ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Βενιζέλος: “Η χώρα δεν έχει επανέρθει στην κανονικότητα” (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

“Η χώρα δεν έχει επανέλθει στην κανονικότητα. Και αυτό είναι κάτι που αφορά, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όσο δεν αντιλαμβανόμαστε πως παροχολογία χωρίς χρηματοδότηση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, τόσο θα πολλαπλασιάζονται φαινόμενα λαϊκισμού”. Με την επισήμανση αυτή, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προσδιόρισε, υπό ένα πλαίσιο, το περιεχόμενο του βιβλίου του, με τίτλο «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας. Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος», το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στη Λάρισα, σε μια εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Γιουρμετάκης και στην οποία μίλησαν επίσης ο  πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και πρέσβης της Ε.Ε. κ. Δημήτρης Κούρκουλας, και ο συγγραφέας και αρθρογράφος κ. Λευτέρης Κουσούλης.

Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η Δημοκρατία, διαχωρίζοντας τον συγκυριακό από τον ιστορικό χρόνο, κάνοντας αναγωγές στην πολιτική πραγματικότητα που βίωσε η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, χωρίς να διστάσει να στείλει πολιτικά μηνύματα, με αποδέκτες τόσο την κυβέρνηση, όσο και την αντιπολίτευση.

“Η χώρα στάθηκε όρθια επειδή κάποιοι ανέλαβαν τεράστια πολιτική ευθύνη, χωρίς να τους αναλογεί, και επειδή το οι συνταγματικοί θεσμοί της χώρας αποδείχθηκαν ανθεκτικοί”, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος αναρωτήθηκε αν “οι μετακινήσεις των βουλευτών μεταξύ διαφορετικών πολιτικών κομμάτων που “θυμίζουν την δεκαετία του 1960 είναι δυνατόν να προσδιορίζουν το τέλος της Μεταπολίτευσης και τη νέα εποχή”, διευκρινίζοντας πως “τα φαινόμενα κανιβαλισμού εκ μέρους της κυβέρνησης αγγίζουν το σώμα της ίδιας της χώρας”.

Μιλώντας για την κρίση στην Ε.Ε ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε το φαινόμενο λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η αντίδραση των πολιτών απέναντι στην Ε.Ε και στην ενοποίηση της, μέσα στην λογική των υφιστάμενων ευρωπαϊκών συνθηκών, δημιουργείται επειδή το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει μετακινηθεί από τον χρόνο της συγκυρίας στον χρόνο της ιστορία, δηλαδή όλοι το θεωρούν δεδομένο”.

“Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έχεις δημοκρατία χωρίς φιλελευθερισμό, αλλά ούτε φιλελευθερισμό χωρίς δημοκρατία”, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας παράλληλα πως “ο λαϊκισμός είναι ένα εγγενές πρόβλημα της δημοκρατίας και υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται”.

Την εκδήλωση άνοιξε με την εισαγωγή του ο κ. Γιουρμετάκης, ο οποίος σημείωσε πως “«απαιτείται προσοχή και θεσμική καχυποψία» θα δανειστώ την άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου, του μόνου ίσως πολιτικού που προσπαθεί να εμπλουτίσει με τον επιστημονικό του λόγο τον σχεδόν ανύπαρκτο διάλογο επί της συνταγματικής αναθεώρησης. Οι ανησυχίες του συμπυκνώνονται  στο ερώτημα: «υπάρχει άραγε μια αυτονόητη δημοκρατία ή χρειάζεται πάντα να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία είναι μια ιστορική κατάκτηση;» και εισάγει στη δημόσια σφαίρα τον όρο «συνταγματικός λαϊκισμός». Μια άλλη εκδοχή του λαϊκισμού, πολύ χειρότερη του τρέχοντος λαϊκισμού γιατί αναφέρεται στο σύνταγμα, το πλαίσιο λειτουργίας δηλαδή,  τη «σταθερά» του δημοκρατικού πολιτεύματος”.

Ο κ. Κούρκουλας στην δική του παρέμβαση χαρακτήρισε το βιβλίο του κ. Βενιζέλου ως “προειδοποιητικό καμπανάκι για τους κινδύνους που απειλούν την δημοκρατία στην εποχή μας”. “Η κρίση που ξέσπασε το 2008 και το μεταναστευτικό οξύνουν τον φόβο των πολιτών, και αυτόν τον φόβο είναι που αξιοποιούν οι λαϊκιστές δημιουργώντας τελικά ζήτημα δημοκρατία”, επεσήμανε ο ίδιος.

Τέλος ο κ. Κουσούλης χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως “αυθεντικό επεξεργαστή νοημάτων”, κάνοντας εν συνεχεία μια ιστορική αναδρομή, με αιχμή του δόρατος την Γαλλική Επανάσταση για να διαχωρίσει την συγκυρία από την Ιστορία και να μιλήσει για τον ρόλο του Φιλελευθερισμού στη σύγχρονη εποχή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους ο Μητροπολίτης Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερώνυμος, ο βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας, ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, καθώς και πλήθος κόσμου.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις