ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Οι χρονιές-ορόσημο που «πάγωσαν» τη Λάρισα – Πότε έρχεται νέα χιονόπτωση στην πόλη! Ο Φ. Τακούδης τα εξηγεί όλα στο onlarissa.gr

Το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας που περάσαμε τις προηγούμενες ημέρες μας έδωσε το έναυσμα να ζητήσουμε από τον γνωστό μετεωρολόγο κ. Φάνη Τακούδη, (υπεύθυνος του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης» που λειτουργεί από το 2000), να μας κάνει μια ενδιαφέρουσα αναδρομή για το ποιες ήταν οι χρονιές τον τελευταίο μισό αιώνα που η Λάρισα μπήκε στην κυριολεξία στον πάγο, και είχε τις μεγαλύτερες χιονοπτώσεις και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Και φυσικά μας έκανε και πρόγνωση για το πότε περιμένουμε νέα μεγάλη χιονόπτωση στην πόλη. Μάλιστα αυτή σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία δεν αργεί καθόλου…

ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΧΙΟΝΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο κ. Τακούδης μας εξηγεί ότι οι μέρες χιονιού για τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή του νομού χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

«Η μία κατηγορία αφορά τις χιονοπτώσεις όταν υπήρχε η λίμνη Κάρλα, η οποία αποξηράνθηκε το 1962, η Κάρλα επηρεάζει το νομό Λάρισας πάρα πολύ, το επικρατών ρεύμα είναι το βορειοανατολικό.  Για αρκετά χρόνια ακόμη, ουσιαστικά μέχρι το 1970 περίπου η περιοχή είχε συνθήκες Κάρλας, δηλαδή αρκετές βροχές και αρκετές χιονοπτώσεις. Από εκεί και πέρα επηρεάστηκε η περιοχή μας από την ξηρασία της, εξαιτίας της έλλειψης της Κάρλας το υπέδαφος κυρίως, γιατί και αυτό παίζει ρόλο στην υγρασία και  στην ατμόσφαιρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.

Από εκεί και πέρα είχαμε κάποιες στείρες περιόδους, μια περίοδος 7 χρόνια περίπου 1973 με 1980 που δεν είχαμε καθόλου χιονόπτωση, μόνο κάποιες νιφάδες, δεν είχαμε δηλαδή χιονόστρωση. Μετά από αυτή την άγονη περίοδο, εμφανίστηκαν κάποιες χιονοπτώσεις, που είχαν όμως μια κατάσταση στάσιμη και αυτό οφείλεται και σε άλλα φαινόμενα μετεωρολογικά που συμβαίνουν. Επίσης, οφείλεται και στην επιβάρυνση που έχει η ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα η εκδήλωση κάποιων καιρικών φαινομένων να έχει μια ανομοιόμορφη εξέλιξη, άσχετα αν το νερό ή το χιόνι που πέφτει μέσα σε δέκα χρόνια είναι περίπου το ίδιο, όμως άλλαξε ο τρόπος που εκδηλώθηκε η χιονόπτωση, η βροχή, ξηρασία κλπ.

Έχουμε έπειτα την περίοδο της αναδόμησης της Κάρλας, που άρχισε σιγά σιγά έστω και εν μέρει να ξαναγεμίζει, που σύμφωνα με κάποια στοιχεία που έχουμε, υπάρχει μια τάση ομαλότητας».

ΠΟΤΕ Η ΛΑΡΙΣΑ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

«Πάμε τώρα στις χιονοπτώσεις που έχουν συμβεί. Είχαμε κάποιες πολύ δυνατές χιονοπτώσεις. Η μία είναι το 1963, όπου στη Λάρισα φτάσαμε στους 30-40 πόντους χιόνι, είχαμε επίσης το 1966 μια πολύ καλή κατάσταση χιονιού όπου τα σχολεία είχαν κλείσει για δύο περίπου εβδομάδες. Δεν κυκλοφορούσε τίποτα μέσα στην πόλη, κάποια οχήματα μόνο, με αλυσίδες.

Σε ότι αφορά τις πιο πρόσφατες περιόδους, είχαμε μια εξέλιξη χιονοπτώσεων. Το 1987- 1988, για παράδειγμα ήταν μια περίεργη χρονιά χιονόπτωσης, όπου είχαμε 4-5 ημέρες χιονόπτωσης, τον Μάρτιο, όπου φτάσαμε τα 50 με 60 εκατοστά χιονιού μέσα στην πόλη, συνολικά μέσα στις 5 αυτές ημέρες, και αυτό ανήκει στα περίεργα.

Πηγαίνοντας προς το 2000, είχαμε μια περίεργη εξέλιξη μέχρι το 1998, όπου από εκείνο το έτος και μετά μέχρι το 2001είχαμε κάποιες χιονοπτώσεις που άρχισαν να δείχνουν μια ομαλότητα. Εξέχουσα περίπτωση αποτελεί το 2001, όπου μέσα στον Δεκέμβρη, από τις 17 του μήνα είχαμε χιονοπτώσεις μέσα στην πόλη της Λάρισας γύρω στα 40 εκατοστά και θερμοκρασίες πολικές. Πάντως να πούμε ότι οι πολικές θερμοκρασίες δεν συνδυάζονται πάντα με την πολύ μεγάλη χιονόπτωση, αλλά τότε έγιναν και τα δύο. Το συνολικό ύψος χιονιού τότε πέρασε και τα 60 εκατοστά.

Ξεκινώντας σιγά σιγά τότε και το ξαναγέμισμα στη Κάρλας και η λειτουργία της, παρατηρείται μια ομαλοποίηση σε ότι αφορά την υγρασία στο νομό Λάρισας, διότι αυτό έχει σχέση με την χιονόπτωση, ενώ η χαλαζόπτωση είναι αντιστρόφως ανάλογη.

Παρατηρούμε λοιπόν το 2003, το 2005, το 2010, ότι εκεί είχαμε μια τετραετία χωρίς χιονόπτωση. Μετά καλές χιονοπτώσεις είχαμε το 2010 και το 2012, περίπου στα 10 εκατοστά. Έπειτα είχαμε στις 11 Ιανουαρίου του 2017 μια πολύ καλή χιονόπτωση περίπου στα 25 εκατοστά μέσα στην Λάρισα και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες που δημιούργησαν προβλήματα μέσα στην πόλη, σαν αυτές που είχαμε πρόσφατα.

Φτάσαμε και στην τωρινή περίοδο που δεν τελείωσε ακόμη, διότι περιμένουμε εξελίξεις μέσα τον Ιανουάριο και ίσως και μέσα στον Φεβρουάριο που επίσης δηλώνει την κανονικότητα που ανέφερα λίγο πριν.

Τώρα σχετικά με το σε ποιους μήνες έχουμε τις περισσότερες χιονοπτώσεις: Εδώ έχουμε μια διαφορά. Δηλαδή μέχρι το 2001-2002 περίπου, ο μήνας που είχε τις περισσότερες χιονοπτώσεις ήταν ο Δεκέμβριος με μικρή διαφορά όμως από τον Γενάρη και τον Φλεβάρη.

Από το 2002 και μετά τα στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον αντιστράφηκαν τα γεγονότα. Δηλαδή ο Δεκέμβρης είχε μια ήπια εξέλιξη με λίγες σχετικά χιονοπτώσεις, ενώ ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και λιγότερο ο Μάρτιος έχουν αυξήσει τις μέρες χιονιού σε ότι αφορά την περιοχή της Λάρισας. Αυτό δεν λέει όμως κάτι σημαντικό, διότι μπορεί να ξαναγυρίσουμε προς τα πίσω, γιατί πολλές φορές σε κάποιες περιοχές, μετατοπίζεται προσωρινά, για 2-3 χρόνια η εμφάνιση είτε της ζέστης είτε του κρύου, γιατί ο χειμώνας και το καλοκαίρι είναι οι εποχές που μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση για το τι θα συναντήσουμε και τους λόγους για τους οποίους θα συναντήσουμε αυτά τα φαινόμενα.

Θυμόμαστε ότι κάποιες φορές είχαμε πολύ ζέστη τον Ιούνιο και είχαμε ψυχρό τον Αύγουστο ή τον Ιούλιο και άλλες φορές υπήρχε μια κανονικότητα. Άρα το ότι τώρα Ιανουάριος και Φεβρουάριος εμφανίζουν περισσότερες χιονοπτώσεις, από ότι ο Δεκέμβριος, δεν σημαίνει ότι είναι και κάτι μόνιμο, μπορεί τον επόμενο χειμώνα να έχουμε περισσότερες χιονοπτώσεις τον Δεκέμβριο.

Επίσης, να τονίσω ότι δεν είναι πρόβλημα οι χιονοπτώσεις ίσως είναι και ευλογία, διότι και οι καλλιέργειες που είναι προεξάρχουσα ασχολία για την Θεσσαλία, πηγαίνουν πολύ καλά όταν έχουμε έναν κανονικό χειμώνα, ας είναι και λίγο πιο βαρύς, δεν μας πειράζει, γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν και αυτές την δουλειά τους για την Άνοιξη και για το Καλοκαίρι, και από την άλλη μεριά οι πολλές χιονοπτώσεις κυρίως στις ορεινές περιοχές σημαίνουν καλύτερο και περισσότερο νερό για την περιοχή της Λάρισας».

ΠΟΤΕ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

«Το 2001 είχαμε το ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας, όπου 7 Δεκεμβρίου, μετά τις χιονοπτώσεις, και τον Ιανουάριο, οι ελάχιστες θερμοκρασίες ήταν στους -22 με -23 βαθμούς μέσα στη Λάρισα».

ΠΟΤΕ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ

«Αύριο Δευτέρα έχουμε κάποιες βροχές, αλλά όχι σημαντικά πράγματα, Ωστόσο, περιμένουμε κάτι ωραίο και το χαρακτηρίζω έτσι, διότι εμένα, μου αρέσει η κάθε εποχή να έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, μετά τις 17-18 Ιανουαρίου, το τελευταίο δηλαδή δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα. Ίσως μάλιστα έχουμε κάτι καλό και μέσα στον Φεβρουάριο».

Αθανασία Παύλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις