ΛΑΡΙΣΑ

ΧΕΝ Λάρισας: “Μάστιγα η βία κατά των γυναικών”

Λόγω της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης των τελευταίων ετών, η ανάγκη παροχής υπηρεσιών σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν δριμύτερους αποκλεισμούς λόγω φύλου, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η ΧΕΝ αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων διεκδικώντας την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών σε έναν ειρηνικό κόσμο”. Τα παραπάνω τόνισε η κα Μπόνια Αθηνά, υπεύθυνη της ομάδας ΧΕΝ Λάρισας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στη Λάρισα με θέμα τη βία κατά των γυναικών.

Μιλώντας στο onlarissa.gr η Ψυχολόγος κα Πατσίκα Έφη και η κοινωνική λειτουργός κα Λιακούλη Βάσω, και οι δυο εργαζόμενες στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, όσον αφορά τα περιστατικά βίας και αποκλεισμού που δέχονται οι γυναίκες στις μέρες μας. “Το 30% των γυναικών στην πολιτισμένη Ευρώπη πέφτουν θύματα βίας και αποκλεισμού”, δηλώνουν οι δύο επιστήμονες, επισημαίνοντας πως με βάση μόνο τα στοιχεία της ΔΙΟΤΙΜΑ, από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα του 2017 από τις 5.041 τηλεφωνικές κλήσεις για βοήθεια, το 80% αφορούσε γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

“Η κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση, όσον αφορά τις επιθέσεις που δέχεται μια γυναίκα, τόσο στο οικογενειακό περιβάλλον της, αλλά και έξω από αυτό. Σημαντικοί παράγοντες εξακολουθούν να είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση της γυναίκας, η εργασιακή της κατάσταση, ο φόβος του στιγματισμού, αλλά και η μη αντίδραση της κοινωνίας που ακόμα δικαιολογεί πράξεις βίας, ειδικά λεκτικής, απέναντι στην γυναίκα”, επισημαίνουν οι εργαζόμενες στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΧΕΝ Λάρισας ακολούθησε διάλογος με τις παρευρισκόμενες γυναίκες.

Λ.Π.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις