ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολυσχιδές και σπουδαίο το έργο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας

Στο σημαντικό έργο που υλοποιείται μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας, αλλά και στις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, αναφέρθηκαν σήμερα στελέχη της, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν η διευθύντρια της βιβλιοθήκης Γεωργία Τσιάνα, η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Ιουλία Κονδήλα, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Κατσαούνης και τα μέλη Δέσποινα Κώνστα, Σοφία Χριστάκη και Γιάννης Διαμαντής.

Όπως τονίστηκε, το αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης μοντέρνο, σύγχρονο με όλες τις απαραίτητες υποδομές χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων μπορεί να υποστηρίξει παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες, επιστημονικά συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις.

Διαθέτει προτζέκτορα 180 ιντσών υψηλής ευκρίνειας. Επίσης έχει τη δυνατότητα ψηφιακής επεξεργασίας ήχου και ζωντανή ηχογράφηση 32 καναλιών.

Στον χώρο του αμφιθεάτρου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», πραγματοποιήθηκαν από το 2016 έως σήμερα 56 εκδηλώσεις διαφόρων συλλόγων και φορέων (ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις και απογευματινές εκδηλώσεις για παιδιά όλων των ηλικιών και ενήλικες).

Στον υπαίθριο χώρο που υπάρχει το θεατράκι υπάρχει η δυνατότητα ηχητικής κάλυψης και μπορεί να διατεθεί για εκδηλώσεις (παραστάσεις – συναυλίες). Φέτος το Καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξωτερική εκδήλωση με ζωντανή μουσική αφιερωμένη στην αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Από τον Ιανουάριο του 2016 έως και τον Αύγουστο του 2018 διοργανώθηκαν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη 222 εκπαιδευτικά προγράμματα κυρίως για παιδιά, εφήβους και δευτερευόντως για ενήλικες. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 195 επισκέψεις τμημάτων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συμμετείχαν 4305 μαθητές σχολείων του νομού σε εκπαιδευτικά προγράμματα, που είχαν ως στόχο την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, της δημιουργικότητας και της ομαδικότητας και μέσα από εμπλουτισμένες με κίνηση και παιχνίδια αφηγήσεις, μοιραστήκαμε με τους μαθητές την αγάπη για το βιβλίο. Στην οργάνωση και υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σημαντική ήταν η συμβολή πέραν του προσωπικού της Βιβλιοθήκης και των εθελοντών/ντριών που βρίσκονται κοντά της και ανταποκρίνονται σε κάθε πρόσκληση.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας συμμετέχει κάθε καλοκαίρι στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας που οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, του οποίου είναι μέλος. Τα τρία καλοκαίρια 2016, 2017 και 2018 στο πλαίσιο της καλοκαιρινής εκστρατείας έγιναν 108 δράσεις και συμμετείχαν περίπου 2.400 παιδιά και έφηβοι.

Λέσχη ανάγνωσης βιβλίων

Στη βιβλιοθήκη τον Δεκέμβριο άρχισε να λειτουργεί Λέσχη Ανάγνωσης ενηλίκων με σκοπό την καλλιέργεια της σχέσης με το διάβασμα, τη γνωριμία με Ελληνες και ξένους συγγραφείς και την ανταλλαγή απόψεων πάνω στο περιεχόμενό των έργων τους.

Κινητή Βιβλιοθήκη

Το βιβλιοαυτοκίνητο της Δ.Κ.Β.Λ. από πέρυσι μετά τις κατάλληλες επισκευές του τέθηκε σε λειτουργία και επισκέπτεται σχολικές μονάδες της περιφερειακής ενότητας Λάρισας δανείζονται βιβλία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η επαναλειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης (είχε σταματήσει για 3 χρόνια) θεωρείται σπουδαίο επίτευγμα, γιατί και το προσωπικό της υπηρεσίας δεν επαρκεί και η χρηματοδότηση για καύσιμα είναι μηδαμινή.

Στόχοι

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας σε συνεργασία με τη Διευθύντρια και το προσωπικό της υπηρεσίας καταβάλλουν προσπάθειες μέσα στην επόμενη χρονιά από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων να εξοπλιστεί η Βιβλιοθήκη με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος RFID με το οποίο επιτυγχάνεται η αυτοματοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών διαχείρισης του υλικού. Συγκεκριμένα το RFID μπορεί να διαχειριστεί τις εξής τρεις βασικές υπηρεσίες των βιβλιοθηκών:

  1. Διαδικασία Κυκλοφορίας Υλικού.
  2. Οργάνωση Υλικού (Απογραφή, Εντοπισμός και Αναδιοργάνωση του υλικού στα ράφια της βιβλιοθήκης).
  3. Βελτίωση Ασφάλειας Υλικού

Καταβάλλεται προσπάθεια εξασφάλισης των αναγκαίων χρημάτων για τη συντήρηση των 1800 παλαιτύπων (ορισμένα από αυτά χρονολογούνται από τα τέλη του 16ου αιώνα έως τις αρχές του 19ου) των οποίων η αξία είναι μέγιστη καθώς και η ανάδειξή τους και έκθεσή τους στο κοινό.

Σε συνεργασία επίσης με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων γίνεται προσπάθεια επίλυσης όλων των τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το κτήριο καθώς επίσης και η ολοκλήρωση – παράδοση του 2ου ορόφου που θα δώσει τη δυνατότητα πλήρους ανάπτυξης της υπηρεσίας

Κύριο μέλημά της Διεύθυνσης, του προσωπικού και του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης είναι να γίνεται όλο και πιο προσιτή μέσω διάφορων δραστηριοτήτων και να κάνει τους ανθρώπους και ειδικότερα τους νέους και τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις