ΛΑΡΙΣΑ

Αντιδράσεις για τη “Λευκή νύχτα” στην Ελασσόνα

Η προσωρινή Διοίκηση του Σωματείου Ιδιωτικών Τεχνικών Υπαλλήλων Ελασσόνας με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας, που επιμένει να εφαρμόζει για πολλοστή φορά το απαράδεκτο μέτρο της «Λευκής Νύχτας», σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή Ελασσόνας, αγνοώντας τις αρνητικές συνέπειες που θα φέρει αυτό το μέτρο στους συναδέλφους του κλάδου.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις νυχτερινές ώρες, πέραν του νομίμου ωραρίου, με οποιοδήποτε πρόσχημα ή επιχείρημα και αν ζητηθεί αυτό.
Το «εορταστικό πρόγραμμα» των εμποροϋπαλλήλων αυτήν την περίοδο είναι ήδη βεβαρυμμένο και η «Λευκή Νύχτα» στις 7 Δεκέμβρη όπου οι εμποροϋπάλληλοι της πόλης θα αναγκαστούν να δουλέψουν ώρες πέρα του ωραρίου τους (σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου μέχρι τις 3:00 το πρωί!), έρχεται να το αποτελειώσει.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είναι ξεκομμένη με τις εξελίξεις στον κλάδο, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της τωρινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων, για την εργασιακή ζούγκλα που βιώνουν εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι.

Στον κλάδο μας ένα μεγάλο ποσοστό εμποροϋπαλλήλων είναι γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σε πιο οξυμένο βαθμό τις συνέπειες των μέτρων αυτών, όντας επιφορτισμένες πέραν της εργασίας τους και με το νοικοκυριό, την ανατροφή των παιδιών κλπ.

Η Δημοτική αρχή Ελασσόνας και διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας έχουν ευθύνη όχι μόνο γιατί εφαρμόζοντας την «Λευκή Νύχτα» προωθούν με αυτό τον τρόπο τους αντεργατικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις, αλλά και γιατί σπέρνουν αυταπάτες στους μικρομαγαζάτορες ότι με “Λευκές Νύχτες” θα σωθούν.

Είναι αυταπάτη να πιστεύουν οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι ότι ανοίγοντας τις Κυριακές, αξιοποιώντας τις “Λευκές Νύχτες”, αλλάζοντας το ωράριο θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και την πολυεθνική.

Όσες “Λευκές Νύχτες” και αν γίνουν, όσο πρόσκαιρη αύξηση του τζίρου τους μπορεί να έχουν οι μικρομαγαζάτορες, αυτό δεν θα τους βγάλει από τη λίστα των εκατοντάδων πλειστηριασμών, δεν θα τους γλιτώσει από τη φοροληστεία, από τα χρέη στα Ταμεία, από το να ζει ο αυτοαπασχολούμενος μικρέμπορας μια ζωή χωρίς να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες του, χωρίς να έχει δικαιώματα.

Ούτε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ούτε οι “Λευκές Νύχτες” ούτε οι BlackFridays δεν “τόνωσαν την αγορά”, δεν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, δεν σώθηκε κανένα μικρομάγαζο από το “λουκέτο”. Μακροπρόθεσμα με την πλήρη απελευθέρωση θα οδηγήσουν στο κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Καλούμε τους μικρούς εμπόρους της Ελασσόνας να αντιδράσουν σε αυτό το μέτρο, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματα ακόμη και τις ημέρες των εορτών δεν είναι το ωράριο, αλλά η ανέχεια και η φτώχεια των λαϊκών οικογενειών.

Για το ότι στα εμπορικά καταστήματα μειώνεται ο αριθμός των πελατών δεν φταίει ότι δεν αρκεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά ότι οι τσέπες του κόσμου είναι άδειες από λεφτά και προσπαθούν να ικανοποιήσουν κύρια τις βασικές τους ανάγκες. “Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά” είναι το σύνθημα που εμπεριέχει την αιτία της αναδουλειάς. Η περικοπή μισθών και συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας, η ανεργία είναι οι αιτίες και όχι το ωράριο.

Όσα events τέτοιου τύπου και αν κάνουν οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι, όχι μόνο δεν σώζονται, αλλά αντίθετα ανοίγουν κερκόπορτες για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος τους.

Χαμένοι σίγουρα θα είναι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι.
Θεωρούμε φυσικούς μας συμμάχους τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους. Ας οργανώσουν όσες γιορτές θέλουν και μπορούν, μέρα ή νύχτα στην πόλη, αλλά όχι με τα καταστήματα ανοιχτά. Αυτή τους η πρόθεση για ανοιχτά καταστήματα και τη νύχτα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων, αλλά και τη δική τους θέση.

Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, αντίθετα πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά κοινά προβλήματα που προκύπτουν από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.
Δυναμώνουμε το κοινό μέτωπο αγώνα των εργατών, με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, χωρίς αυταπάτες. Αντιστεκόμαστε στην απελευθέρωση του ωραρίου, παλεύουμε ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, ενάντια στα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ και τη φοροληστεία, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας, για δουλειά και ζωή με πλήρη δικαιώματα, μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία μας.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να ξεχάσουμε την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και να δουλεύουμε “ήλιο με ήλιο” χωρίς υπερωρίες, χωρίς συλλογική σύμβαση, χωρίς ωράριο και δια της διολισθήσεως να δουλεύουμε 7 μέρες την εβδομάδα. Δεν είμαστε ούτε θέλουμε να γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα.

Διεκδικούμε:

• Όχι τζάμπα δουλειά τη “Λευκή Νύχτα”! Απαιτούμε, οι ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου να πληρωθούν ως υπερωριακές και νυχτερινές!

• Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

• Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. 8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο!

• Άμεση κατάργηση του νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατοχύρωση της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας χωρίς καμία εξαίρεση με νόμο από την κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις