ΛΑΡΙΣΑ

Την αστυνομία καταγγέλλουν τα μέλη του “Ελεύθερου κοινωνικού χώρου Αλάνα”

Καταγγελία για την «επίσκεψη» της Αστυνομίας στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλάνα, εξέδωσαν τα μέλη του.

Στην καταγγελία αναφέρονται τα εξής: “Το Σάββατο 12/1/2019 είχε προγραμματιστεί στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλάνα πάρτι με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του χώρου. Κάποια στιγμή αργά το βράδυ εισέρχονται στον χώρο δύο αστυνομικοί με αφορμή μία κλήση που δέχτηκαν(;) για διατάραξη κοινής ησυχίας ζητώντας επίμονα και με επιθετικό τόνο τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του χώρου, και εν συνεχεία όταν τους εξηγήθηκε το πώς λειτουργεί ο χώρος απείλησαν να κάνουν εξακρίβωση στοιχείων όλων των παρευρισκομένων.

Από την μεριά μας όντας /μετέχοντας σε έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ΔΗΜΟΣΙΑ κάποια πράγματα τα οποία οι αστυνομικοί χθες μπορεί να μην τα ήξεραν, αλλά σίγουρα τα γνωρίζουν η ασφάλεια και οι ανώτεροι τους (οι οποίοι και ενημέρωσαν τους υπαλλήλους τους να αποχωρήσουν όταν πληροφορήθηκαν για την παρατυπία στην οποία είχαν παραπέσει οι υφιστάμενοι τους).

Πρώτον η ΑΛΑΝΑ δεν είναι μαγαζί, είναι ελεύθερος κοινωνικός χώρος ο οποίος λειτουργεί αυτοοργανωμένα και οι αποφάσεις για την διαχείριση του παίρνονται στην εβδομαδιαία διαχειριστική συνέλευση όπου όλοι και όλες μετέχουμε ισότιμα και είναι ανοιχτή σε όλους/ες. Όλα τα έξοδα του χώρου καλύπτονται αποκλειστικά από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις (προβολές ταινιών, πάρτυ, βιβλιοπαρουσιάσεις, πολιτικές/πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.) που πραγματοποιούνται και δεν αποσκοπούν σε κανένα προσωπικό κέρδος.

Δεύτερον, η ΑΛΑΝΑ όντας ένας ζωντανός χώρος ανοιχτός σε καθημερινή βάση, είναι γνωστή στην γειτονιά για τις δράσεις της και τους ανθρώπους της και το τι προτάσσει. Έχοντας μιλήσει και συναναστραφεί με ανθρώπους της γειτονιάς, ξέρουν πως αν ποτέ δημιουργούσαμε πρόβλημα ή ενοχλούσε η μουσική σε κάποια εκδήλωση, θα ήμασταν εκεί να συζητήσουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε να συμβιώνουμε στην ίδια γειτονιά με κατανόηση και αλληλοσεβασμό (όπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, και προς αυτήν την κατεύθυνση πράξαμε και το βράδυ του Σαββάτου κλείνοντας την μουσική).

Τρίτον, στους 15 μήνες λειτουργίας της ΑΛΑΝΑΣ είδαμε πολλές φορές την αστυνομία να συνοδεύει και να διευκολύνει μηχανοκίνητες πορείες φασιστών για την Μακεδονία οι οποίοι προκλητικά φωνάζουν κατά καιρούς ρατσιστικά συνθήματα, και επίσης κατά καιρούς βλέπαμε «σερίφηδες» της ασφάλειας να επισκέπτονται μαγαζιά «εστίασης/σωματεμπορίας» της γειτονιάς. Οπότε, η αστυνομική διεύθυνση Λάρισας καλύτερα να αναζητήσει τα στοιχεία τέτοιων αστυνομικών παρά ατόμων που μετέχουν σε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους. Ας τους προβληματίσει το μορφωτικό, για την αρμοδιότητά τους, επίπεδο αστυνομικών οι οποίοι για ένα πταίσμα (υποτίθεται) «μπουκάρουν» σε έναν  χώρο (πόσο μάλλον με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά) και απειλούν με μαζικές εξακριβώσεις στοιχείων, καθώς νομικά μόνο κατά τη διάρκεια τέλεσης κακουργηματικής πράξης (διαδικασία αυτοφώρου) θα είχαν την αρμοδιότητα να εισέλθουν σε έναν χώρο.

Την στάση της αστυνομίας απέναντι σε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, καταλήψεις, στέκια την γνωρίζουμε πολύ καλά. Από άμεση καταστολή και γκρεμίσματα, μέχρι “προστασία” σε φασίστες που έκαναν την βρώμικη δουλειά της αστυνομίας με αφορμή τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία (επίθεση στον ΕΚΧ «Σχολείο» και κάψιμο της κατάληψη Libertatia).

Η ΑΛΑΝΑ είναι ανοιχτή κάθε μέρα και με μία γρήγορη ματιά στην σελίδα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης καταλαβαίνει κανείς πολύ εύκολα τι προτάσσουμε και τι κάνουμε. Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει στην πόλη ένας τέτοιος χώρος που θα είναι ανοιχτός στην κοινωνία σε καθημερινή βάση και το καταφέρνουμε όλοι/ες μαζί  δίνοντας στο δημόσιο χώρο και λόγο την πραγματική του σημασία, με την άμεση δημοκρατία για την κοινωνική αντιεξουσία.

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος ΑΛΑΝΑ (Καλλιάρχου 16)

Ανοιχτή συνέλευση κάθε Κυριακή στις 19:00.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις