ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έναρξη στην Κροατία για το λογοτεχνικό πρόγραμα “Το καταφύγιο του Οδυσσέα” με την συμμετοχή της Λάρισας από πλευράς Ελλάδας

Το Σάββατο 15/12 στις 7μμ, στο πολιτιστικό κέντρο Babino Polje στο νησί Μιλιετ (Κροατία), έκανε την έναρξη και επίσημα το διεθνές λογοτεχνικό πρόγραμμα κυκλικών διαμονών “Το καταφύγιο του Οδυσσέα” .

Το πρόγραμμα ξεκινά με τη συμμετοχή τριών χωρών, Ελλάδα με την πόλη της Λάρισας, η Σλοβενία με τη Λουμπλιάνα και η Κροατια με το νησί Μλιετ. Αφορά στην λογοτεχνική επικοινωνία νέων ποιητών και την ευκαιρία να γνωρίσουν αλλά και να παράξουν λογοτεχνικό έργο σε διαφορετικά πολιτιστικά περιβάλλοντα δια μέσου της φιλοξενίας των ποιητών στις τρεις πόλεις.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι : Ivan Srsen,Συγγραφέας και εκδότης της Sandorf, Κροατία Ελένη Αναστασοπούλου, Συγγραφέας και Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδευσης Θεσσαλίας Θάνος Γώγος, Ποιητής και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Θράκα Aksinja Kermauner, Πρόεδρος της Εταιρίας Συγγραφέων Σλοβενίας και καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Σλοβενιας και η συντονίστρια της Εταιρίας Συγγραφέων Σλοβενίας, Agata Šimenc.

Στην ημερίδα παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο δημαρχος του Μλιετ, Divo Market, εκπρόσωποι και μέλη πολιτιστικών συλλόγων και αρκετοι κάτοικοι του νησιού. Η Ελενη Αναστασοπουλου στην εισήγηση της παρουσίασε το σημαντικό πολιτιστικό προφίλ της Λαρισας, προκαλωντας το ενδιαφερον για τα τεκταινόμενα στην πολη μας.

Έκλεισε, με την παιδαγωγική κι εκπαιδευτική διάσταση του εγχειρήματος και με αναφορές στο ποιημα του Καβαφη Ιθάκη με αφορμή τον τίτλο του πρότζεκτ «Το καταφύγιο του Οδυσσέα». Ο ποιητής Θάνος Γώγος εκπροσωπώντας την νέα γενιά των ποιητών της χώρας μας, μίλησε για την ιδιαιτέρως υποστηρικτική στάση του Δήμου της Λαρισας απέναντι στους νέους λογοτέχνες και γενικότερα στα πολιτιστικά δρώμενα, καθως και για την εμψυχωτικη και ενισχυτική διάθεση της Περιφερειας Θεσσαλιας.

Αναφέρθηκε στη δράση του λογοτεχνικού περιοδικού Θράκα και την προβολή δια μέσου του περιοδικού, νέων αλλά και καταξιωμένων λογοτεχνών. Ο πρώτος φιλοξενούμενος λογοτέχνης στο Μιλιετ, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος παρουσίασε το έργο του στο ακροατήριο σε μια συνομιλία σε τρεις γλώσσες Ελληνικά-Κροατικά και Αγγλικά με τον συγγραφέα και μεταφραστή Mirco Bozic. Η ημερίδα έκλεισε σε κλίμα αισιοδοξίας, ικανοποίησης και προσδοκιών για τα πολιτιστικά και επικοινωνιακά αποτελέσματα μεταξύ των λογοτεχνών αλλά και ανάμεσα στις τρεις -αρχικά- πόλεις.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις