ΛΑΡΙΣΑ

Εργατικό Κέντρο: Μόνο σε χρήμα και μέχρι της 21η Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2018. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Το Δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Προϋπόθεση καταβολής στο ακέραιο του δώρου Χριστουγέννων 2018 είναι η ύπαρξη εργασιακής σχέσης του μισθωτού στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου 2018 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018. Αν η σχέση εργασίας διήρκησε μικρότερο χρονικό διάστημα, τότε ο μισθωτός δικαιούται ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή δύο ημερομίσθια, για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες εργασιακής σχέσης.

Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές μισθού ή ημερομισθίου της 10ης ημέρας Δεκεμβρίου. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 10ης ημέρας μηνός Δεκεμβρίου, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης.

Το δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται, από τις κείμενες διατάξεις, όλοι όσοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή του κύρους σύμβασης εργασίας. Το Δώρο Χριστουγέννων, όπως και το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την χώρα.

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2018 μέχρι 31-12-2018. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει  πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και  αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2018 έως 31/12/2018.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2018  έως 31/12/2018.

Βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα, οι αποδοχές των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται αν περάσουν 5 χρόνια από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του δώρου Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι να απευθύνονται στο ΕΚΝΛ, στα σωματεία τους και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η Επιθεώρηση Εργασίας μπορεί να υποβάλει μήνυση που στέλνεται στην εισαγγελία η οποία πρέπει να κινήσει αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος του εργοδότη.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις