ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Στα «δόντια» του υπερταμείου και πάλι το αρχαίο θέατρο της Λάρισας;

Επανέρχεται και μάλιστα εξόχως ανησυχητικά το θέμα της εκχώρησης δημόσιας περιουσίας ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας στους δανειστές, δηλαδή στο λεγόμενο «υπερταμειό», στο οποίο σημειώνεται πως είχε εκχωρηθεί μεταξύ άλλων και το αρχαίο θέατρο της Λάρισας! Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Έθνος», το υπερταμείο πραγματοποίησε παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο να μην ακυρωθεί η μεταβίβαση 2.329 ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως μετά τη διάσταση που έλαβε το ζήτημα πανελλαδικά, το υπουργείο  Πολιτισμού προχώρησε στον έλεγχο 10.119 ακινήτων και διαβίβασε στον υπουργό Οικονομικών τον κατάλογο των 2.329 ακινήτων που υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016.

Σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα, «Ακριβώς μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (στις 22 Ιανουαρίου) της αίτησης ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για τη μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΦΕΚ 2320/Τ.Β’/19.6.2018), που κατέθεσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) από κοινού με τους δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, η ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο, που κρατούσε μια μάλλον διακριτική, αμυντική στάση μέχρι στιγμής για το ζήτημα, πραγματοποίησε παρέμβαση στο ΣτΕ.»

Η εφημερίδα εκτιμά επίσης πως «τα περιθώρια για τους όποιους κυβερνητικούς ελιγμούς στενεύουν, εν όψει της εκδίκασης στο ΣτΕ. Εάν συνεδριάσει νωρίτερα το ΚΟΙΣΥΠ και εξαιρεθούν τα 2.329 ανίκητα, η εκδίκαση στο ΣτΕ δεν θα έχει αντικείμενο. Τότε θα ξεκινήσει νέο μπρα ντε φερ μεταξύ αυτών που ήταν μέχρι χθες σύμμαχοι: του Υπερταμείου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου».

Δεν είναι μόνον όμως το αρχαίο θέατρο στο δήμο Λάρισας, αφού υπενθυμίζεται πως ο δήμος Λαρισαίων έχει υποβάλλει αίτημα προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής για την εξαίρεση από το Υπερταμείο των 47 συνολικά ακινήτων που έχουν κοινωφελή και κοινόχρηστο χαρακτήρα.

Προφανώς και η αυτονόητη για την Ελληνική κοινωνία μη μεταβίβαση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς όπως το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, η Κνωσσός και ο Λευκός Πύργος, να μην είναι τόσο… αυτονόητη για τους δανειστές…

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις