ΛΑΡΙΣΑ

Κάλεσμα ΠΑΣΕΒΕ για την απεργιακή κινητοποίηση της ερχόμενης Τρίτης στη Λάρισα

Η ανακοίνωση ΠΑΣΕΒΕ γραμματείας Λάρισας και το κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της ερχόμενης Τρίτης στη  Κεντρική πλατεία Λάρισας στις 7 μμ: :

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή η κυβέρνηση είναι αντιλαϊκός όσο και οι προηγούμενοι! Τα ψέματα περί, “εξόδου από τα μνημόνια”, “ανεξαρτησίας από δεσμεύσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους”, “πρώτου φιλολαϊκού προϋπολογισμού” είχαν κοντά ποδάρια. Κάνουν το μαύρο άσπρο για να αποσπάσουν την ανοχή του λαού.

Θέλουν τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους, συνολικά τον λαό, με το κεφάλι σκυμμένο.

Την ίδια ώρα που στο ΝΑΤΟ δίνουν 4 δισ. τον χρόνο…

Δεν καταργούνται οι τεράστιες περικοπές που έχουν ήδη γίνει στις συντάξεις από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αυτές που φέρνει η εφαρμογή του νόμου, έκτρωμα του Κατρούγκαλου. Διατηρείται το “πάγωμα” όλων των συντάξεων για τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια.Κανένα δικαίωμα και κατάκτηση που είχε ο λαός μας και που του τα πήραν με τα μνημόνια στην κρίση δεν αποκαθίσταται σήμερα με την περιβόητη ανάπτυξη.Μειώνονται οι δαπάνες Υγείας και ασφάλισης, ενώ παραμένουν εκτοξευμένοι οι έμμεσοι φόροι (38,5 δισ.), οι φόροι στα καύσιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης κλπ.Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού καρατομείται κατά 1,3 δισ. ευρώ. Τα καθαρά ποσά φόρων (δηλαδή χωρίς τις επιστροφές σε δικαιούχους) θα απογειωθούν κατά 1 δισ.

Η αλήθεια είναι ότι στους μεγαλοεπιχειρηματίες μοιράζουν απλόχερα δισ.!

Μειώνουν τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στα κέρδη από 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας (το 2019 στο 28% από 29%).Μειώνουν τη φορολογία επί των διανεμομένων κερδών, στο 10% από 15%.Η αναπτυξιακή πολιτική, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και η κάθε είδους χρηματοδότηση στοχεύει στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων σε ορισμένους κερδοφόρους και μια χούφτα μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τους μεγάλους ομίλους.Αυτούς εννοούν, όταν μιλάνε για τις βιώσιμες επιχειρήσεις που μπορούν να παράγουν και να εξάγουν καινοτόμα προϊόντα, να έχουν σύγχρονα μηχανήματα, πολύ προσωπικό, τεχνικό εξοπλισμό και τεχνολογική γνώση.Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, που επιδιώκει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη υπόσχονται ότι θα στηρίξουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Για να δούμε όμως για ποια επιχειρηματικότητα σκίζονται και πού θα καταλήξουν τα δισ. των ευρωπαϊκών προγραμμάτων;

Στους απασχολούμενους συνεχίζουν το χτύπημα…

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και τώρα της ανάπτυξης και των αντιλαϊκών πολιτικών που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την κάλυψη των καθημερινών πιεστικών αναγκών των οικογενειών μας, όσο και στα οικονομικά και επαγγελματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε για την επιβίωση της επιχείρησής μας.Η πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την προοπτική. Το 37,3% επί του συνόλου των επιχειρήσεων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, το 29,3% των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ έχει καθυστερημένες ασφαλιστικές οφειλές, το 23,2% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, το 6,7% των επιχειρήσεων έχει ταυτόχρονα ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, το 19,4% εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του έτους.Περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις (28,3%) έχουν κάποιο δάνειο σε τράπεζα. Εξ αυτών το 42% έχουν καθυστερημένες οφειλές. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες πλέον υπερβαίνουν τα 229,1 δισ. (101,6 δισ. στην εφορία, 31,8 δισ. στο ΚΕΑΟ και 95,7 δισ. στις τράπεζες), παραμένοντας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Περίπου 69.000 μικρές επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες το προηγούμενο εξάμηνο με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές. Το 19,3% του συνόλου των επιχειρήσεων έχει χρέη έως 20.000 ευρώ, το 8,2% από 20.000 έως 50.000 ευρώ και το 10,4% πάνω από 50.000 ευρώ.Αυτή είναι η πραγματικότητα με αριθμούς για την κατάσταση του λαού, των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ. Αν σε αυτά προστεθεί η ληστρική φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τα διάφορα φοροχαράτσια, η ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν Υγεία, τότε το μέλλον του κάθε μικρού όχι μόνο δεν φαντάζει αισιόδοξο, όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση, αλλά παρά πολύ δυσοίωνο.

Καμία εμπιστοσύνη στις πλειοψηφίες των ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ! που προσπαθουν και εδώ οι κατά τοπου πλειοψηφίες να περασουν (ΟΕΒΕΛ-ΕΣΛ) Δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, απορρίπτοντας την ανάγκη κινητοποίησης για τα δικαιώματά μας! Η λογική της διαβούλευσης και του κοινωνικού διαλόγου, που κλίνει σε όλες τις πτώσεις, έχει χρεοκοπήσει στην πράξη. Όχι μόνο δεν έδωσε λύση στα προβλήματά μας, αντίθετα αποδείχθηκε Δούρειος Ίππος στην οργάνωση της πάλης.

Χαρακτηριστική είναι η στάση της πλειοψηφίας του ΕΣΛ που πηρέ απόφαση για άνοιγμα και της τρεις Κυριακές. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι οι νόμοι που απελευθερώνουν τα ωράρια και καταργούν τις Κυριακές φτιάχνονται με εντολή των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων. Υποχρέωση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις ανάγκες των μελών του, μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων και όχι να κάνει πλάτες στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους υλοποιώντας άκριτα τους νόμους που στρέφονται εναντίον μας.

Δεν μας έχει απομείνει άλλος δρόμος παρά αυτός του ανυποχώρητου αγώνα και της αλληλεγγύης προς κάθε συνάδελφο που κινδυνεύει να μείνει χωρίς δουλειά και σπίτι. Μέσα από τα μαζικά συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι στείλαμε ηχηρό μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης.

Καμία αναμονή, δυναμώνουμε την πάλη!          Αυτή η πολιτική μόνο ανατρέπεται!

Κάτω οι φόροι!

  • Κατάργηση του νόμου που επιβάλλει φορολογία από το πρώτο ευρώ. Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους με ατομικό αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, την εκπαίδευση, την Υγεία και τα οικιακά τιμολόγια Ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας. Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.
  • Μείωση κατά 50% των δημοτικών φόρων και τελών για κέρδη μέχρι 12.000 ευρώ και αύξησή τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Μείωση 50% των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κατάργηση των διοδίων.
  • Αύξηση της φορολογίας προοδευτικά στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.

Κάτω οι κατασχέσεις

  • Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας.
  • Καμιά κατάσχεση επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμών για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.
  • Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών 1ης κατοικίας των αυτοαπασχολουμένων για χρέη αυτασφάλισης (πρώην ΟΑΕΕ). Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη στο ταμείο.
  • Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Διαγραφή 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Ακατάσχετος λογαριασμός για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

Αξιοπρεπείς συντάξεις και κοινωνικές υπηρεσίες για όλους

  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος Κατρούγκαλου.
  • Άμεση ανάκτηση των απωλειών στις συντάξεις. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους, με μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άντρες και τα 55 για τις γυναίκες.
  • Σύγχρονες υπηρεσίες δημόσιας και δωρεάν Υγείας, πρόνοιας με βάση τις ανάγκες. Αύξησή των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία – πρόνοια.
  • Δημόσιοι και δωρεάν παιδικοί σταθμοί, χωρίς τροφεία και εξαιρέσεις για όλα τα παιδιά».

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΤΗ 18/12 19:00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις