ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κι όμως υπάρχουν και στη «φουγαρομάνα» Λάρισα άκαπνα μαγαζιά – Ειδική ψηφιακή πλατφόρμα τα …αποκαλύπτει

Οι Λαρισαίοι δεν φημιζόμαστε για την συνέπεια μας στην τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, χρόνια τώρα.

Έγιναν κάποιες πιο αυστηρές προσπάθειες και από πλευράς δήμου να τηρηθεί ο νόμος, αλλά οι Λαρισαίοι στην πλειοψηφία τους είναι ατίθασοι, τόσο οι θαμώνες – πελάτες, όσο και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες που μπροστά στον φόβο ότι θα χάσουν την πελατεία τους γίνονται εξαιρετικά ελαστικοί στο συγκεκριμένο θέμα.

Σε καμιά περίπτωση δεν συντασσόμαστε με την γραμμή των Τρικαλινών για παράδειγμα που την πόλη τους σε αντίθεση με την Λάρισα, δύσκολα θα βρεις μαγαζί, μπαράκι, εστιατόριο, ταβέρνα, που μπορείς να καπνίσεις εντός του καταστήματος. Οι γείτονές μας, είτε το θέλουμε είτε όχι, λειτουργούν πιο πολιτισμένα από εμάς, και τηρούν με ευλάβεια τον συγκεκριμένο κανόνα.

Στη Λάρισα βάσει στοιχείων συγκεκριμένης ειδικής πλατφόρμας, μόλις τέσσερα μαγαζιά τηρούν τον νόμο και δεν επιτρέπουν εντός του χώρου τους το κάπνισμα.

Τι είναι όμως αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα…

Πρόκειται σύμφωνα με την lifo για μια ομάδα ανθρώπων, που εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα. Έχει δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία δηλώνονται όλα εκείνα τα καταστήματα που δεσμεύονται πως όντως δεν πρόκειται να επιτρέψουν το κάπνισμα εντός τους.

Το δημοσίευμα της lifo.gr μας γνωρίζει τον ιδρυτή του akapnos.gr.

Ο Γιώργος Μπαλαφούτης, είναι ο ιδρυτής του «Άκαπνος» (akapnos.gr). Ο ίδιος ζει για χρόνια στο εξωτερικό, ωστόσο το 2016 επιλέγει να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα και να εργαστεί στη χώρα. Αυτό που συναντά, δεν το πιστεύει. «Γύρισα από την Αμερική και είδα όντως όλους να καπνίζουν στα μαγαζιά. Αυτό στις ΗΠΑ δε συμβαίνει. Και εκεί παλιότερα κάπνιζαν, αλλά μετά τη θέσπιση του νόμου σταμάτησαν» εξηγεί. Αυτή είναι η αφορμή για να φτιάξει την πλατφόρμα. «Ξέρεις, στην Ελλάδα πρέπει να προσπαθούμε κάποιες φορές για να κάνουμε το αυτονόητο». Η διαδικασία ένταξης είναι απλή. Ιδιοκτήτες ή πελάτες που επισκέπτονται ένα κατάστημα, στέλνουν στο akapnos.gr την πρότασή τους, και ύστερα αναλαμβάνει η ομάδα για να ελέγξει και να το συμπεριλάβει στη λίστα. 14 μήνες μετά, ο «Άκαπνος» έχει εγγεγραμμένα 309 καταστήματα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, τα οποία διαρκώς αυξάνονται. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις νέες αιτήσεις που έχουν φτάσει στην πλατφόρμα και δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη, ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεπεράσει τα 900.

Είναι άσχημο να υπάρχει η εικόνα πως όλοι οι Έλληνες καπνίζουν, γιατί δεν ισχύει». Μπορείς, αν θες να καπνίσεις, να βγεις έξω για 5 λεπτά και να το κάνεις. Ειδικά στην Ελλάδα που δεν κάνει κρύο είναι πιο εύκολο. Δεν γίνεται να εφαρμόζουν τον νόμο χώρες που τον χειμώνα έξω κάνει -20 βαθμούς και όχι εμείς».

Αρκετά στη λίστα του «Άκαπνος» είναι επίσης τα εστιατόρια, ενώ το τελευταίο διάστημα ξεκινούν να εισέρχονται ακόμη και ταβέρνες στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη ειδική πλατφόρμα τα καταστήματα στη Λάρισα που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα και το τηρούν τα τελευταία χρόνια αντιστεκόμενα σθεναρά είναι:

Τα: Las Ramblas, Mama & Papa, Κλίμαξ και Ακαμάτρα.

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορείτε αν την βρείτε ως εξής:  https://www.akapnos.gr/

Αθανασία Παύλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις