ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Νίκος Ράπτης: Ζούμε τις τελευταίες μέρες ενός υπέροχου πολιτισμού…

Μια εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Λάρισα, με θέμα την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων και συνδιοργανώνουν το Πράσινο Ινστιτούτο, οι Vegan Larissa, και το Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας (Animal Adoptions Larissa), ήταν η αφορμή για την κουβέντα μου με τον Νίκο Ράπτη.

Πιάνοντας το νήμα από τα δικαιώματα των ζώων φτάσαμε μέχρι την κλιματική αλλαγή και πως αυτή απειλεί πλέον ευθέως τον ανθρώπινο πολιτισμό. Τα στοιχεία που μου παραθέτει ο γνωστός εκπαιδευτικός είναι συγκλονιστικά. Μου μιλάει για τη βιομηχανία των τροφίμων, για το πως και πόσο αυτή επηρρεάζει το κλίμα μας, για τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία. Μου αποκαλύπτει έρευνες Παγκόσμιων Οργανισμών και της Τράπεζας της Ελλάδας και τα καμπανάκι ηχεί πια με τρομερό θόρυβο. Δυστυχώς, όπως μου λέει και ο ίδιος, «ακούς τίποτα;»

Συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαστεργίου

Να ξεκινήσω με μια ερώτηση – διαπίστωση που σίγουρα την έχετε ακούσει πολλές φορές: στις μέρες μας καταπατώνται, βάναυσα πολλές φορές, τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμείς θα ασχοληθούμε με τα δικαιώματα των ζώων;

Ναι, γνωστό! Δεν μπορεί όμως να είναι αντιφατικό. Σκέψου πως πολλές φορές βοηθάει κάποιος τα παιδάκια στην Ελλάδα και ακούει «ναι, αλλά τα παιδιά στην Αφρική…». Όλο αυτό που μας κινητοποιεί για τα δικαιώματα των ζώων έγκειται σε μια ιδιαίτερη ευαισθησία, η οποία πριν 50 χρόνια δεν υπήρχε και επιπλέον σήμερα αποκτά και μια πολιτική διάσταση.

Η οποία ποια είναι;

Τρία είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτική αυτή διάσταση: η κλιματική αλλαγή, το ηθικό μέρος του ζητήματος και η δημόσια υγεία.

Να τα αναλύσουμε λίγο;

Ναι. Η μαζική βιομηχανικών ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων τροφής και η κτηνοτροφία, συνδέονται άμεσα με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχουμε, δυστυχώς, συνειδητοποιήσει, πως απειλεί πλέον άμεσα τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό. Σήμερα που μιλάμε η εκμετάλλευση του 80% των εδαφών του πλανήτη παράγει το 20% των θερμίδων! Μιλάμε για μια απίστευτη σπατάλη πόρων. Επιπλέον, έχουμε, μέσω της συγκεκριμένης βιομηχανίας αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, και επίσης, συντελείται ένα μεγάλο πλήγμα στη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Η τεράστια αύξηση του πληθυσμού χρειάζεται ολοένα και περισσότερα εδάφη. Αυτό σημαίνει πως πλήττονται ευθέως τα οικοσυστήματα. Πλέον η βιομάζα των ζώων προκύπτει κατά 96% από τα οικόσιτα ζώα και το υπόλοιπο 4% από τα άγρια ζώα. Με άλλα λόγια πάμε να εξαλείψουμε όλα τα άγρια ζώα. Το «μοντέλο κρέατος» λοιπόν δεν λειτουργεί. Απεναντίας, δημιουργεί μεγάλα αδιέξοδα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η ηθική διάσταση. Ο πόνος των ζώων και η κακοποίησή τους. Το 20% των ζώων πεθαίνει πριν φτάσει στο τραπέζι μας. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες «ζουν» για να θανατωθούν αργότερα, είναι τέτοιες που δικαίως κάποιος κάνει λόγο για «βιομηχανία θανάτου», παρομοιάζοντας τες με τα ανθρώπινα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το τρίτο ζήτημα έχει σχέση με την δημόσια υγεία. Τα 2/3 των αντιβιοτικών καταναλώνονται από τα ζώα. Δίνοντας στα παιδιά μας να τρώνε κρέας, τους δίνουμε αντιβιοτικά, μέσω του κρέατος των ζώων. Δες τους δείκτες της παιδικής παχυσαρκίας και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο φυσικά πως υπάρχου επιστήμονες που μιλώντας για τα αλλαντικά τονίζουν πως «η κατανάλωσή τους είναι μια ήπια μορφή καρκίνου».

Πως εκφράζεται αυτή η πολιτική φιλοσοφία;

Σε χώρες τους εξωτερικού αρχίζει και εκφράζεται συγκεκριμένα. Στην Ολλανδία και στην Γερμανία για παράδειγμα υπάρχει εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή. Η οικολογία, η φιλοζωία και η χορτοφαγία αποτελούν τις τρεις συνιστώσες της πολιτικής αυτής φιλοσοφίας.

Να ρωτήσω για την Ελλάδα;

Σύμφωνα με μια έρευνα της Διεθνής Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας, έρευνα του 2008, η Ελλάδα ήταν η τρίτη χώρα, ανάμεσα σε εκατόν εβδομήντα δύο της σχετικής λίστας, σε κατανάλωση θερμίδων σε ολόκληρο τον κόσμο! Αν θέλεις να στο πω με απλά λόγια, τα διατροφικά μας πρότυπα είναι «ότι να ναι», με την κρεατοφαγία να πρωταγωνιστεί φυσικά.

Υπάρχουν όμως και ιστορικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό…

Σίγουρα. Θυμήσου τη φράση «τι, θα μας κόψουν και το κρέας;» Ή το ιστορικό σύνθημα «να ανέβει ο Ανδρέας να φάει ο κόσμος κρέας».

Έχω την αίσθηση όμως πως οι νέοι άνθρωποι είναι πλέον πιο συνειδητοποιημένοι…

Ναι, είναι πιο συνειδητοποιημένοι. Είτε λόγω «μόδας», είτε λόγω γνώσεων, αυτό ισχύει. Καταγράφεται. Πλέον, όπως λέει κάποιος, «ο veganισμός είναι το νέο punk».

Πως αλλάζει αυτή η διατροφική φιλοσοφία;

Σίγουρα με ενημέρωση. Επίσης, με πολιτική βούληση και πολιτικές. Θα πρέπει να επιβάλλονται μικρότεροι φόροι στα προϊόντα που ευνοούν την υγεία των πολιτών και υψηλότεροι σε εκείνα που την επιβαρύνουν. Δες για παράδειγμα ότι στα supermarkets τα πιο βλαβερά προϊόντα είναι τα πιο φθηνά. Αντιθέτως με αυτό, στην Ελλάδα, που το μοσχαρίσιο κρέας είναι εισαγόμενο σε συντριπτικό ποσοστό , η κυβέρνηση έδωσε την μάχη του ΦΠΑ για να το… προστατέψει! Φυσικά η τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων θα βοηθούσε σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω όμως πως η αντίδραση θα έρθει από κάτω. Το κίνημα της χορτοφαγικής επιλογής αυξάνει.

Τι ζούμε δηλαδή;

Ζούμε τις τελευταίες μέρες ενός υπέροχου πολιτισμού. Αυτό πιστεύω. Σκέψου ότι το τρίπτυχο «Ειρήνη-Δημοκρατία-Ευημερία» δεν μπορεί να αποκοπεί από το περιβάλλον. Δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα από τα τρία αν υπάρξει καταστροφή του περιβάλλοντος. Σήμερα ο τρόπος ζωής μας καταναλώνει 1,7 πλανήτες τον χρόνο. Τον Αύγουστο καταναλώσαμε όλους τους φυσικούς πόρους του πλανήτη μας, που μας αναλογούσαν για φέτος. Τι θα γίνει λοιπόν τους επόμενους τέσσερις μήνες; Θα δανειστούμε από το μέλλον, είναι η απάντηση. Αυτό όμως είναι κάτι που συμβαίνει από το 1970 και μετά! Άρα, αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε χρέος για τα παιδιά μας.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει πως αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας κατά ένα μέτρο, χάνεται η Αλεξάνδρεια για παράδειγμα. Δηλαδή, 4.000.000 κάτοικοι θα μετακινηθούν. Να πάνε που; Το μεταναστευτικό είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Απλά δεν το λένε οι πολιτικοί. Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη λοιπόν προκαλέσει μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια. Επίσης η θερμότητα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν περισσότερο τους φτωχούς και τους μη προνομιούχους, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά.

Ποια πόλη στην Ελλάδα κινδυνεύει από μια ενδεχόμενη αύξηση της στάθμης του νερού της θάλασσας;

Το Μεσολόγγι!

Θα «πέσει» δηλαδή το Μεσολόγγι;

Φοβερό ε; Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας, η κλιματική αλλαγή στην χώρα μας μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα θα κοστίσει 700 δις ευρώ! Ακούς τίποτα;

Ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα

Εγώ ευχαριστώ και θα τα πούμε από κοντά, ξανά, την Τρίτη

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις