ΕΛΛΑΔΑ

Οι «παγίδες» των ξεχωριστών δηλώσεων των ζευγαριών

Την δυνατότητα σε όλα τα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση δίνει και τυπικά το υπουργείο Οικονομικών.

Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται για πρώτη φορά και τίθεται, μάλιστα, σε ισχύ από το 2019, για τα εισοδήματα του 2018.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται ότι όλα τα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Προϋπόθεση είναι να υποβάλλει ο ένας σύζυγος σχετική δήλωση στην εφορία έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Στην περίπτωση χωριστής φορολογικής δήλωσης το τεκμήριο ατομικών δαπανών διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ ανά σύζυγο αντί για 5.000 ευρώ ανά ζευγάρι.

Ωστόσο, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων και τα τεκμήρια που αφορούν στα ανήλικα τέκνα προστίθενται και βαρύνουν τον σύζυγο με το μεγαλύτερο εισόδημα.

Από το 2019, ο παντρεμένος θα μπορεί να επιλέξει να κάνει δήλωση χωριστά από τη γυναίκα του.

Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε σύζυγος θα κάνει ξεχωριστά φορολογική δήλωση με βάση τους δικούς του κωδικούς, θα παραλάβει δικό του εκκαθαριστικό, θα πληρώσει τον φόρο που του αναλογεί ή θα λάβει την επιστροφή φόρου εφόσον δικαιούται κάτι τέτοιο.

Τα υπέρ και τα κατά

Ποια είναι όμως τα υπέρ και κατά στις ξεχωριστές δηλώσεις συζύγων;

Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δίνει μιλώντας στο in.gr ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου:

  1. Τα υπέρ είναι ότι η εκκαθάριση είναι χωριστή, άρα και πιο ξεκάθαρη για το ποιος πληρώνει και τι, ειδικά όταν ο ένας από τους δύο έχει επιστροφή . Επίσης δεν εξαρτάται η σύζυγος από το αν θα υποβάλλει την δήλωση ο υπόχρεος. Επίσης η ΔΟΥ υποβολής της δήλωσης της συζύγου είναι η ΔΟΥ που ανήκει η ίδια και όχι η ΔΟΥ που ανήκει ο σύζυγος που θα ήταν αν υποβάλλονταν μαζί.
  2. Τα κατά δημιουργούνται αν δεν ξεκαθαριστούν τα ερωτήματα. Εάν έχει ο ένας τα εισοδήματα και ο άλλος το περιουσιακό στοιχείο ( σπίτι, ΙΧ κλπ) δημιουργείτε πρόβλημα με τα τεκμήρια αν δεν βρεθεί τρόπος να συνδεθούν οι δύο δηλώσεις. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα θα προκύψει αν θα χρειαστεί κεφάλαιο προς ανάλωση.  Επίσης μεγάλο πρόβλημα μπορεί να προκύψει με τα τέκνα τα οποία αυξάνουν την έκπτωση φόρου που δικαιούται ο γονέας αν τα δηλώνει μόνο ο υπόχρεος ή η σύζυγος.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις