ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα επιτήρησης των πεζοδρόμων για να μπει τάξη στο κέντρο της Λάρισας

Το ότι από μόνα τους τα έργα ανάπλασης στο κέντρο της Λάρισας και οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας δεν αρκούν για να μπει μία τάξη στο καθεστώς αναρχίας, ήταν εκ τω προτέρων γνωστό στους ιθύνοντες της δημοτικής αρχής κι έγινε με εμφατικό τρόπο κατανοητό με την παράδοση της Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου μηχανάκια κι αυτοκίνητα πετάγονται από… παντού!

Οι προσδοκίες για μεταβολή της τραγικής αυτής εικόνας έχουν επικεντρωθεί στην εφαρμογή του συστήματος επιτήρησης των πεζοδρόμων με τον πλέον σύγχρονο και πολυσύνθετο τρόπο, μέσα από ένα δαιδαλώδες έργο που – κατάφερε μετά από πολλές συμπληγάδες γραφειοκρατίας και ενστάσεων – να δημοπρατήσει ο δήμος Λαρισαίων.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των πεζοδρόμων στο κέντρο της Λάρισας που έχει προϋπολογισμό 900.000 ευρώ και σύμφωνα με τα όσα είπε στο onlarissa.gr ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Σούλτης, θα είναι έτοιμο πριν τη λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής τον ερχόμενο Μάιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Σούλτης, το σύστημα πρακτικά θα βασίζεται στον έλεγχο του συνόλου των εισόδων των πεζοδρόμων στο κέντρο, οι οποίες θα κλείσουν με βυθιζόμενες μπάρες. Οι μπάρες αυτές θα συνδέονται με ειδικές κάμερες που θα «αναγνωρίζουν» πινακίδες οχημάτων τα οποία θα έχουν άδεια (μόνιμοι κάτοικοι, παρκινγκ κλπ) και θα ανοίγουν αυτόματα, ενώ θα μπορούν επίσης να ελέγχονται μέσω τηλεχειρισμού και από το «κέντρο επιτήρησης» το οποίο θα στηθεί στον ισόγειο χώρο του δημαρχείου και θα λειτουργεί με φυσική παρουσία υπαλλήλου σε εικοσιτετράωρη βάση, τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια.

Έτσι, εντός των πεζοδρόμων θα μπορούν να κινούνται μόνον όσοι έχουν πραγματικό λόγο και άδεια, ενώ ξεκαθαρίζεται πως το σύστημα καμερών θα καταγράφει μόνον τις πινακίδες και όχι άλλα στοιχεία που αφορούν προσωπικά δεδομένα. Κατά τις βραδινές ώρες δε, οι μπάρες θα ανοίγουν μόνον στους έχοντες την ειδική άδεια, διασφαλίζοντας έτσι πως το Φρούριο ή άλλοι πεζόδρομοι στο κέντρο δε θα μετατρέπονται σε νυχτερινά πάρκινγκ, όπως συμβαίνει σήμερα.

Σημειώνεται πως θα υπάρχει σε πραγματικό χρόνο μέριμνα σε ότι αφορά θέματα τροφοδοσίας καταστημάτων, αποκομιδής απορριμμάτων ή διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης.

Σε περίπτωση δολιοφθοράς η προσπάθειας παράνομης εισόδου, το κέντρο επιτήρησης του δήμου θα ενημερώνει άμεσα τις αρχές.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, η δημοτική αρχή εκπονεί μελέτη για το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης το οποίο θα γίνεται με αισθητήρες προκειμένου η δημοτική αστυνομία μέσα κι από ένα απλό τάμπλετ να έχει πλήρη και σαφή εικόνα για πληρότητα των θέσεων και ενδεχόμενες παραβάσεις.

Υπομονή μέχρι τις αρχές της ερχόμενης Άνοιξης…

 newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις