ΛΑΡΙΣΑ

Ανοιχτή συζήτηση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας: «Fake news και σύγχρονη δημοσιογραφία στην περίοδο της κρίσης»

Στο πλαίσιο του Κύκλου Ομιλιών με τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ», το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Ευβοίας ανακοινώνει την διοργάνωση ανοικτής διάλεξης – συζήτησης με θέμα «Fake news και σύγχρονη δημοσιογραφία στην περίοδο της κρίσης» την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 6:30μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (28ης Οκτωβρίου 9).

Τα τελευταία χρόνια οι μύθοι και τα ψέματα έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, τόσο στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» και «γεγονότα» από τον χώρο των επιστημών. Από την ιστορία και την αστροφυσική, μέχρι ακόμα και την ιατρική. Το κίνητρο του κέρδους, σε συνδυασμό με την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και εφαρμογής των νόμων, φτάνει να συνιστά απειλή, κυρίως όταν πρόκειται για την υγεία των πολιτών.

Οι εξαιρετικοί εισηγητές αυτής της συνάντησης των ΔΙΑΛΟΓΩΝ θα αναφερθούν στο παγκόσμιο φαινόμενο των fake news (ψευδών ειδήσεων), τι είναι και ποια είναι η σχέση τους με τη δημοσιογραφία, σε μια εποχή όπου οι φήμες και οι ψευδείς ειδήσεις επισκιάζουν τα πραγματικά γεγονότα και στο πώς μπορεί ο πολίτης να αξιολογεί σωστά την πληροφορία που λαμβάνει.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο κ. Ανδρέας Βέγλης, καθηγητής, διευθυντής Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ, τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ., ο κ. Νίκος Παναγιώτου, Επίκ. Καθηγητής, Ερευν. Υπότροφος Google, Tμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ., ο κ. Θοδωρής Δανιηλίδης, Ιδρυτής της ιστοσελίδας “ELLINIKA HOAXES” και του “Κέντρου Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης” και ο κ. Κώστας Γκιάστας, δημοσιογράφος, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Ευβοίας (ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε).

Το διάλογο θα συντονίσει ο κ. Γiώργος Μπανάτσας, Γραμματέας Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Ευβοίας (ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε).

Παρέμβαση θα κάνει ο κ. Δημήτρης Χορταργιάς, Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Ευβοίας (ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε), Πρόεδρος Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε.

Η ανοικτή διάλεξη – συζήτηση εντάσσεται στις δράσεις  «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει» για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης και υλοποιείται με την ευθύνη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Λαρισαίων και της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών & Εκπαιδευτικών Δράσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

– στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, τηλ.: 2410680249 και 2410680205

– στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου των Πολιτών Λάρισας https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις