ΑΡΘΡΑ

Απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς…

Τις τελευταίες ώρες, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις και το αίτημα του Πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με έκπληξη διαπίστωσα ότι αυτή βρίσκει έρεισμα στο Λαρισαίο Βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη ο οποίος τυγχάνει δυστυχώς να έχει Σαρακατσάνικη καταγωγή. Οι Σαρακατσαναίοι ανέκαθεν υπήρξαν ανιδιοτελείς μπροστάρηδες σε όλους τους αγώνες του Έθνους διαπνεόμενοι από αθεράπευτο έρωτα για την Πατρίδα. Ήταν αυτοί οι οποίοι δεν στάθμιζαν το τι θα κέρδιζαν οι ίδιοι από την Πατρίδα αλλά τι παραπάνω μπορούσαν να της προσφέρουν φτάνοντας συχνά στην αυτοθυσία για χάριν της ελευθερίας. Ουδέποτε στους κόλπους των Σαρακατσαναίων υπήρξε προδοτική συμπεριφορά τόσο έναντι του συνανθρώπου όσο και έναντι της Πατρίδος. Αντιθέτως, τα Σαρακατσάνικα τσελιγκάτα πρόσφεραν – εκτός από αμέτρητους ένοπλους πρωταγωνιστές όπως ο Καραϊσκάκης, ο Κατσαντώνης κλπ – ανυπολόγιστη βοήθεια τόσο στην επανάσταση του 1821 όσο  και στον Μακεδονικό αγώνα. Στα κονάκια τους οι πολεμιστές έβρισκαν καταφύγιο και νιώθανε εμπιστοσύνη ότι δεν θα προδοθούν.

Βασίλη Κόκκαλη, ως τ. Πρόεδρος Σαρακατσαναίων Λάρισας, τις τελευταίες ώρες έγινα δέκτης δεκάδων τηλεφωνημάτων από όλη την Ελλάδα από εξοργισμένους Σαρακατσαναίους οι οποίοι νιώθουν εξαιρετικά προσβεβλημένοι από τη στάση σου να στηρίξεις την ανθελληνική Κυβέρνηση η οποία υπέγραψε την επαίσχυντη και προδοτική συμφωνία των Πρεσπών διά της οποίας ξεπουλιέται η Μακεδονία μας. Γνωριζόμαστε ιδιαιτέρως καλά και θεωρούσα δεδομένο ότι έστω την ύστατη στιγμή – όταν θα έφτανε η ψήφιση της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή –  θα έπραττες παν προκειμένου να μην περάσει, όπως άλλωστε διέδιδες. Δεν γνωρίζω τι μεσολάβησε… Αυτό το οποίο γνωρίζω πολύ καλά είναι ότι εάν παρέχεις ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση σε ένα τόσο σοβαρό Εθνικό θέμα όπου διακυβεύεται η Μακεδονία, τότε θα πρέπει να πάψεις να επικαλείσαι την Σαρακατσάνικη σου καταγωγή διότι μας προσβάλεις και συνάμα μας εξοργίζεις απίστευτα. Νιώθουμε προδομένοι. Δεν δικαιούσαι να θεωρείς τον εαυτό σου απόγονο των ανυπότακτων και απροσκύνητων εκείνων Ελλήνων τη στιγμή που εσύ προσκύνησες τους αλιβάνιστους. Δε δικαιούσαι να λες ότι είσαι Σαρακατσάνος και συνάμα να αφήνεις να ξεπουλάνε τη Μακεδονία ενώ μπορείς να το αποτρέψεις.

Δε σέβεσαι το αίμα που έχυσαν οι Σαρακατσαναίοι Μακεδονομάχοι με πρώτο τον Κώστα Γαρέφη και τόσους αναρίθμητους άλλους. Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να ταπεινώσεις μία τόσο περήφανη ράτσα την οποία δε σέβεσαι καθόλου; Μην ισχυριστείς ότι δε θα ψηφίσεις τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί ως Νομικός γνωρίζεις ότι υφίσταται και έγκλημα διά παραλείψεως…

Ως τ. Πρόεδρος Σαρακατσαναίων Λάρισας και εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των απανταχού Σαρακατσαναίων οι οποίοι νιώθουν σφόδρα προσβεβλημένοι από τη στάση σου αυτή σε καλώ – έστω την ύστατη στιγμή – να αποσύρεις τη στήριξη σου από την Κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Θυσίασε τα αξιώματα και κοίτα τις αξίες της ράτσας μας οι οποίες είναι αδιαπραγμάτευτες και τις οποίες έδειχνες ότι ενστερνιζόσουν. Γιατί όπως είπε και ο Σωκράτης ΄΄ Μητρός τε καὶ πατρὸς καὶ τῶν ἄλλων προγόνων ἀπάντων τιμιώτερόν ἐστιν ἡ Πατρὶς΄΄.

Υ.Γ. Ο εκλιπών Πρόεδρος Σίμον Πέρες είχε πει ότι ΄΄έχουμε Γάμο Ελλάδος και Ισραήλ επάνω σε οικονομικές βάσεις΄΄ και ότι ΄΄εμείς έχουμε τους προφήτες, εσείς τους φιλοσόφους΄΄. Γιατί λοιπόν αρκούμαστε στο να καυχόμαστε για τους αρχαίους ημών Έλληνες φιλοσόφους αλλά δεν τους αφουγκραζόμαστε; Προσωπικά δεν περιμένω πλέον ότι θα βοηθηθεί η Ελλάδα από τους Έλληνες… αλλά ο Θεός θα βοηθήσει την Ελλάδα μέσα από προσωπικότητες εκτός Ελλάδος κι ας μην είναι Έλληνες καθότι το Ελληνικό πνεύμα είναι παγκόσμιο και έχει ποτίσει και εμπνεύσει και αρκετούς μη Έλληνες…

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Π. ΣΟΥΡΛΑΣ – Δικηγόρος, τ. Πρόεδρος Σαρακατσαναίων Λάρισας, Msc Κανονικού & Εκκλησιαστικού Δικαίουμ Msc Ιατρικού Δικαίου, Βιοηθικής & Ευθανασίας, Ιατρικής Α.Π.Θ., Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις