Θωμάς Ρετσιάνης

Η βασιλόπιτα

Στεκόταν πάνω από τη βασιλόπιτα σκεφτικός. Ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν. 2019 Καλή χρονιά! Ο σταυρός χαράχτηκε και ξεκινάει να ονοματίζει και να κόβει τα κομμάτια. Πόσα κομμάτια δεν ξέρει ακόμα, σίγουρα πάνω από 151 πάντως. Στο τέλος πάντα είναι πάνω από 151 ,χαμογέλασε με σιγουριά.

Πάμε λοιπόν.

Πρώτο κομμάτι , του Χριστού. Ναι, του Χριστού βέβαια. Δεν έγινε ακόμα ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους. Θα γίνει και αυτό. Όταν πρέπει. Και όπως πρέπει.

Δεύτερο κομμάτι , της χρονιάς. Δύσκολη χρονιά θα είναι φέτος λένε. Θα έχουμε και εκλογές . Θα χάσω λένε. Δεν τους πιστεύω , πάντα έξω πέφτουν . Καλού-κακού ας παραλείψω αυτό το κομμάτι .Δεν θα ήθελα να πέσει το φλουρί σε μια χρονιά που δεν θα είναι δικιά μου. Δεν είμαι προληπτικός βέβαια ,δεν πιστεύω σε αυτά ( δεν πιστεύω σε τίποτα ).

Δεύτερο κομμάτι , του σπιτιού και του νοικοκύρη. Προσοχή , δεν λέω του νοικοκυραίου ,δεν μας αρέσουν εμάς αυτά. Όλοι κούνησαν το κεφάλι επιδοκιμαστικά. Του σπιτιού λοιπόν , στη στέγη που μας καλύπτει όλους . Του σπιτιού που μας ανήκει και έτσι πρέπει να είναι.
Μακάρι να μην είναι εδώ το φλουρί ,σκέφτηκε. Αν το κομμάτι ήταν μόνο του νοικοκύρη μάλιστα. Σπίτι μπορεί και να αλλάξεις.
Ας είναι. Πάμε παρακάτω.

Τρίτο κομμάτι , της δουλειάς . Τέλος πάντων να κόψουμε ένα μικρό ,να τηρηθεί η παράδοση .
Και συνέχισε να ονοματίζει και να κόβει . Να μιλάει και να σκέφτεται . Να τον ακούνε και να κουνάνε το κεφάλι επιδοκιμαστικά.

Έκοψε πολλά κομμάτια . Μάλλον πάνω από 151 . Ή τουλάχιστον έτσι είπε ( τι σημασία έχουν οι αριθμοί ,οι άνθρωποι πάνω από όλα , η πίτα πάνω από όλα) .

Δεν πιστεύω Πρόεδρε να κερδίσει το φλουρί κανείς από τους άλλους , είπε κάποιος , που επειδή ήταν σκυφτός πάνω από το κομμάτι του και το θρυμμάτιζε με αγωνία δεν φαινόταν καλά το πρόσωπό του. Και επειδή δεν φαινόταν το πρόσωπό , του δεν ήξερε ο Πρόεδρος αν ήταν από αυτούς ή από τους άλλους . Μη φοβάσαι ,του απάντησε με την συνηθισμένη ευκολία που έχει στις απαντήσεις. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί .

Μετά από ώρα ,όλοι απογοητευμένοι κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε φλουρί στην βασιλόπιτα . Δεν πειράζει. Κόβουμε άλλη πίτα ,πρότεινε ο Πρωθυπουργός . Μπορεί στην άλλη πίτα να υπάρχει φλουρί.

Και τι θα πούμε στον κόσμο; Περιμένουν ανακοίνωση.
Να πούμε πως το φλουρί το κέρδισε ο λαός.
Μα , δεν του κόψαμε κομμάτι.

Άλλο αυτό.

Θωμάς Δ. Ρετσιάνης / Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες