποφάσεις, ειδοποίησε μας να αλλάξουμε το χρώμα».

Ίσως αυτό το μικρό περιστατικό να αποδεικνύει πως ο ίδιος ο Λαρισαίος πολιτικός δεν είχε λάβει ακόμα τότε τις οριστικές του αποφάσεις, είναι σίγουρο όμως πως τις σκέψεις του δεν τις είχε μοιραστεί με πολλούς. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και η τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου των ΑΝΕΛ λίγη ώρα μετά, βρήκαν τον Βασίλη Κόκκαλη στη μακρινή Σαγκάη, συμμετέχοντας σε επίσημη κυβερνητική αποστολή.

Όσοι επικοινώνησαν μαζί του εκείνες τις ώρες έμειναν με την εντύπωση πως ο Λαρισαίος πολιτικός δεν είχε αποφασίσει ακόμα τι στάση θα κρατούσε στην επίμαχη ψηφοφορία. Όλοι όμως ήταν σίγουροι, πως μετά την τηλεοπτική τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου και τις αιχμές που άφησε για τον ίδιο και για το ταξίδι του στην Κίνα, το «διαζύγιο» τους ήταν θέμα ωρών, ανεξαρτήτως της στάσης του υφυπουργού στην ψηφοφορία. Ήταν άλλωστε πολλοί, εκείνοι που εδώ και καιρό είχαν προβλέψει πως ο Κόκκαλης δεν θα συνέχιζε την πολιτική του διαδρομή στο κόμμα των ΑΝΕΛ.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, ο Βασίλης Κόκκαλης, με επιστολική ψήφο, ανακοίνωσε την στήριξη του στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, και ουσιαστικά διέβη τον Ρουβίκωνα. Η απόφασή του αυτή δεν κόβει αυτομάτως κάθε σχέση με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, από το οποίο και διεγράφη τυπικώς, αλλά διαρρηγνύει και την παραδοσιακή του σχέση με τον χώρο της δεξιάς. Αυτομάτως λοιπόν, το ερώτημα που τίθεται είναι «ποιο είναι το πολιτικό μέλλον του Λαρισαίου;».

Ενδεχομένως, το πολιτικό μέλλον του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να περνάει μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Πριν πολλούς μήνες, με ρεπορτάζ μας στο onlarissa.gr, αποκαλύπταμε πως, ενδεχομένως, το πολιτικό μέλλον του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να περνάει μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική ανάλυση μας οδηγούσε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο, η αλήθεια είναι πως είχε ενοχλήσει τον Λαρισαίο βουλευτή, ο οποίος είχε σπεύσει να διαψεύσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο.

Τώρα, το σενάριο αυτό είναι το επικρατέστερο. «Ο Κόκκαλης πήρε τη γενναία απόφαση να στηρίξει την κυβέρνηση στην ολοκλήρωση του έργου της, κάτι που του δίνει το δικαίωμα το ίδιο το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της, όταν στηθούν κάλπες, και ο ίδιος ο Κόκκαλης θα κριθεί για την απόφασή του από το εκλογικό σώμα. Αν καταφέρει να εκλεγεί τότε μηδενίζει το κοντέρ, δικαιώνεται για την επιλογή του, και ηγεμονεύει στον χώρο του κέντρου στη Λάρισα», εξηγεί παλαιός πολιτικός μιλώντας στο onlarissa.gr.

Ο ίδιος ο Λαρισαίος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και δεν μιλάει. Είναι σίγουρο πως θα αφήσει τον χρόνο να κυλήσει, θα μετρήσει στάσεις και συμπεριφορές και θα ανακοινώσει την πρόθεση του. Άλλωστε, προηγείται ο ανασχηματισμός του Πρωθυπουργού, αν και όλοι προεξοφλούν τη συμμετοχή του Κόκκαλη και στη νέα κυβέρνηση.

Θα μπορούσε ο Βασίλης Κόκκαλης να αποτελέσει τον αντίπαλο του Κώστα Αγοραστού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ;

Την ώρα πάντως που οι περισσότεροι εμφανίζονται σίγουροι για την συμμετοχή του Λαρισαίου στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, ένα άλλο σενάριο αρχίζει και συζητιέται στα πολιτικά γραφεία του νομού: θα μπορούσε ο Βασίλης Κόκκαλης να αποτελέσει τον αντίπαλο του Κώστα Αγοραστού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ;

Το σενάριο αυτό, θα μπορούσε να αποτελέσει την απάντηση του κυβερνώντος κόμματος, τόσο απέναντι στον νυν Περιφερειάρχη, όσο και στον υποψήφιο του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Τσιλιμίγκα, ο μηχανισμός του οποίου αντιδρούσε και συνεχίζει να αντιδρά στην προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κόκκαλη για την Περιφέρεια, ειδικά αν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν όντως στη λήξη της κυβερνητικής θητείας τον Οκτώβριο, βολεύει τους πάντες: τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα έχει υποψήφιο και θα μετρήσει τις δυνάμεις του, τον Κόκκαλη γιατί θα έχει επιτύχει την ώσμωση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλους δυο υποψηφίους γιατί θα μπορέσουν να πολιτικοποιήσουν τις εκλογές, πιστεύοντας πως αυτό είναι κάτι που τους βολεύει στην παρούσα χρονική, πολιτική, συγκυρία.

Φυσικά, όπως πάντα, τον τελευταίο λόγο έχει ο άμεσα ενδιαφερόμενος, ο οποίος δεν φαίνεται πως βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του…

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις