ΛΑΡΙΣΑ

Μπαργιώτας: «Ομολογούν πλέον την αποτυχία των ΤοΜΥ»

Η ακολουθούμενη πολιτική στο χώρο της υγείας είναι –επιεικώς μιλώντας- διαλυτική. Προ μηνών ο κ. Ξανθός έκοβε κορδέλες εγκαινιάζοντας ΤοΜΥ και υποσχόμενος ότι μέχρι τέλος του έτους θα λειτουργούσαν 239 ΤοΜΥ. Ωστόσο, στην εκπνοή του 2018, δεν έχουν γίνει ούτε 100 και αυτές είναι συγκεντρωμένες σε ελάχιστους νομούς. Οι ιατροί γυρνούν την πλάτη στο σύστημα. Μετά το Βατερλώ των προκηρύξεων (και παρατάσεων) για τη στελέχωσή τους, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε παράνομες, αναγκαστικές μετακινήσεις πολλών Γιατρών από Κέντρα Υγείας σε ΤοΜΥ εκβιάζοντάς τους ουσιαστικά να μπουν στο σύστημα. Οι ιατροί και πάλι αρνήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι την 1/1/2019 για 11 εκατομμύρια πολίτες θα υπάρχουν μόνο 845 οικογενειακοί γιατροί.

Παρόλα αυτά, μέχρι πρότινος οι πολίτες καθημερινά βομβαρδίζονταν με απειλές ότι από 1/1/2019 δεν θα μπορούν να δουν γιατρό, να γράψουν φάρμακα και να κάνουν εξετάσεις, αν δεν «εγγραφούν», για να βρουν οικογενειακό γιατρό. Και αφού έχει προκληθεί ένα χαοτικό σκηνικό, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε προχθές ότι τελικά το Υπουργείο θα υλοποιήσει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού σε βάθος χρόνου. Ο ερασιτεχνισμός και η προχειρότητα της κυβέρνησης οδήγησαν σε άσκοπη ταλαιπωρία εκατομμύρια πολίτες. Με άλλα λόγια, το Υπουργείο Υγείας ομολογεί έμμεσα την παταγώδη αποτυχία των ΤοΜΥ, την ανετοιμότητά του και την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε η κατά τα άλλα «επαναστατική» μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο οδηγεί εκβιαστικά σε απόλυση περίπου 1000 γιατρούς –ειδικευμένους που υπηρετούν στο σύστημα 20 με 30 χρόνια- από ΠΕΔΥ
και Νοσοκομεία μέχρι 31/12/2018. Πρόκειται για γιατρούς που βρίσκονται στις θέσεις τους δικαιωμένοι με δικαστικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, μέχρι τέλος του έτους με απόφαση του ΣτΕ απολύονται 2000 επικουρικοί γιατροί. Συνεπώς, μιλάμε για 3000 γιατρούς λιγότερους, που προστίθενται στις ήδη κενές θέσεις του ΕΣΥ.

Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Υγείας: 1) Απέτυχε τελικά το εγχείρημα των ΤοΜΥ; Εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα και η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ εξελίσσεται ομαλά, γιατί δεν θα λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους και οι 239 ΤοΜΥ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό; 2) Είναι εξασφαλισμένη και σίγουρη η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ με τους νέους όρους; 3) Δεδομένου του αναιμικού ενδιαφέροντος των ιατρών, εξετάζετε τροποποίηση του ν. 4486/2017 για την ΠΦΥ; Εάν ναι, σε ποια κατεύθυνση;  4) Μετά τις δικαστικές προσφυγές ιατρών λόγω των παράνομων, αναγκαστικών μετακινήσεων από Κέντρα Υγείας σε ΤοΜΥ τι σκοπεύετε να πράξετε; 5) Θα επιμείνετε στην απόλυση περίπου 1000 γιατρών, που υπηρετούν στο σύστημα 20 με 30 χρόνια, από ΠΕΔΥ και Νοσοκομεία μέχρι 31/12/2018, παρά την ύπαρξη δικαστικών αποφάσεων που τους δικαιώνουν; Επιπλέον, ζητά να κατατεθεί πίνακας: α) με τον αριθμό των νέων δομών που δημιουργήθηκαν ανά περιφέρεια, β) με τον αριθμό των ΤοΜΥ που λειτουργούν εντός των υφιστάμενων δομών ανά περιφέρεια, γ) με τις έως τώρα καταληφθείσες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανά περιφέρεια, δομή και ειδικότητα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις