ΛΑΡΙΣΑ

Στην Ιταλία αντιπροσωπεία του δήμου Λάρισας και του Συνδέσμου Σαμαριναίων

Στο Αβιάνο της Ιταλίας βρέθηκε προ ημερών αντιπροσωπεία του δήμο Λαρισαίων και το ΔΣ του Συνδέσμου Σαμαριναίων, κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου της ιταλικής πόλης με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση 40 ετών από το τραγικό δυστύχημα που είχαν, στις 24 Μαΐου 1979, τα μέλη χορευτικού συγκροτήματος «Federico Angelica», που ταξίδευαν στη χώρα μας προκειμένου να μετάσχουν σε χορευτικές εμφανίσεις σε φεστιβάλ στην Κρήτη.

Στην αποστολή, εκπροσωπώντας τον δήμο Λαρισαίων, μετείχε η εντεταλμένη σύμβουλος για τις λέσχες πολιτισμού Δ. Αράπκουλε και τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Σαμαριναίων Γ. Αβέλλα, Αν. Παρλίτση, Θ. Ταμπούκα και Ν. Σιούμκας. Στην τριήμερη επίσκεψη μετείχε και η διαμένουσα στη Λάρισα αλλά καταγόμενη από την Βενετία Πάολα Καστελλέτ. Η αντιπροσωπεία της Λάρισας συναντήθηκε με τον δήμαρχο το Αβιάνο Illario de Marco Zompit, είχε συναντήσεις με το χορευτικό του Αβιάνο και ξεναγήθηκε από τον υπεύθυνο του χορευτικού Michele Gasparetto.

Ιδιαιτέρως θερμή υπήρξε η υποδοχή των κατοίκων στην αποστολή της Λάρισας, η οποία και απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του δυστυχήματος στο κοιμητήριο το Αβιάνο. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο θέρετρο Pian Kavallo ενώ την 1η Δεκεμβρίου διασωθέντα μέλη το συγκροτήματος διηγήθηκαν στην λαρισαϊκή αντιπροσωπεία ιστορίες και προσέφεραν δώρα τόσο στην Δ. Αράπκουλε όσο και στα μέλη το ΔΣ το Συνδέσμου Σαμαριναίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος του Αβιάνο Illario de Marco Zompit έθεσε εκ νέου το ζήτημα της αδελφοποίησης των δύο πόλεων ενώ αντιπροσωπεία της ιταλικής πόλης το Απρίλιο το 2019 θα έρθει στη Λάρισα με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από το τραγικό δυστύχημα.

«La tragedia di Larissa non e dimenticata»

Ακόμη και σήμερα ο ιταλικός τύπος αναφέρεται στην «τραγωδία που δεν ξεχνιέται». Το ιστορικό αυτής της τραγωδίας έχει ως εξής. Στις 24 Μαϊου 1979 όταν το λεωφορείο που μεταφέρει τους χορευτές του ιταλικού συγκροτήματος, βγαίνει πολύ αριστερά  επιχειρώντας διπλή προσπέραση φορτηγών. Το λεωφορείο συνεχίζει την πορεία του στις δύο ρόδες φεύγοντας από την άσφαλτο και ακολουθώντας τρελή πορεία στα χωράφια αναποδογυρίζει. Επικρατεί πανικός. Επτά άτομα χάνουν επί τόπου τη ζωή τους ενώ οι τραυματίες φθάνουν τους 20. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και η 19χρονη χορεύτρια Lorella Fabris. Στη Λάρισα σημαίνει συναγερμός. Ασθενοφόρα πηγαίνουν και έρχονται μεταφέροντας νεκρούς και τραυματίες στο ΓΝΛ. Ο τύπος σε Ελλάδα και Ιταλία ανακοινώνει το τραγικό συμβάν στις πρώτες σελίδες. Από το Αβιάνο κατέφθασαν στη Λάρισα ο δήμαρχος της πόλης, ο καθολικός επίσκοπος αλλά και ομάδα γιατρών από την Ιταλία καθώς και συγγενείς των θυμάτων. Με πολεμικά αεροπλάνα που έφυγαν από το αεροδρόμια της Λάρισας οι σοροί των νεκρών και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση το Αβιάνο. Το 1983 στο σημείο του δυστυχήματος στήθηκε ένα μνημείο. Αυτό σήμερα, με την επέκταση της Εγνατίας, βρίσκεται στο δρόμο του Μακρυχωρίου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις