Most ViewedΛΑΡΙΣΑ

Χρονιά της… κάλπης το 2019 στους δήμους της Λάρισας – Τα ονόματα και τα σενάρια

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Την ώρα που τα σενάρια των πρόωρων εκλογών επανέρχονται στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας, οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο των αυτοδιοικητικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, αποδεικνύουν πως οι εν λόγω εκλογές αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία των εξελίξεων που θα δούμε στο προσεχές μέλλον σε εθνικό επίπεδο.

Σενάρια πρόωρων εκλογών τον Φεβρουάριο

Με ορόσημο τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα διεξαχθούν τις τελευταίες εβδομάδες του Μαΐου, ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει την προσφυγή στον λαό, στήνοντας κάλπες μέσα στο Φεβρουάριο, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα που ευελπιστούν στην κυβέρνηση πως θα δημιουργηθεί με τις οικονομικές παροχές του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.

Αν ο Πρωθυπουργός φτάσει μέχρι τον Μάϊο και ηττηθεί στις κάλπες των ευρωεκλογών, οι δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν δεύτερο θα έχουν επιβεβαιωθεί και θα είναι πολύ δύσκολο πλέον για αυτόν και την κυβέρνηση του να σταθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Τα όποια θετικά οφέλη θα δουν οι πολίτες στην τσέπη τους, από την πολιτική των παροχών, θα έχουν εξανεμιστεί, οπότε ο ίδιος δεν θα έχει να προσδοκά τίποτε άλλο, παρά λίγους ακόμα μήνες παραμονής στην εξουσία.

Αυτό είναι το πολιτικό σκεπτικό των περισσότερων αναλυτών, ένα σκεπτικό το οποίο μάλλον δείχνουν να το ασπάζονται όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας, τα οποία έχουν ήδη φουλάρει τις μηχανές ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Από τη μια οι υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι βγαίνουν στην επικράτεια, επισκεπτόμενοι όλες τις κομματικές οργανώσεις, με τον Πρωθυπουργό να επιχειρεί να διατηρήσει συνεχώς ζεστό το μέτωπο της πόλωσης και της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ σε υπέρτατο βαθμό, και από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έρχεται σε επαφή με στοχευμένο κοινό, ανάβοντας πράσινο φως σε υποψηφίους για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Η μάχη του κέντρου

Στην κυβέρνηση γνωρίζοντας την κομματική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τη συγκρότηση αξιόμαχων ψηφοδελτίων σε Περιφέρειες και Δήμους, επέλεξαν την απλή αναλογική, γνωρίζοντας καλά πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει στη χώρα η αναγκαία κουλτούρα συνεννόησης και συνεργασίας ο πολυκερματισμός δυνάμεων θα επιτρέψει τον έλεγχο των δήμων την επομένη των εκλογών. Ταυτόχρονα στοχεύουν στην αποδυνάμωση του ΚΙΝ.ΑΛ θέλοντας, με τον τρόπο αυτό, να επιτύχουν την έκφραση του κεντρώου χώρου από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, σπρώχνοντας ταυτόχρονα τη ΝΔ προς τα άκρα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα μια καθαρά φιλελεύθερη, κεντρώα, αντζέντα, επισκεπτόμενος ομάδες πολιτών και θεσμούς, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να περιορίσει τον ζωτικό χώρο του Πρωθυπουργού στο κέντρο.

Οι ζυμώσεις στο ν. Λάρισας

Την ίδια στιγμή που οι δυο μονομάχοι των εθνικών εκλογών προετοιμάζονται για την τελική αναμέτρηση, τα όσα συμβαίνουν στο νομό της Λάρισας, σε επίπεδο αυτοδιοικητικών ζυμώσεων, έχουν άμεση σχέση με τον πολιτικό χάρτη της επόμενης μέρας.

Στο Δήμο Λαρισαίων η ένταση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του ΚΙΝ.ΑΛ, όσον αφορά τη στήριξη η μη του νυν δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη, είναι απόρροια ακριβώς αυτής στρατηγικής επιλογής του Πρωθυπουργού, να μειώσει την εκλογική επιρροή του Κινήματος. Οι υπέρμαχοι της επιλογής ενός «καθαρού ψηφοδελτίου» απέναντι στον δήμαρχο Λαρισαίων κινούνται στην πολιτική λογική πως «είναι αδύνατο, ενώ στρατηγικός μας αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς να δίνουμε πολιτική στήριξη στους υποψηφίους του». Στελέχη όπως ο Κώστας Σάββας και ο Βασίλης Ραούλης, καθώς και ο σκληρός πυρήνας της δημοτικής ομάδας του Έκτορα Νασιώκα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας όμως να αντιμετωπίσουν την κεντρική γραμμή του ΚΙ. ΝΑΛ, καθώς και τις προσωπικές επιδιώξεις των υποψηφίων βουλευτών, οι οποίοι καλοβλέπουν τη συνεργασία με τον Απόστολο Καλογιάννη.

Η απόφαση του νυν δημάρχου Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση να είναι ξανά υποψήφιος δεν συνιστά σε καμία περίπτωση στήριξη από τον χώρο του ΚΙΝ. ΑΛ, αφού και στον Τύρναβο γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία ξεχωριστού ψηφοδελτίου, με τα ονόματα του Σαμερ Αμάρι και του Απόστολου Γκανάτσιου να ακούγονται στις σχετικές συζητήσεις.

Η επιλογή της απλής αναλογικής και ότι αυτή συνεπάγεται για την δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, αντανακλάται έντονα στους δήμους Αγιάς και Φαρσάλων. Ενώ ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, αυτό δεν εμποδίζει άλλα κεντρώα στελέχη, όπως η Βάσω Αλεξανδρίδου και ο Αντώνης Μπεϊνας να προσανατολίζονται στην κατάρτιση ξεχωριστών ψηφοδελτίων. Στα δε Φάρσαλα, ανεξαρτήτως της απόφασης του νυν δημάρχου Άρη Καραχάλιου να είναι και πάλι υποψήφιος, ο Κώστας Τύμπας έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, ενώ οι Σταύρος Πουλαράκης και η Δέσποινα Συροπούλου ξεκαθάρισαν πως θα είναι απέναντι.

Στην Ελασσόνα η αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στις παρατάξεις που πρόσκεινται ιδεολογικά στο ΚΙΝ.ΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ανάγκασε τον Νίκο Γάτσα να δηλώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, με τον Δημήτρη Καρανίκα του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει καταλήξει ακόμα στις οριστικές του αποφάσεις, ενώ στο δήμο Τεμπών φαίνεται πως ο νυν δήμαρχος Κώστας Κολλάτος θα καταφέρει να ενώσει τις δυνάμεις στον χώρο του κέντρου και όχι μόνο, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί και στον δήμο Κιλελέρ με την υποψηφιότητα του Θανάση Μούσιου που στηρίχθηκε επίσημα από τους Ρίζο Κομήτσα και Βασίλη Μακατού.

Στην αντίπερα όχθη, η λογική της εξουσίας που έρχεται κρατάει τους «γαλάζιους» πιο αισιόδοξους πως δεν θα υπάρξουν «αντάρτες». Στον δήμο Λαρισαίων η Ρένα Καραλαριώτου έχει «κλειδώσει» όλα τα ρεύματα, ενώ τις προσεχείς μέρες αναμένονται νέες προσχωρήσεις στελεχών από την δημοτική ομάδα του Ντίνου Διαμάντου, ο οποίος αποτελεί πλέον «ξένο σώμα» στην παράταξη.

Στο δήμο Κιλελέρ ο νυν δήμαρχος Θανάσης Νασιακόπουλος θα έχει από τα “δεξιά” του τον Γιώργο Ακριβούλη, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί και στον δήμο Ελασσόνας με τον Νίκο Ευαγγέλου να διεκδικεί τη δεύτερη θητεία του. Στον δήμο Τεμπών θα στηριχθεί η υποψηφιότητα του Γιώργου Μανώλη, ενώ στον δήμο Αγιάς παίζει δυνατά το όνομα του Γιώργου Ζέικου, σε μια προσπάθεια να «μαζευτεί η κατάσταση», αφού ο Αντίγονος Βατζιάς και ο Γρηγόρης Καλαγιάς φαίνεται πως επιμένουν στις υποψηφιότητες τους, ενώ ενδιαφέρον εκφράζει και ο Δημήτρης Ευθυμίου.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα Φάρσαλα, όπου μετά την απόφαση του Χρήστου Καπετάνου να μην κατέβει ξανά υποψήφιος, τα ονόματα του Τάσου Δραχμάνη και του Γιώργου Τασιόπουλου ακούγονται ως πιθανά να διεκδικήσουν τον δήμο, ενώ δεδομένες πρέπει να θεωρούνται και οι υποψηφιότητες της πρώην δημάρχου Μαρίας Ίφου και του γνωστού μικροβιολόγου Μάκη Εσκίογλου, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα εκφράσει δημόσια τις προθέσεις του. Στον δήμο Τυρνάβου, τέλος, «αγκάθι» αποτελεί ο συνδυασμός του πρώην υφυπουργού Αστέριου Ροντούλη, ο οποίος έχει ήδη στο πλευρό του κάποια γαλάζια στελέχη τα οποία αντιδρούν στην στήριξη του Γιάννη Κόκκουρα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις