ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκτη εβδομάδα “Pedro Almodovar” στο Just Winebar στη Λάρισα

Για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζεται το πρότζεκτ “Just Food & Cinema” του “Just Winebar” με τον σκηνοθέτη Pedro Almodovar.

Από τις 3 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου, διεισδύουμε στον κόσμο του και δοκιμάζουμε τα πιάτα που εμπνεύστηκε ο chef του JUST.WINEBAR Ηλίας Τσικρίκης.

Την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου και ώρα 22:00, σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε ένα αφιέρωμα στις μουσικές των ταινιών του Almodovar με τους Έλενα Γκατζά, Σπύρο Καβαλιεράτο (κιθάρα) και Νίκο Έξαρχο (πιάνο), και την ταυτόχρονη προβολή κινηματογραφικών πλάνων.

Ο Almodovar είναι Ισπανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Έχει γράψει, σκηνοθετήσει και παραγάγει περίπου 30 ταινίες.

Αγαπημένο του κινηματογραφικό είδος είναι το μελόδραμα , η επιρροή και η εξέλιξη του οποίου είναι εμφανής στο έργο του. Η γυναίκα σε όλες της τις εκδοχές είναι ένα από τα βασικά θέματα στις ταινίες του. Μέσα από τις ταινίες του βλέπουμε την εξέλιξη της χώρας του, τη σκοτεινιά της καθολικής δικτατορίας του Φράνκο που κράτησε 40 χρόνια, την πτώση της (1975) και την εξέλιξη της Ισπανίας σε ένα δημοκρατικό κράτος.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η αισθητική των έντονων χρωμάτων, που χρησιμοποιεί σε πολλές ταινίες του. Συνηθίζει να δουλεύει με τους ίδιους ηθοποιούς, τους οποίους βλέπουμε να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αρκετές ταινίες του. Η σχέση του με τη μητέρα του επηρέασε σημαντικά τόσο τη ζωή του όσο και τη δημιουργία του. Η μητρική φιγούρα είναι καθοριστική στις περισσότερες ταινίες του.

Οι γυναίκες της παιδικής του ηλικίας είχαν εμμονή με το φαγητό και να ταΐζουν ανθρώπους, ανέφερε ο Almodóvar.

Αν υπήρχε ένα Όσκαρ για “καλύτερη χρήση τροφίμων σε μια ταινία”, το “Volver” του Pedro Almodóvar θα κερδίσει σίγουρα. Στο «Volver», η Penelope Cruz, παίζει την Raimunda, μια ανθεκτική νεαρή μητέρα που δεν έχει τύχη, αλλά έχει αρκετό μαγειρικό ταλέντο για να μετατρέψει τις αντιξοότητες σε επιτυχία. Ο Almodóvar γύρισε την ταινία στην πατρίδα του La Mancha, και σε αυτό επανεξετάζει τα έθιμα και τις δεισιδαιμονίες που μεγάλωσε. Ο Almodóvar ταξιδεύει ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, και οι ζωντανοί και οι νεκροί της ταινίας άνετα συνυπάρχουν. Στην κουζίνα της ηλικιωμένης θείας της, η Raimunda βρίσκει τρόφημαπού έχουν πάνω τους το όνομά της – υποψιάζεται ότι προετοιμάστηκαν από τη δική της νεκρή μητέρα για να θρέψουν την άρρωστη θεία. Ή μήπως εμφανίζονται γιατί η νεκρή μητέρα προσπαθεί να επικοινωνήσει με την κόρη της μέσω των αναμνήσεων από τις γεύσεις και των συνταγών μαγειρικής της;

Στην ταινία του Almodóvar, “Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης”, η Pepa (Carmen Maura) ρίχνει μια χούφτα υπνωτικά σε ένα gazpacho που ετοιμάζει για τον πρώην εραστή της. Ενώ η πλοκή συνεχίζεται, το gazpacho παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην ταινία, βυθίζοντας σχεδόν όλους τους χαρακτήρες σε βαθύ ύπνο. Όταν ρωτήθηκε από έναν αστυνομικό τι είχε βάλει μέσα – Tomates, pimiento, cebollia, pepino, sal, vinagre – περιγράφοντας την συνταγή για το κλασικό gazpacho της Ανδαλουσίας, προσθέτοντας ότι το μυστικό είναι να το αναμίξεις σωστά…

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις